Varujan Vosganian a lansat la Piatra-Neamț volumul „Copiii războiului”

0

VV-lansare-c.

Varujan Vosganian a fost  vineri, 17 martie, prezent la Piatra-Neamț pentru a-și  lansa volumul  „Copiii războiului”, recent apărut la Editura Polirom din Iaşi. Evenimentul cultural s-a desfășurat la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” și a adunat zeci de admiratori. Despre carte şi autor au vorbit criticii literari Adrian G. Romila și Vasile Spiridon (profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), manifestarea fiind moderată de Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţeane „G. T. Kirileanu”.

„Astăzi avem la Piatra-Neamț, în Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” pe unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii române, un nume de referință care face onoare literaturii române, nu numai în România, dar și în străinătate.  Pe Varujan Vosganian îl admiri din prima, sau îl respingi din prima, însă, din câte știu, este unul dintre cei mai admirați scriitori și oameni de cultură. După „Cartea Șoaptelor”, pe care a prezentat-o în urmă cu trei ani, vine acum cu un nou roman, „Copiii Războiului”, o poveste a căutării de sine și o poveste a redescoperii istoriei prin intermediul unor personaje.” a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţeane „G. T. Kirileanu”.

În continuare, Adrian G. Romila a menționat că Varujan Vosganian este un autor de școală veche, care preferă să scrie o proză consistentă și densă : Varujan Vosganian preferă proza substanțială, proza consistentă. E un scriitor de modă veche, „Copiii Războiului” e un roman dens, narativ și simbolic, care trebuie parcurs pe îndelete pentru a putea fi savurat așa cum se cuvine. Este un roman al încercării de a supraviețui prin diferite cenzuri istorice.”

Varujan Vosganian se află într-un turneu de prezentare a cărții în zona Moldovei, iar cel care îl însoțește este prof. universitar Vasile Spiridon (născut la Verşeşti, comuna Girov, judeţul Neamţ): „Copiii războiului” este un roman despre mentalități, un roman al amintirii, un roman al uitării și un roman al iertării. Nu ne putem ierta unii pe alții, până în momentul în care nu ne vindecăm rănile trecutului, până nu facem o disecție să vedem unde am greșit. 

Ultimul cuvânt a aparținut, bineînțeles, autorului Varujan Vosganian.

„Eu aparțin în aceeași măsură și poporului român, și poporu15-DSC_0186lui armean. Aparțin în egală măsură, pentru că mă simt la fel de bine și cu semnul sângelui și cu taina botezului, pe care le-am moștenit de la neamul meu armenesc și mă simt la fel de bine și cu acest aluat cald care a fost pământul românesc în care m-am născut.” a declarat Varujan Vosganian în debutul discursului său.

Despre recentul său roman, Varujan Vosganian a precizat următoarele: „Copiii Războiului” este o carte despre noi, românii. Un roman al traumelor pe care le purtăm cu noi și care se redeschid adesea. Traume pe care le-am acumulat începând cu anii ’50 și de care nu ne-am lecuit nici până azi. 

 Finalul evenimentului cultural a fost marcat de o sesiune de autografe.

Varujan Vosganian s-a născut la data de 25 iulie 1958, în Craiova şi este cunoscut atât ca poet, dar şi ca prozator. A publicat volumele de versuri Şamanul albastru (Editura Ararat, 1994), Ochiul cel alb al reginei (Editura Cartea Românească, 2001), Iisus cu o mie de braţe (Editura Dacia, 2005) şi Cartea poemelor mele nescrise (Editura Cartea Românească, 2015) şi volumele de proză Statuia comandorului (nuvele, Editura Ararat, 1994), Cartea şoaptelor (roman, Editura Polirom, 2009, 2012), Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri (nuvele, Editura Polirom, 2013). Cărţile sale au fost premiate sau nominalizate la importante premii în ţară şi în străinătate.

În ceea ce privește sfera politică, Varujan Vosganian este vicepreședinte ALDE, și conduce filiala ALDE Iași. De asemenea, în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016, a obținut un nou mandat de parlamentar.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate