ȘTIINȚA – O AMENINȚARE PENTRU UMANITATE?

1

“Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă“, afirma Antoine Lavoisier la sfârșitul secolului al XVIII-lea, citat ce atunci a fost înțeles de foarte puțini, dar care acum este învățat de toți copiii la orele de chimie din liceu.articol-elev

Evoluția umană – cuvinte foarte mici pentru sensul enorm pe care îl au. De la descoperirea roții am ajuns la eco-mașinile de astăzi, de la Frații Wright la rachetele ce traversează Cosmosul, de la arta vracilor și a șamanilor până la medicina modernă.

Acum, în secolul XXI, știința a ajuns să fie văzută însă și ca o amenințare, primul argument fiind faptul că ea oferă mijloace de distrugere în masă. Tehnologia modernă, prin evoluția sa, poate oferi nu numai ajutoare umanității, dar și pericole. Albert Einstein a avertizat în eseurile lui despre pericolele științei în cazul în care nu va fi folosită cum trebuie. Pe măsură ce știința evoluează, pericolele devin tot mai mari și mai greu de controlat. Dezvoltarea foarte rapidă a arrmelor nucleare de exemplu înseamnă mijloace de anihilare a umanității într-o fracțiune de secundă în cazul declanșării unui război nuclear.

Știința poate fi văzută ca o amenințare și din cauză că nu este sub controlul nimănui. Nici până astăzi nu există un mecanism internațional care să țină sub control descoperirile științifice. Știința are o putere foarte mare, are chiar puterea de a distruge umanitatea. Singura cale de a ne asigura că acest lucru nu se întâmplă ar fi să avem o organizație internațională care să gestioneze descoperirile și întrebuințarea științei. Dar cum această organizație nu există rămâne amenințarea pentru umanitate și nimeni nu face nimic pentru a împiedica acest lucru. În fiecare zi, se caută alte mijloace de distrugere care pot fi folosite în războaie fără ca nimeni să le oprească. De aceea, știința rămâne o amenințare ce planează asupra întregii omeniri, la fel ca accidentele cosmice, bolile incurabile sau cataclismele.

O altă problemă periculoasă pentru noi este cea a roboților. Dacă peste câteva decenii roboții vor fi mai inteligenți ca noi? Dacă, fiind destul de inteligenți pentru a-și procura energie singuri, pentru a se informa, se vor întoarce împotriva noastră și inteligența artificială va deveni superioară celei umane?! Trebuie să luăm în calcul faptul că un robot de bucătărie, calculator sau chiar cei folosiți în medicină au un randament și o eficiență înzecit mai ridicate decât ale noastre, principalele lor avantaje fiind viteza și posibilitatea redusă de a prezenta erori. Numai omul este o ființă care trece din eroare în eroare la scara Istoriei fără să învețe cine știe ce din ele…

Acoperirea unor segmente importante din industrie și servicii cu roboți determină încă de pe acum apariția unor noi probleme sociale și culturale, prin disponibilizarea unui număr semnificativ de muncitori, prin dispariția unor meserii, dar și prin mărirea considerabilă a timpului liber care pare uneori a fi folosit distructiv de către Homo sapiens..

Nimeni nu neagă beneficiile majore pe care știința le-a adus de-a lungul istoriei, dar văzând avalanșa efectelor negative, nu putem să nu ne întrebăm: Oare s-a terminat evoluția noastră? Oare am ajuns la apogeul ei sau este doar o altă etapă din dezvoltarea noastră ulterioară spre oameni mai cunoscători, mai puternici, mai evoluați? Roboții noștri cuceresc Cosmosul iar omenirea caută în continuare răspuns la aceleași întrebări majore: Cine suntem? De unde venim? Încotro ne îndreptăm? Care este rostul existenței noastre?

Balanța va fi echilibrată doar atunci când oamenii vor fi echilibrați și vor reuși să găsească conexiunea puternică dintre dintre știință și natură.

Cât despre pericolele care stau ca o umbră în spatele microscoapelor, laboratoarelor, experimentelor, ne întoarcem la vechile și înțeleptele vorbe ale lui F.Rabelais: “Știința fără conștiință este ruina sufletului”.

Stavarache Bianca Elena, clasa a IX- a C, Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Aiurica spune

    Raspunsuri la intrebari de adolescent.Lasa, robert , ca ne salveaza religia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate