Sînziana Ailenei, o elevă talentată care face cinste Liceului de Arte ”Victor Brauner ”

2

Uneori tindem să credem că tinerii de astăzi nu mai sunt atât de motivați precum cei din generațiile trecute, că petrec prea mult timp pe paginile de socializare și vor totul de-a gata, fără să depună prea mult efort.

Din fericire, întâlnim și tineri care dovedesc contrariul, care prin muncă, răbdare și sub îndrumarea unor profesori dedicați dovedesc că viitorul acestei țări este încă unul luminos. O astfel de tânără este și Sînziana Elena Ailenei, elevă  în clasa a XII-a, la  Liceul de Arte ”Victor Brauner”.

Sînziana este din comuna Piatra Șoimului, a împlinit recent 18 ani, iar la Liceul de Arte ”Victor Brauner” studiază canto clasic și pian.  Pe lângă acest instrument, Sînziana mai cântă la chitară, mandolină, vioară, nai, fluier și saxofon.

„Pasiunea pentru muzică am avut-o dintotdeauna, tata a cântat la chitară de la 17 ani, s-a transmis şi la mine, s-a simţit de când eram mică. De la vârsta de șapte ani am studiat și alte instrumente: chitară, mandolină, vioară, nai, fluier și saxofon. Am început să studiez chitara cu doamna Nicoleta Minciu, după care am intrat într-un ansamblu la Negulești ( la părintele Lucian Mocănașu) și de atunci am început să studiez și celelalte instrumente.”, menționează Sînziana.16105844_1177321092320931_3688500991592863697_n

Talentul Sînzianei a fost descoperit de profesoara Narcisa Pavel, în cadrul unui concurs de muzică pop.

„Am cântat la un concurs de muzică pop (venisem cu un grup de la școala mea de la Piatra Șoimului) și atunci a observat că am înclinație pentru canto clasic, aşa am intrat la liceul ”Victor Brauner.”, își amintește Sînziana.

Parcursul muzical a Sînzianei este unul presărat cu multe premii la diferite concursuri de interpretare și compoziție.

”Am participat, la început, la concursuri de muzică folk ( la ”Toamna Baladelor”, București.. la Cetatea Veche, în Suceava). Am nenumărate premii câștigate la concursuri de interpretare și compoziție. La un moment dat am făcut o pauză, însă am revenit alături de Asociația Culturală ”Eu Cred” din Tașca, la un concurs desfăşurat la Bicaz. Cu această ocazie am reînceput să compun. Fondatorii acestei asociații sunt bunii mei prieteni: Marius Coşerariu, Cristina Marin și Elena Ropotoaia, care alături de părintele Dorin Ploscaru, Dumitru Marin şi doamna Dorina Mucenicu, îmi fac viața mai frumoasă de câteva luni bune, prin evenimentele speciale pe care le organizăm împreună.” a adăugat cu emoție Sînziana.

Deși pasiunea pentru muzică îi ocupă foarte mult timp, Sînziana nu a neglijat niciodată școala. Învață bine și are la toate materiile note foarte bune: ”Sunt o fire ambițioasă, iar semestrul l-am încheiat cu zece. Prin muncă totul se rezolvă. ”

De asemenea, la sfârșitul  clasei a IX-a Sînziana a participat  la un proiect de schimb de experiențe, împreună cu alți cinci colegi. Proiectul denumit  ”Comenius-Our voices across Europe” s-a desfășurat în orașul Arta din Grecia și a  implicat țări precum : Polonia, Ungaria, România, Turcia, Italia, Spania şi Grecia. În cadrul acestui proiect Sînziana a învățat să  fie mai  independentă și să-și  îmbunătățiască abilitățile de comunicare în limba engleză. Alături de cei cinci colegi (pe lângă activitățile educaționale)  a vizitat și locuri interesante din orașele Arta, Parga și Meteora.10339555_830270450359332_8092053206150815647_n

Pe lângă muzică, Sînziana este pasionată și de istorie, iar acest lucru se datorează și legăturii strânse pe care o are cu doamna profesoară Lumința Moscalu. Sînziana a obținut anul trecut o mențiune la olimpiada de istorie, faza județeană.
„Doamna profesoară Moscalu este modelul meu de viață atât în plan personal, cât şi profesional. M-a susținut în orice problemă am avut, m-a sfătuit şi, alături de părinții mei, a fost cea care mi-a redat încrederea în mine atunci când am fost demoralizată.”, a declarat Sînziana.

De asemenea, Sînziana își dorește să urmeze cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, extensia Piatra-Neamț și să devină profesoară de muzică, fiind inspirată în alegerea carierei tot de profesoara Luminița Moscalu: „Doamna profesoară Luminița Moscalu m-a inspirat în alegerea carierei de profesor, deoarece am ascultat un interviu în care spunea că vede „relația dintre profesor şi elev ca o taină, în care fiecare dăruieşte o bucățică din sufletul lui”. E adevărat că îmi doresc să fiu profesor de muzică, însă sper să urmez şi Facultatea de istorie.”

În încheiere, amintim și despre cele două albume pe care le-a scos până acum: unul de colinde ”Sfânta Noapte de Crăciun” și unul care cuprinde compoziții proprii ”Când îmi zâmbești”.

De asemenea, la începutul lunii aprilie, Sînziana va susține un recital de muzică folk, în cadrul căruia își va lansa și noul album.

Sînziana Ailenei nu este singura elevă care face cinste Liceului de Arte ”Victor Brauner”, în curând vom reveni cu un alt articol despre un elev la fel de talentat și creativ, de data aceasta la desen.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. DAN spune

    Felicitari atat domnisoarei Sinziana cat si distinsilor profesori de la Liceul de Arta – Piatra Neamt din partea unui parinte care a avut doi copii la acest minunat liceu,in prezent fiind studenti la Conservator si Arte.

  2. Bilic Mihaela-Monica spune

    Felicitari!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate