Şedinţa Colegiului Prefectural: despre proiecte europene şi condiţiile de eliberare a Cardului european de sănătate

0

prefectura

Prefectul judeţului Niculina Dobrilă a condus, astăzi 29 septembrie, întâlnirea lunară a Colegiului Prefectural care a avut pe agendă următoarele teme de discuţie: informare privind activitatea Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamt, lansarea măsurilor PNDR pentru entităţile publice ; formulare europene, servicii medicale de care pot beneficia cetăţenii români asiguraţi, în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană.

Alături de prefect, la dezbaterea Colegiului prefectural s-a aflat şi subprefectul Vlad Ciurea.

In cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, rata absorbţiei a depăşit 90%, efectuându-se plăţi în valoarea de peste 8,5 miliarde de euro.

La nivelul judeţului Neamţ s-au depus peste 1200 de proiecte şi s-au făcut plăţi de peste 130 milioane de euro.

În anul 2016, în judeţul Neamţ, autorităţile publice au depus un număr de 15 proiecte pe Măsura 7.2 – Investiţii în Modernizare Infrastructurii de Bază, cu o valoare nerambursabilă totală de 17,5 milioane de euro şi 5 proiecte cu o valoare nerambursabilă totală de 2,5 milioane de euro pe Măsura 7.6 – Investiţii în Protejarea Patrimoniului Cultural.

Tot în anul 2016, entităţile private au depus proiecte în domeniul agricol pe măsurile Investiţii în Exploataţii Agricole (5 proiecte în valoare nerambursabilă de 552 mii euro) şi Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri (8 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 340 mii euro), precum şi în sectorul neagricol pe măsurile Sprijin pentru Înfiinţarea de Activităţi Neagricole în Zona Rurală (28 de proiecte cu o valoare nerambursabilă totală de 1,96 milioane euro) şi Dezvoltarea Activităţilor Neagricole în Zona Rurală (53 de proiecte cu o valoare nerambursabilă totală de 10,6 milioane de euro).

„Chiar dacă ne situăm în primele trei locuri ale clasamentului Regiunii de Nord Est în ceea ce priveşte numărul de proiecte depuse pe PNDR, pentru a mări gradul de absorbţie poate că ar trebui să găsim modalităţi cât mai eficiente de promovare a acestor oportunităţi şi de sprijinire a potenţialilor beneficiari în etapele de pregătire şi de depunere a unui proiect” a precizat prefectul Niculina Dobrilă.

În ceea ce priveşte subiectul doi de pe ordinea de zi , membrii Colegiului prefectural au fost informaţi asupra tipurilor şi condiţiilor de eliberare a Cardului european de asigurări de sănătate şi asupra serviciilor medicale de care poate beneficia un asigurat în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat.

În cadrul informării, au fost prezentate categoriile de formulare utilizate : E 001 „Solicitare de informaţii”, E 104 „Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de muncă sau de reşedinţă”, E 106/ S1 „Atestat privind dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care îşi au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent”, E 107 „Cerere de atestat privind dreptul la prestaţiile în natură”, E 108 „Notificarea suspendării sau suprimării dreptului la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate”, E 109/ S1 „Atestat pentru înscrierea membrilor familiei persoanei asigurate şi actualizarea listelor”, E 112/ S2 „Atestat privind menţinerea dreptului la prestaţiile în curs pentru asigurarea de boală-maternitate”, E 121/ S1 „Atestat pentru înscrierea titularilor de pensie, a membrilor familiei acestora şi actualizarea listelor”, E 125 „Extras individual privind cheltuielile efective”, E 126 „Stabilirea tarifelor în vederea rambursării prestaţiilor în natură”, E 127 „Extras individual privind sumele forfetare lunare”.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, în perioada 01. 01 – 31. 08. 2016, a eliberat 2836 carduri europene, 99 formulare E 104, 2 formulare E 106/ S1, 2 formulare E 109/ S1, 7 formulare E 112/ S2, 49 formulare E 121/ S1 şi 839 formulare E 125.

Totodată, în aceeaşi perioadă, CAS Neamţ a decontat suma de 10.067.724,95 lei pentru prestaţiile medicale acordate asiguraţilor din judeţul Neamţ în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, respectiv Confederaţiei Elveţiene, ponderea cea mai mare detinând-o Italia (57,4%).

La finalul întâlnirii prefectul judeţului a propus şefilor serviciilor publice deconcentrate îmbunătăţirea comunicării cu Instituţia prefectului în ceea ce priveşte raportarea activităţii lunare.

“Pentru mărirea eficienţei, aş dori ca raportarea activităţii dumneavoastră lunare să fie axată pe obiective, să fie succintă, structurată şi concentrată pe realizări iar acolo unde sunt probleme să fie enunţate clar pentru a putea primi sprijin în depăşirea lor” a precizat prefectul Niculina Dobrilă.

Totodată prefectul a propus o întâlnire viitoare cu toate serviciile publice deconcentrate care au o legătură mai apropiată cu domeniul economic, care să aibă ca subiect de dezbatere găsirea unor modalităţi de sprijin pentru mediul de afaceri ( noutăţi legislative legate de simplificarea administrativă, posibilităţi de colaboare, raporturi de lucru stabilite de cadrul legal, etc).

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate