Sfintii Petru si Pavel – intemeietorii Bisericii

0

Pe data de 29 iunie Biserica sărbătoreşte pe cei doi protopărinţi ai creştinismului şi anume pe Sfinţii Petru şi Pavel. Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel datează încă din secolul II al erei creştine şi evlavia credincioşilor s-a materializat în ridicarea de biserici pe locul martirajului lor, iar imnografii creştini şi părinţii Bisericii s-au întrecut în a-i elogia pe cei doi apostoli care, prin cuvântul şi sângele lor, uniţi în Hristos, au plămădit Roma creştină şi Biserica întreagă.

Sfântul Apostol Petru era originar din Betsaida, a fost pescar şi se numea Simon. Împreună cu fratele său Andrei îşi câştigau cele de lipsă pentru trai, pescuind în apele lacului Ghenizaret. Aceasta până când auziră glasul de chemare al Mântuitorului: “Veniţi după Mine şi vă voi face pe voi pescari de oameni. A făcut parte dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos. În vremea Patimilor Domnului, Apostolul Petru, deşi făgăduise că nu se va despărţi de Iisus, chiar dacă toţi ceilalţi Îl vor părăsi, a avut o clipă de slăbiciune, spunând că nu-L cunoaşte pe Iisus şi că nu face parte dintre ucenicii Săi. Îndată, însă, s-a căit de fapta sa şi ieşind afară din curtea arhiereului, a plâns cu amar. După Înălţarea Mântuitorului la cer, plin de curaj şi de Duh Sfânt, Sf. Apostol Petru a propovăduit pe Hristos în Ţara Sfântă, în cetăţile din Asia Mică, şi până a ajuns la Roma împăraţilor păgâni. De la Sf. Apostol Petru ne-au rămas scrise în Canonul Noului Testament două epistole soborniceşti. În anul 67, în timpul împăratului Nero, Petru a fost răstignit cu capul în jos, după cum el însuşi a cerut. Pe locul în care a murit se înalţă astăzi magnifica bazilică San Pietro.

Sfântul Apostol Pavel era evreu fariseu, din neamul lui Veniamin, şi a fost elevul învăţatului Gamaliel. Locuia în Tars şi lupta împotriva Bisericii lui Hristos. Pavel a participat la uciderea diaconului Ştefan, primul mucenic, în anul 33. În zelul lui anticreştin, a cerut învoire de la sinedriu, ca să se ducă la Damasc, spre a-i prinde pe creştini şi a-i aduce la Ierusalim, unde să fie judecaţi şi condamnaţi la moarte. În drum spre Damasc, Hristos i s-a arătat în chip minunat lui Pavel, care s-a convertit la creştinism. Astfel, marele duşman al creştinilor devine cel mai mare apărător al lor, fariseul fanatic devine mare propovăduitor al Evangheliei pe care o vesteşte în întreg cuprinsul imperiului roman. A predicat în cele trei călătorii misionare, Evanghelia Mântuitorului Hristos în multe părţi ale lumii, fiind considerat „Apostolul neamurilor”, şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. Din porunca împăratului Nero, în ziua de 29 iunie în anul 67 i s-a tăiat capul.

Cei doi s-au întâlnit de foarte puţine ori, însă cea mai importantă întâlnire a avut loc  la Sinodul Apostolic de la Ierusalim din anul 50, atunci când au fost dezbătute şi stabilite primele hotărâri dogmatice şi canonice ce priveau creştinismul primar. Biserica îi serbează pe amândoi în aceiaşi zi pentru a sublinia, mai ales, scopul comun al activităţii lor, anume, propovăduirea Evangheliei lui Hristos. În semn de cinstire, Biserica Ortodoxă a rânduit şi o perioadă de post ce precede ziua lor de prăznuire. În România, sunt foarte multe bisericii care au primit ca patroni pe cei doi mari apostolic, iar după o statistica a MAI, peste 450.000 de români, dintre care peste 380.000 bărbaţi au numele de Petru şi Pavel sau derivatele lor.

Şi în judeţul nostru avem multe biserici cu hramul Sf. Petru şi Pavel, cele mai aproape de Piatra Neamţ fiind biserica din Ciritei, biserica nouă din Roznov,  biserica din satul Poiana, com. Dobreni şi biserica din com. Borca.

Iosub Catalin

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate