Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 18 iunie 2018
  • :
  • :

Tradițiile din bucătăria românească și potențialul turistic al României, promovate la Liceul tehnologic economic-administrativ Piatra-Neamț

Ziua de astăzi, 18 mai, a fost una de sărbătoare pentru Liceul tehnologic economic-administrativ Piatra-Neamț. În sala de festivități a liceului s-a desfășurat cea de-a patra ediție a Simpozionului județean ”Tradiția se păstrează în fiecare bucătărie”.  Tema acestui eveniment inedit a reprezentat-o modalitatea originală de realizare și prezentare a preparatelor de către elevi, fiind structurat pe patru secțiuni:

  • Secțiunea I: Bucătăria românească – de la tradițional la modern
  • Secțiunea II: Promovarea produselor alimentare bio
  • Secțiunea III: Frumuseţea itinerariilor turistice şi gastronomice din România
  • Secțiunea IV: Aplicabilitatea metodelor tradiționale și moderne în predarea disciplinelor tehnice ( secțiune de referate )

De asemenea, scopul simpozionului a fost educarea generației tinere pentru informarea și promovarea preparatelor și cultivarea respectului față de tradițiile și inovațiile din bucătăria românească, promovarea produselor bio și importanța itinerariilor turistice din România.

Beneficiarii direcți au fost elevii din clasele  a IX-a, X-a, XI-a și XII-a liceu și învățământ profesional,  profilele ”Servicii” și ”Turism și alimentație”

”Tradiția se păstrează în fiecare bucătărie” este un proiect creat pentru a pune în valoare activitățile  desfășurate de elevii noștri.  Astfel, cei din afara școlii să poată  observa că munca elevilor desfășurată în laboratoare, în baza de practică și la agenții economici este întotdeauna apreciată.”,  a menționat  d-na. prof. Todiresei Magdalena-Livioara, director adj. al Liceului tehnologic economic-administrativ Piatra-Neamț.

Elevii au participat cu drag și încântare la manifestările organizate în cadrul Liceul Tehnologic economic-administrativ Piatra-Neamț.

La simpozionul care a avut  loc astăzi ”Tradiția se păstrează în fiecare bucătărie”, am participat cu multă  bucurie. Au fost  organizate standuri culinare cu diferite produse tradiționale, iar  elevii de la ”Turism” au vorbit despre potențialul turistic al României, pe diverse teme. Pentru mine a fost o onoare să particip la o asemenea activitate. Eu am prezentat potențialul turistic al Transilvaniei, am vorbit despre castelul Bran, Biserica Neagră, Muzeul Astra, dar și despre multe alte obiective turistice din zona respectivă. Pentru mine a fost o mândrie să-mi reprezint liceul.”, a menționat Ionuț Gurlan, elev al Liceul Tehnologic economic-administrativ Piatra-Neamț, clasa a X-a.

Printre participanții la simpozion s-au aflat elevi și cadre didactice de la Liceul tehnologic ”Dimitrie Leonida”.

 „Am participat astăzi la simpozionul ”Tradiția se păstrează în fiecare bucătărie” cu două preparate, am avut  un castel de ciocolată și un crap cu legume la cuptor. Preparatul nostru a fost realizat de elevi de clasa a XI-a și a XII-a, care au experiență în bucătărie.” a precizat doamna prof. alimentație publică, Amariei Maria.

De asemenea, tot astăzi, 18 mai, la Liceul tehnologic economic-administrativ Piatra-Neamț a avut loc și ”Ziua Porților deschise”, dedicat absolvenților de clasa a VIII-a. În acest sens a fost gândit proiectul ”Meserie artă și imaginație”.

Proiectul ”Meserie artă și imaginație” a fost gândit pentru a putea face cunoscute specializările liceului nostru absolvenților de clasa a VIII-a. Ei sunt conduși prin toate cabinetele, laboratoarele pe care le deținem în baza de practică a liceului.  Dispunem de laborator de fizică, de chimie, geografie, biologie,  cabinete de limba și literatura  română, de limbi străine, dar și de laboratoare pentru gastronomie, alimentație și turism. De asemenea, din baza noastră de practică mai face parte și mini hotelul, unde elevii au o agenție de turism. Aici, prin firmele de exercițiu se desfășoară o serie de activități. În diverse situații se realizează și cazări, astfel încât ei învață cum să se comporte cu turiștii. De asemenea, mai avem o sală de conferințe și una de festivități în care, de altfel, se desfășoară activitățile de astăzi. a mai menționat doamna director adj. Todiresei Magdalena-Livioara.

Liceul Tehnologic economic-administrativ Piatra-Neamț încearcă să valorifice toate calitățile elevilor, nu doar prin activitățile curriculare, ci și extracurriculare. Printre liceele care au avut rezultate bune și foarte bune la Olimpiada de limba italiană s-a aflat și liceul nostru Totul a debutat timid, cu cercul de limba italiană. Între timp au apărut și rezultatele:  eleva Țăbârnac Andreea a obținut mențiune la Olimpiada Națională de limba italiană din acest an.

”A fost un eveniment care și-a propus educarea elevilor față de cultura și tradiția românească, dar mai ales asupra importanței tradițiilor culinare. Evident, s-a urmărit dezvoltarea aptitudinilor și stimularea imaginației acestora”. a conchis doamna Dobrea Mihaela, profesor în cadrul liceului Liceul Tehnologic economic-administrativ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *