Simpozionul „Criosfera 2015”

0

Sâmbătă, 28 noiembrie, la Casa de Cultură din Piatra-Neamţ a debutat Simpozionul „Criosfera 2015”. Cu această ocazie publicul prezent a putut admira două expoziţii: una de fotografie şi alta de roci, minerale si fosile arctice, dar şi asculta poveşti inedite spuse de invitaţii  directorului Casei de Cultură din Piatra-Neamţ, Stelian Grigore.
Primul invitat care a luat cuvântul a fost Cristian Lascu, senior editor la revista National Geographic, care a prezentat detalii inedite despre  poveştile din spatele celor 20 de fotografii expuse, care au surprins pinguini, schelete de balene, dar şi imagini pitoreşti din Antarctica. „Sunt imagini surprinse în urmă cu trei ani, de Helmut Ignat, un bun prieten de-al meu cu care am mers în Antarctica. Ca să facă aceste poze Helmut se trezea la 5 dimineaţa pentru că doar atunci e o lumină aproape dumnezeiască şi iarăşi după-amiaza târziu când lumina nu era aşa dură”.
Cristian Lascu a ţinut să precizeze şi de toleranţa pe care o au vieţuitoarele de acolo, despre cele trei specii de pingiuni, gentoo, adelie şi chinstrap care au fost fotografiaţi extrem de aproape, fiind poate marea şansă a turismului Antarctic.
„În fiecare an ajung aprope 40.000 de vizitatori în Antarctica. Pare enorm pentru un domeniu atât de virgin, de pur, însă în imensitatea aia aproape că nici nu se cunosc„, a mai menţionat acesta.
Următorul invitat care a făcut vorbire a fost dr. Petre Popescu, din cadrul Institutului Astronomic, care a amintit de expediţia făcută în Groelenda în 2008, împreună cu o echipă formată din Teodor Negoiţă, Mihaela Scânteie Cotârleţ şi Paul Andrei Iordache de la Institutul Român de Cercetări Polare şi Petre Paraschiv de la Institutul Astronomic al Academiei Române. Acolo au fost efectuate o serie de studii şi teste ştiinţifice pentru determinarea unui loc  în care  să fie amplasat un telescop robotic care să funcţioneze în condiţii polare, dar şi analizarea unor specii de microorganisme care trăiesc în gheaţă şi sol.
Ultimul invitat care a luat cuvântul a fost Rodica Maria Ion, preşedintele Consiliului Ştinţific-ICECHIM Bucureşti, care a oferit publicului câteva informaţii despre primele date preliminare asupra crioconitelor din Svalbard. „Pentru mine a fost o oportunitate deosebită de a începe această colaborare cu domnul profesor Grigore Stelian. Când am avut primele discuţii asupra probelor pe care mi  le-a oferit din Antarctica am simţit că este o provocare, deoarece este un domeniu extrem de complicat. Pot să vă spun că la ora actuală, România, din ce cunosc eu, nu figurează în domeniul cercetărilor fizico-chimice de probe din zona polară. Astfel, am simţit că este un atu această colaborare şi am pornit o maşinărie cooptând cercetători din domeniul experimentelor de natură fizică şi chimică. Am efectuat o serie de experimente de ultimă generaţie, şi pot spune că rezultatele sunt unice şi cu siguranţă vor fi publicate în reviste de specialitate”, a declarat Rodica Maria Ion
În final Stelian Grigore a prezentat în detaliu expoziţia de roci, minerale şi fosile arctice aduse din zona artică.
Lucrările simpozionului au mai cuprins în weekend sesiuni de comunicări ştiinţifice, dar şi prezentarea unor rapoarte de studiu, urmând ca luni, 30 noiembrie, în ultima zi a simpozionului să se stabilească proiectele prioritare pentru perioada 2016-2020.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate