Situația politică la Neamț, la început de 2018

3

Județul Neamț a fost dintotdeauna un județ atipic atunci când vorbim de politică și de clasa politică locală. Un județ obișnuit cu politicieni de tip ”tătuci” și cu multe slugi care știu doar să ”pupe ghiulul”. Greu pentru un astfel de județ să mențină valoarea clasei politice, că de crescut e aproape imposibil să crească.

Deși nivelul clasei politice nemțene a scăzut dramatic, scena umplându-se de incompetenți și vagabonzi, influența zonei politice locale a crescut foarte mult atât pe plan județean, cât și la nivel național. La ora actuală avem cel mai puternic, politic vorbind, președinte de Consiliu Județean pe care l-a avut Neamțul vreodată. Ancorat direct la nivel supra-guvernamental, Ionel Arsene e plasat politic în zona unde se dă ora exacta în România, lucru care se vede și cu ochiul liber prin banii care tot au venit pe diverse căi în județul Neamț, bani care sunt mai mulți decât a văzut județul nostru vreodată.

Din păcate, ancorarea serioasă la nivel național a liderului stângii nemțene a făcut ca politica dusă de restul PSD-iștilor pe plan local să fie una foarte slabă. Mulți dintre activiștii PSD s-au transformat în curățătorii de scame ai șefului fără să li se ceară vreodată să devină așa ceva, ei devenind din propria inițiativă creatori de ode și producători de preaslăvire.
Singura creștere a PSD la ora actuală pe plan local este datorată strict lobby-ului făcut de Ionel Arsene la nivel național pentru aducerea de resurse la Neamț. Dacă PSD nu ar fi avut acest lider cu influență la cel mai înalt nivel cu siguranță acum era un partid de maxim 20% pe plan local.

De cealaltă parte, forma de organizare tribală, denumită sugestiv opoziție, e fragmentată în mai multe bucăți. Pe de o parte sunt liberalii activiști care ar vrea să ridice politic partidul, dar sunt în opoziție, cu propria conducere reprezentată de Mugur Cozmanciuc care și-a asigurat volumul de voturi în organismele interne de conducere și în rest nu îl interesează. La asta se adaugă și țeapa primită de liberali de la șeful lor suprem, Orban. Acesta le-a promis că dacă îl susțin la șefia PNL România îi va scăpa de Cozmanciuc, cel care îl susținea la șefia națională PNL pe Bușoi. Liberalii nemțeni ”au pus botul”, au votat altfel decât liderul lor de la Neamț dar, țeapă, Orban nu l-a mai schimbat pe Cozmanciuc.

Nici PMP nu stă bine la capitolul lupte interne. În acest partid a avut loc un fel de mică răscoală ca la ”Flămânzi” prin care s-a ajuns la înlăturarea fostului lider, Laurențiu Dulamă, un lider mult mai abil decât toți PMP-iștii din Neamț la un loc. Un lider care, ușor ușor își va face loc înapoi la butoanele partidului, deoarece nu e la fel de impulsiv politic precum colegii lui, ci e un fel de vultur politic local care are răbdarea necesară să facă fiecare pas la timpul sau.

La ALDE e veselie. Partidul e mai inactiv ca niciodată, dar crește în sondaje, acumulând votul negativ și de pe stânga și de pe dreapta. Liderul acestui partid, Ion Asaftei, este cam singurul care știe cu ce se mănâncă politica pe acolo, în rest, dacă te uiți la ce inițiative mai răsar din gura unor colegi ai săi, te ia cu dureri de cap.

Este foarte greu de făcut previziuni pentru ce va urma în politica nemțeană deoarece lucrurile nu depind in totalitate de viziunea, linia politică, dorința sau putința liderilor. In spatele lor se ascund oameni care oricand pot trada, pot boicota, pot dezerta si pot dărâma totul intr-o zi. Cu excepția lui Ion Asaftei și Laurențiu Leoreanu, mai toți ceilalți lideri politici locali au în propriile echipe pupători în fund care stau pregătiți să ”bage cuțitul în spetele șefului” la primul semn de slăbiciune a acestuia ca să-i ia locul sau măcar o parte din butoane.

Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare sau prezidențiale cu siguranță PSD-ul ar câștiga cu un scor majoritar, dar dacă ar fi alegeri locale, în afară de Târgu Neamț, în restul orașelor din județ stânga ar avea mari probleme. Surpriza majoră dacă ar fi alegeri mâine la Neamț ar fi ALDE care, deși nu face tumbe politice prin Neamț, a depășit de mult 10 procente de simpatie electorală.

Ce este interesant, și va fi o mare problemă pentru clasa politică locală, este faptul că oamenii au început să interacționeze foarte mult și foarte agresiv pe zona politică. Anul acesta a fost pentru prima oară când am fost nevoiți să moderăm zeci de mesaje negative adresate politicienilor locali, mesaje primite sub formă de comentarii  la felicitările date de sărbători.
Până acum puteam vorbi de o scârbă față de clasa politică la peste 60% dintre nemțenii cu drept de vot. Scârbă care se manifesta în final prin absenteism la urne. Acum avem de-a face cu un val de ură și ciudă, iar cei care vor sa interacționeze direct cu politicienii transmițându-le mesaje asumate și injurioase, cu siguranță vor dori să interacționeze cu clasa politică și când vor avea ocazia să țină o ștampilă în mână. Așadar, e foarte posibil ca la următoarele alegeri să avem o prezență la vot crescută, ceea ce pune probleme mari de anticipare corectă a rezultatelor.

Una peste alta, vom avea un an politic interesant în care toate taberele vor dori să își crească notorietatea și gradul de organizare și vor trebui să facă asta în plină criză de cadre și cu o mulțime de colegi care nu ar fi capabili să treacă nici o simulare de capacitate de clasa a 8-a. Deci, va fi un an politic cel puțin amuzant.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Lolita spune

    Daca toti liderii sint ca Arsene ancorati supra-guvernamental atunci ar fi bine pentru toti. Se pare ca ora exacta se da din birouri de la Bucuresti dar in functie de plicurile care se intorc acolo, Incepe sa se cristalizeze politica mai cu perdea iar injuraturile se schimba in alta parte nu la sediile de partid.

  2. XX spune

    Despre influenta domnului Arsene in a aduce bani de investitii in Neamt am mai comentat aici si bineinteles comentariile nu au aparut ca de altfel si acesta. 650 milioane sint bani frumosi ce nu s-au primit la Neamt niciodata,dar totul,ca sa va aratati profesionalismul trebuie aratat comparativ: cit au primit judetele din Moldova fata de judetele din sud,si faptul ca Neamtul este ultimul din Moldova(Suceava pe primul loc cu 850 mil-este ce e drept si cel mai mare jidet,urmat de Vaslui cu aproape 800 milioane fiind cel mai mic judet din zona.Care au fost criteriile?) Despre urmatoarele alegeri eu visez ziua in care ne vom dezmetici si sa mergem foarte multi la vot sa ne anulam voturile(mai multe stampile).Ce vor face atunci cind majoritatea voturilor vor fi nule? Logic ar fi anularea turului respectiv si eliminarea de pe liste a tuturor amploiatilor ,asa zisi politicieni,ce s-au cocotat acolo

    ADMIN: cam de asta nu vi se aproba comentariile pentru ca sunteti pe langa subiect si zapaciți lumea. Dumneavoastra amintiti de o cale pe care vin banii dar de celelalte nu. Faceti un calcul total pe cati bani au venit din zona guvernamentală pe toate caile in județele invecinate in 2017 si daca unul a luat mai mult decat Neamț vă rog revenit cu un comentariu.

  3. Mirel Andrisoaei spune

    CORECT

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate