Ședinţa lunară a Colegiului prefectural

0

Prefectul judeţului, Ioan Vlad Angheluţă, a condus, astăzi 30 septembrie, şedinţa lunară a Colegiului prefectural.
Pe agenda întâlnirii Colegiului prefectural s-au aflat următoarele teme: evoluţia principalelor beneficii de asistenţă socială (ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, ajutoarele pentru căldură), aprobarea principalelor măsuri ale Programului toamnă – iarnă 2014-2015 şi aprobarea Planului teritorial comun de acţiune – cadru pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar 2014-2015.

colegiuÎnainte de a intra în ordinea de zi vreau să vă anunț că la această reuniune avem invitați, reprezentanți ai Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, pentru că mâine este sărbătorită Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Având în vedere prezența dumnealor, am propus pentru primul punct de pe ordinea de zi un subiect de actualitate și de interes comun.” a spus în deschidere prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a informat, că instituţia gestionează aproximativ 23 de tipuri de beneficii sociale, pe lângă alte programe susţinute de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale.
Pentru judeţul Neamţ, numai la nivelul lunii august 2014, a fost achitată suma de 15.448.886 lei pentru plata beneficiilor sociale, a contribuţiilor şi taxelor aferente.
Din aceste plăţi, cea mai mare parte s-a dus către alocaţia de stat pentru copii – 93.568 de beneficiari pentru care s-au plătit 5.417.264 lei în luna august, iar cumulat pe primele 8 luni ale anului efortul financiar este de 46.031.258 lei.
Pentru plata indemnizaţiei de creştere a copilului şi stimulentul de inserţie, în luna august, s-au alocat 2.624.549 lei, iar cumulat pe perioada ianuarie-august – 20.960.576 lei.
În ceea ce priveşte ajutorul social, la nivelul judeţului Neamţ sunt în plată 6.101 beneficiari pentru care s-a achitat suma de 1.423.129 lei, cumulat pe primele 8 luni suma fiind de 11.217.572 lei, înregistrându-se o creştere cu 9,69% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. La capitolul ajutoare de urgenţă, în judeţul Neamţ au fost acordate 14 ajutoare în cuantum de 50.000 lei . Totodată s-au transmis 22 de dosare cu propunere de acordare a ajutorului de urgenţă familiilor afectate de inundaţii din comunele Vânători şi Răuceşti.
Referitor la alocaţia pentru susţinerea familiei, în luna august au fost în plată 9.604 persoane pentru care s-a alocat suma de 776.694 lei, cumulat de la începutul anului suma ridicându-se la 6.371.680 lei, judeţul Neamţ fiind în primele locuri pe ţară la acest tip de ajutor.
Un alt ajutor important acordat este cel pentru încălzirea locuinţei, pentru care se depun solicitări începând cu data de 15 octombrie. Anul trecut au beneficiat de acest tip de ajutor 31.519 persoane pentru care s-au alocat 8.020.187 lei.
Totodată la nivelul judeţului Neamţ au fost finanţate şi alte tipuri de beneficii de asistenţă socială – subvenţii, cheltuieli pentru investiţii – pentru organizaţii neguvernamentale care administrează unităţi de asistenţă socială şi pentru centre de zi şi rezidenţiale care desfăşoară servicii sociale în folosul comunităţii. Valoarea acestor finanţări se ridică la suma de 8.772.691 lei, situând judeţul Neamţ pe locul 5 la nivel naţional.
Ca noutate legislativă, o reprezintă apariţia Legii 126 din 23.09.2014 conform căreia, printre altele, beneficiarii de indemnizaţii pentru creşterea copiilor, pot realiza venituri supuse impozitului prin desfăşurarea efectivă a unor activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR ( 3000 lei ) într-un an calendaristic.
De asemenea, în cadrul reuniunii s-au aprobat prin Hotărâre a Colegiului prefectural principalele măsuri ale Programului toamnă – iarnă 2014-2015 (6 capitole şi 18 măsuri) şi Planul teritorial comun de acţiune – cadru pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar 2014-2015 (4 obiective generale, 8 obiective specifice şi 61 de activităţi).
. În ceea ce priveşte asigurarea cu pază a unităţilor de învăţământ preuniversitar, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, a informat că, în judeţul Neamţ, din totalul de 361 unităţi şcolare, doar 159 au asigurată o formă de pază.

La finalul întâlnirii prefectul judeţului a felicitat reprezentanţii Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.
Primiţi din partea mea un buchet de flori, ca un modest semn de prețuire pentru ceea ce aţi realizat și ceea ce reprezentaţi pentru societatea noastră. Ziua persoanelor vârstnice se cuvine a fi sărbătorită în fiecare zi din an, prin respectul, preţuirea, dragostea şi grija pe care trebuie s-o manifestăm faţă de dumneavoastră. Vă doresc multă sănătate și să vă bucurați de toate activitățile dedicate dumneavoastră cu ocazia acestei sărbători” a spus în încheiere prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate