“Şi dacă pica o bombă tot mai rămânea ceva din piață”

5

Cine spune că incendiul a pornit din partea de jos a halei MINTE !

Toată lumea spune că incendiul a pornit din partea de jos a halei din zona legume fructe. Ei bine, noi spunem că această afirmație este o primă și mare minciună!
După o analiză amănunțită făcută de noi impreună cu experți independenți, locul de pornire a incendiului este prezentat în mod eronat. Din cercetarea noastră reiese că incendiul a pornit din partea de sus a pieței centrale și în niciun caz de unde se spune că a încercat paznicul să stingă.
Acum că ne-am asumat riscul de a spune altceva decât restul presei, pompieri și autorități, nu rămâne decât să așteptăm și să vedem și ce zic experții chemați la Neamț.
Dacă experții sunt corecți, vor spune exact ce am spus noi și vor demonta toată teoria cu incendiul plecat de jos din zona legume fructe.
În cazul unui scurt circuit avem de-a face cu o intervenție penală la sistemul electric deoarece cu toții știm că la orice scurt circuit, oricât de mic ar fi, sare o siguranță electrică și rămânem fără curent.
Dacă mergem pe ipoteza scurtcircuitului avem un scenariu în care consumatorii din Piața Centrală erau mai mulți decât suporta rețeaua electrică și tot săreau siguranțele. Nefiind resursele financiare necesare unei măriri de capacitate energetică, cineva a ales să riște și să supradimensioneze siguranțele, ceea ce ar fi putut duce la întreținerea unui contact în scurt și de aici la producerea unui incendiu.
Așadar, dacă se dovedește că a fost un scurt, cineva trebuie să răspundă penal pentru faptul că siguranțele electrice nu au întrerupt instantaneu curentul și tot penal trebuie să răspundă cei care au tot extins rețeaua electrică din piață.
În cazul unui incendiu provocat, ar fi câteva aspecte care să susțină această teorie:
1. În urma incendiului am observat că structura metalică a pieței s-a deformat și a cedat din cauza căldurii iar unele elemente din sticlă din interiorul halei s-au topit. Mai departe, suspiciunea unui incendiu provocat vine din fizică. Sticla se topește la peste 1000 de grade.
Pentru a produce o temperatură de peste 1000 de grade ai nevoie de elemente combustibile care să aibă o putere calorifică foarte mare. Puterea calorifică înseamnă căldura de ardere și reprezintă numărul de unități de căldură degajate prin arderea completă a unei unități de masă de combustibil.
Dacă stăm să ne gândim că în afară de tarabe și luminatoarele din acoperiș, nu prea erau elemente care să ardă cu o degajare așa de mare de caldură, suspiciunea unui element combustibil începe să prindă contur.
2. Tot în urma incendiului am observat  că la nivelul solului temperatura de ardere a fost mai mare de 1000 de grade topind sticlele si borcanele, dar la nivelul superior al tarabelor, legumele şi fructele erau doar arse prin exterior și nu carbonizate deci, la acel nivel căldura nu a fost mai mare de 500 de grade.
La orice incendiu într-un spaţiu închis tot legile elementare ale fizicii ne spun că temperaturile maxime se înregistrează la nivelul unde este focul și în partea de sus a spațiului închis unde căldura se ridică în mod natural.
Dacă ar fi fost un incendiu plecat de la nivelul de sus al tarabelor, căldura ar fi trebuit să producă mai multe pagube mărfurilor de pe tarabe decât celor depozitate la nivelul solului.
3. Dacă e să analizăm timpul de la declanșarea incendiului și până când el a cuprins toată suprafața de mii de metri pătrați, iar avem un mare semn de întrebare. Fiecare tip de incendiu are definite clar vitezele de propagare.
În cazul incendiilor, specialiștii au calculat și stabilit vitezele medii de propagare. Să vedem câteva dintre ele:
Case de locuit, construcţii de lemn, mobilă etc. -1,20 m/min
Acoperişuri de hale pentru ateliere cu suprafaţă mare – 1,70 – 3,20 m/min
Hale de gatere – 2,50 m/min
Pădure de brad, pin, tufişuri, pe timp liniştit – 14,20 m/min
Incendiu de iarbă uscată, culturi cerealiere coapte pe timp foarte uscat şi vânt cu viteza mai mare de 12,5 m/s – 400 – 500 m/minut.
Sursele   oficiale spun că de la momentul sesizării incendiului cu flacără vizibilă și până la sosirea pompierilor când deja ardea partea din spate a pieții au trecut maxim 20 de minute, iar până la extinderea totală a incendiului încă 10 minute. Adunând timpul consumat de tentativa paznicului de a stinge focul, timpul necesar deplasării pompierilor și intervalul până ce focul a devenit general avem ca rezultat o viteză fantastic de mare pentru propagarea unui incendiu.
Desigur că până când specialiștii se vor pronunța, opiniile noastre sunt doar speculații bazate pe fizică și matematică elementară și alimentate de minciunile grase cu care autoritățile încearcă să păcălească nemțenii spunându-le că au venit în maxim un minut sau că nu au avut probleme cu alimentarea cu apă când eu eram acolo și i-am văzut cum nu au găsit absolut nici un hidrant, fiind nevoiți să intre și să se alimenteze din curte de la fabrica 8 Martie.
Teoria posibilului ”flashover” lansată în mod academic de către conducerea ISU Neamț.
Teoria Flashover (faza de incendiere totală): este faza în care, după aprindere apare tranziţia unui incendiu la o altă stare în care începe să ardă întreaga suprafaţă a materialului combustibil într-un spaţiu închis.
Fenomenul de flashover are drept urmare aprinderea bruscă a întregului spaţiu al incintei. Riscul de apariţie a unui flashover ține de cantitatea de materiale cu temperaturi mici de aprindere.
Din punct de vedere chimic, fenomenul de ”flashover” reprezintă intrarea bruscă a majorității materialelor dintr-o incintă într-un fenomen de oxidare rapidă. Uzual vorbind, totul se încălzește si brusc începe să ardă cu flacără toată suprafața.
Nu știm ce vor spune experții veniți la fața locului, dar din filmare vedem foarte mult fum și un incendiu care se propagă treptat în aproximativ 10 minute din partea din spate a pieței până în față.
În afară de timpul de propagare de care nu a vrut să vorbească nimeni de la ISU Neamț, mai este și cantitatea de fum din incinta pieței, fum ce ar fi îngreunat o reacție de ”flashover” unde este nevoie de o cantitate enormă de oxigen care să fie folosit în cadrul oxidării rapide din timpul acestui tip de fenomen.
De asemenea s-a văzut clar incapacitatea tehnică a ISU Neamț de a face față la un incendiu de asemenea proporții, aspect neasumat de șefii pompierilor dar vizibil pentru toți care au fost la fața locului.
Întrebarea care rămâne fără un raspuns logic este : Ce anume a dus la o viteză de propagare atât de mare a acestui incendiu ?
Dacă focul a evoluat în maxim 10 minute pe lungimea halei de 77 m atunci putem calcula o viteză de propagare de 7,7 m/minut ceea ce este foarte mult pentru o incintă închisă și inundată de fum.
Plecând de la această viteză de propagare vizibilă în materialele video și la fața locului,  este clar  că ceva nu a fost absolut deloc în regulă.
Orice ipoteză de lucru am lua, incendiere intenționată, accident sau scurtcircuit, în hala Pieței Centrale nu trebuiau să se regăsească elemente de construcţie, tarabe din plastic, substanțe sau orice altceva care să permită propagarea unui incendiu cu 20 de metri pe minut.
Concluzia în opinia noastră este una singură. Dacă normele PSI ar fi aplicate și respectate corect, la o hală agroalimentară nu s-ar putea niciodată declanșa un incendiu care să aibă o asemenea viteză de propagare.
Închipuiți-vă ce s-ar fi întâmplat la un incendiu cu o asemenea viteză de propagare dacă el s-ar fi produs ziua.
Am fi avut victime la evacuare, am fi avut victime printre civilii care ar fi încercat să stingă un incendiu la care și pompierii au cam fost spectatori și cu siguranță am fi avut victime în rândul comercianților disperați să își salveze marfa până în ultimul moment.
Chiar și numai pentru această  ipoteza cineva trebuie să răspundă, motiv pentru care, cu tot respectul pentru pompierii care își riscă viața zilnic, considerăm că cei de la conducerea ISU ar trebui să fie luați la întrebări.
Ei sunt cei care au lingușit politicienii nemțeni și pentru a nu-i supăra au închis ochii la toate neregulile pe linie de PSI de la investițiile de unde băieții deștepți s-au îmbogățit sau și-au luat parandărătul.
O vânzătoare din zona Pieței Centrale spunea la câteva zile după incendiu că : ” Și dacă ar pica o bombă tot mai rămânea ceva din piață”.
Știm că acest articol va supăra mulți politicieni și ”șmecheri” din Piatra Neamț dar indiferent de consecințe opinia noastră este că la acest incendiu este ceva necurat. Prea repede a ars  absolut totul!
Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. popa gheorghe adrian spune

    Pai este sef…la Piata Maratei.

  2. Leo Taxil spune

    V-am rugat sa scoateti aberatia cu „lungimea halei de 200 m”, dar se pare ca nu prea cititi comentariile. Va spun din nou ca DIMENSIUNILE EXTERIOARE ALE HALEI SINT 55 X 73 METRI! De unde ati scos 200???

    ADMIN : Am corectat ….era o informație eronată chiar de la cei de la piață….

  3. Stefan spune

    Avem niste baieti specialisti in incendieri prin zona.Nu e suspect ca lipsea din localitatedl Matu, administratorul pietei si marioneta jupanului orasului?Sigur ca si pompierii au vina lor, fac controale si dau amenzi la toti amaratii, dar la Piata nu veneau decat ca sa-si umple sacosele.Nu au vazut obturarea hidrantilor si a cailor de acces, supraaglomerarea, lipsa sprinklerelor, etc.Nu mai vorbim de exercitii de alarmare-evacuare-stingere a incendiilor care ar fi trebuit facute periodic!

  4. Ștefan spune

    am spus-o de cum am văzut primele imagini : aici a fost o reglare de conturi , iar incendierea pieței , cred , a fost planificată amănunțit , așa încât paguba să fie 100%. Cred că , cei din conducerea pieței , știu f. bine cu cine nu s-au înțeles prețuri și la spații de închiriat !!!!!!!!!!!!!!

  5. Mihnea spune

    Trist, dar adevarat! Mai multi ar trebui sa-si dea demisia. Arde totul si tu vii si explici despre flashover sau cum ai salvat orasul… Fara comentarii…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate