Unii ar vrea să uităm: Cum s-au sifonat la lumina zilei 1.000.000 euro din banii județului Neamț

2

În anul 2014 vă povesteam Cum se îmbogățesc unii din proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Neamț” și stați liniștit că s-au îmbogățit fără ca vreo instituție a statului să-i deranjeze cu ceva. Nici acum nu e voie să se discute de acest subiect semn că interesele de ascundere a jafului sunt mari. Degeaba a defilat Curtea de Conturi pe la Consiliul Județean Neamț pentru că nu a văzut acestă sifonare de bani care se vede din satelit. Degeaba am scris noi în presă și s-au plâns o mulțime de primari, căci nimeni nu a vrut să se autosesizeze de aceste achiziții care nu sunt suspecte de sifonarea banilor, ci de-a dreptul evidente.

Pe scurt, fiecare primărie de comună din Neamț s-a trezit în curte cu o mulțime de pubele de plastic fără fund intitulate sugestiv containere de bio-compost, pubele pe care primăriile ar fi trebuit să le distribuie către populație.
În aceste containere se presupune că oamenii din mediul rural ar fi trebuit să depună frunze, mizerie de la animale etc. și vor face un fel de îngrășământ. Desigur că totul s-a dovedit a fi o poveste de prost-gust, capacitatea acestor pubele fiind minusculă, chiar și pentru cea mai mică gospodărie, ca să nu mai vorbim despre faptul că numărul lor este mai mic decât al gospodăriilor. Deci, o investiție total inutilă care nu a avut absolut nicio finalitate.compost-2

Dovada clară că aceste clopote de plastic nu au fost utile absolut ncompost-1imănui se poate vedea cu ochiul liber în curțile pe lângă primăriile din Neamț unde aceste pubele fără fund stau nepăzite de foarte mult timp și nu s-a furat nici măcar una, semn ca nimeni nu le găsește vreo utilitate.
În spatele acestei investiții inutile s-au ascuns interese financiare colosale. Fiecare pubelă fără fund a costat 180 RON și în total au fost 52.000 de astfel de containere, deci 9.360.000 RON  fără să calculăm TVA-ul.

Priviți pozele cu ”unităţile de compostare individuală” și apreciați dumneavoastră cam cât ar valora un asemenea recipient, scădeți valoarea apreciată din 180 RON, înmulțiți diferența cu 52.000 și veți obține suma cu care s-a îmbogățit cel care le-a vândut. Nouă cu indulgență și foarte mult optimism ne-a ieșit un milion de euro.

Desigur că șmecheria nu a fost una marca Neamț, ci ea s-a făcut la nivel național unde băieții deștepți au fost extrem de bine organizați, livrând containere supraevaluate în mai toate județele, punând în diverse locuri de pe internet oferte supraevaluate, simulând contraoferte supraevaluate și tot ce trebuie atunci când vrei să bagi zeci de milioane de euro în buzunar. Din păcate, în mai toate județele autoritățile au ”pus botul” sau au fost complice și nu s-au întrebat de ce un container fără fund costă 180 de lei și unul complet cu capac și roți se găsește de cumpărat la 120 lei.

Așadar, iată un exemplu de sifonat la lumina zilei 1.000.000 euro la Neamț și nu vorbim de suspiciuni de moralitate a achiziției, ci de tot tacâmul, lipsa dovedită a oportunițătii, lipsa dovedită a utilității, supraevaluarea clară a produselor, refuzul UAT-urilor de a le distribui, refuzul persoanelor de a le primi etc. Frumos, nu? 9.360.000 lei pe niște bunuri pe care nu le folosește nimeni și sunt atât de inutile încât lăsate nesupravegheate de ani de zile nici măcar nu le fură careva. Este ceva mai clar de atât?

Ce se putea face la Neamț cu acești 9 milioane de lei care au fost efectiv aruncați pe geam doar ca cineva să încaseze profitul? Chiar nu contează răspunsul la această întrebare pentru că interesele și presiunile făcute pentru a acoperi sifonările uriașe de bani din Neamț sunt foarte mari, atât de mari încât și noi evităm să dăm nume de persoane și firme care se află în spatele acestor fapte și nici insitutuțiile de forță nu au curajul să se atingă de subiect.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Gelu Cracana spune

    Sunt beneficiarul unui clopot de plastic de 2-3 ani, am pus la macerat gunoiul de la pasari buruiene, legume etc, etc si cum le-am pus asa sunt si acum….valoarea lui la noi este de 270 lei. Am semnat pentru ele la primarie. Un lucru in plus in ograda mea, dar, trebuie sa am grija de el sa nu fie deteriorat. Scapatima de el ….clopotu de plastic.

  2. Vukovik spune

    CHIAR 180 RON Nu cred ca valoreaza , chestiunea e ca cei de la primaria de unde m am pricopsit cu ea , au facut un contract de comodat , frunze am adunat in ea , DAR daca E Degeaba cum spuneti D vstra ,ce a facut SCRIPCARU cu Geamurile la PNL e gluma pe langa ce Fumigena pot face din ,, Clopotul ,, respectiv ,daca am pus , adunat frunzele de prin prejurul casei si curte de aiurea in loc sa le fi dat FOC , la indemnul ,sugestia unora ca e mai BIO asa! mai las o vreme ,nu e mai mult de 90 zile pana in toamna ,cand ,, ADIO pica FRUNZA ,, iar daca TEHNOLOGIA nu da rezultat ,cum am spus fac replay la ,,DE CE TRAG CLOPOTELE MITICA ?? ,,

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate