Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 17 iulie 2018
 • :
 • :

Un proiect care promovează județul nostru: Neamțul Fotogenic – prima ediție

Neamțul Fotogenic își propune să vă poarte prin intermediul fotografiei, în cele mai interesante zone ale județului, dar și să vă arate locuri mai puțin cunoscute, însă la fel de frumoase și pline de viață.

Aflat la prima ediție proiectul inițiat de Asociația Foto Club Neamț a adus în Neamț, la acest sfârșit de săptămână, peste 20 de fotografi din țară, dornici să surprindă imagini inedite, tema primei întâlniri gravitând în jurul Ceahlăului, locurile vizitate de oaspeții noștri fiind Dămuc, Tașca și Bârnadu, sate care încă mai păstrează viu stilul pitoresc dat de peisajul montan dar impresionează și prin tradiție, culoare, cultură și prin simplitatea localnicilor.

O mare parte din tradițiile satelor din Neamț așa cum erau odată s-au pierdut, lumea satului s-a schimbat, oamenii doresc altceva. Dacă cu ani în urma sate precum Bârnadu erau aşezări pline de copii şi oameni ocupaţi cu muncile agricole, acum acestea au fost înlocuite de o tăcere adâncă, iar potecile pietroase ce duc spre ele parcă vorbesc despre cum se poate stinge un sat rămas fără săteni.

Dornici să readucă la viață tradiții vechi inițiatorii proiectului au recreat mesteșuguri uitate și au surprins în fotografii unice momente importante. Grea și tot mai rar întâlnită, meseria de fierar părea sortită pierzanei odată cu industrializarea. Dar există încă meșteri în Dămuc care o mențin în viață și încă mai poți găsi aici un atelier tradițional, acela care are cărbuni, foale și ciocane.

S-a ajuns și la Viorica Bucur, una dintre puținele creatoare de ii şi bundiţe din zona Dămucului. Bundiţa se remarcă ca etalon în portul popular din Neamț, modelele cusute de ea fiind decorate cu motive florale sau geometrice şi cu adaosuri din blană de oaie.

Dincolo de poveștile oamenilor zonei este impresionant peisajul montan, pădurile în culorile toamnei și Ceahlăul măreț și ispititor. Natura a fost darnică și ne-a surprins prin culorile începutului de octombrie, de o frumusețe ruptă din rai.

După cer și munte, covoare de culori diferite s-au așternut în fața obiectivelor fotografilor pasionați iar peisajele din zone precum drumul Grănicerilor sau cătunul Bârnadu în Cheile Bicazului și-au deschis parcă sufletul şi au împărtășit fotografilor prezenți frumuseţile unice şi-n acelaşi timp atât de efemere.

„Pe toată durata evenimentului (5-8 Octombrie) ne-am bucurat de sprijinul Nikon România care a pus la dispoziția participanților, spre testare, produselor de vârf din gama Nikon. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit să ducem la bun sfârșit demersul nostru și au înțeles menirea acestui proiect. Suntem recunoscători pentru binecuvântările muntelui și mulțumim oamenilor care ne-au cucerit cu voia bună și simplitatea lor. La buna vedere la cea de a doua ediție a Neamțului Fotogenic.”, declară organizatorii.
3 comentarii la “Un proiect care promovează județul nostru: Neamțul Fotogenic – prima ediție

 1. Carmen Apostol

  FRUMOS! FRUMOS! FRUMOS!
  Oameni si locuri in armonie deplina!
  Radacini, traditie, tihna, bucurie, munca, impacare, perpetuare si viitor, pe toate le-ati vazut si surprins dragii mei.
  FELICITARI! FELICITERI! FELICITARI!

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *