Ședința Colegiului Prefectural: Populaţia rezidentă a judeţului Neamț, în scădere

2

varsa-medie-in-neamt

Prefectul judeţului Niculina Dobrilă a condus, astăzi 27 octombrie, întâlnirea lunară a Colegiului Prefectural care a avut pe agendă următoarele teme: populaţia rezidentă şi populaţia după domiciliu; informare privind obiectivele şi priorităţile Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ (APM).

Astfel, în ceea ce priveşte populaţia rezidentă, din informarea Direcţiei judeţene de Statistică se constată că, la data de 1 ianuarie 2016 în judeţul Neamţ erau 455.594 persoane rezidente plasând judeţul, ca mărime, pe locul 17 la nivel naţional şi pe locul 4 la nivel regional.

Din totalul populaţiei rezidente, 64,5% aveau rezidenţa în mediul rural şi 35,5% în mediul urban iar în ceea ce priveşte repartizarea pe sexe, 50,64% erau femei şi 49,35% erau bărbaţi.

Din analiza structurii pe vârste a populaţiei rezidente a judeţului, se observă că populaţia rezidentă la nivel de judeţ este relativ îmbătrânită, vârsta medie a populaţiei rezidente fiind de 42,28 ani, cu mici diferenţe pe medii de rezidenţă: 41,96 ani în mediu rural şi 42,88 ani în mediul urban.

Analiza evoluţiei în timp a populaţiei rezidente a judeţului reflectă o scădere demografică, în anul 2016 faţă de anul 2012, populaţia scăzând cu 2,74%.

În ceea ce priveşte populaţia după domiciliu, în judeţul Neamţ la 1 ianuarie 2016 erau 577.359 persoane, municipiul Piatra Neamţ deţinând cea mai mare populaţie urbană(115.273 persoane), în timp de oraşul Bicaz are populaţia după domiciliu cea mai mică (8.626 persoane). La nivel rural, localitatea cu cea mai mare populaţie după domiciliu este Săbăoani (11.863 persoane), iar localitatea cu cea mai mică populaţie după domiciliu este Văleni (1.531 persoane).

Referitor la ultima temă a ordinii de zi, în informarea APM au fost prezentate domeniile activităţii, obiectivele şi priorităţile instituţiei. Astfel, printre obiectivele APM se regăsesc: creşterea vizibilităţii activităţii instituţiei, în conformitate cu prevederile legale, realizarea unei campanii de informare publică referitoare la protecţia mediului din perspectiva gestionării deşeurilor, realizarea unei colaborări instituţionale mai eficiente cu Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Neamţ pentru identificarea tuturor măsurilor ce trebuie impuse prin actele de reglementare specifice şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean în scopul creşterii numărului de acţiuni specifice activităţilor de educaţie/conştientizare ecologică. Una dintre priorităţi o reprezintă operaţionalizarea efectivă şi la standardele necesare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

Tot în cadrul Colegiului prefectural, reprezentantul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Vasile Avădanei, a prezentat proiectul „Mă întorc iar în sat” proiect finanţat de Direcţia judeţeană de Tineret şi Sport şi implementat de Centrul de Incubare Creativ Inovativ de Afaceri Roznov.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. FLORIN spune

    Asta se intimpla cind acest judet este condus de 26 de ani numai de hoti si incompetenti.

  2. Stanislao Scognamiglio spune

    Probabil ca se mai simte inca efectul de la Cernobil si o alta cauza poate sa fie efectul Savinestiului Am avut o matusa care a lucrat mai mult de 35 de ani la Savinesti si a decedat acum 4 ani la varsta de 68 ani Si prima de asta apropo de Cernobil primul meu copil a fost o fatita care s a stins la nici 2 anisori Era nascuta in 1988 Deci ……

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate