SECRETUL firmelor de asigurări din România!

6

ZiarPiatraNeamt.ro a făcut o investigație jurnalistică, care a durat câteva luni de zile, referitoare la riscul pe care îl are un asigurator din România în cazul în care compania de asigurări dă faliment. Pentru a calcula acest risc, care din experiența pieței de asigurări din România e clar că există și este unul major, am contactat principalele companii de asigurări pentru a afla cine sunt reasiguratorii și cel mai important, pentru a afla în ce procent sunt reasigurați banii asiguraților.
Ei bine, în momentul în care am început să cerem documente, care să ateste ce ni se spunea verbal, situația a început să se blocheze:
– Groupama nu a putut oferi detalii despre reasigurator și nici procentul în care sunt reasigurați,
– Allianz Tiriac au dat numele reasiguratorului, dar nu au putut oferi nici un procent în care sunt reasigurați,
– Omniasig a avut bunul simt să nu încerce să ne păcălească spunând că ”aceste informații nu sunt publice”,
– Generali de asemenea nu au putut oferi informații despre reasigurat și procent
– NN (fostul ING) au spus ca sunt reasigurați în proporție de 100%, dar când am cerut dovada ni s-a spus că putem primi în urma unei cereri scrise o confirmare din partea NN ca sunt reasigurați 100%, în nici un caz un document semnat de asigurator și reasigurator.
În afară de principalele firme de asigurări, am contactat și ați asiguratori care au avut fix aceeași poezie. ”Nu sunt informații publice, dacă doriți puteți face o cerere scrisă și firma noastră să vă răspundă”. Din păcate, noi nu solicitam un răspuns din partea unui asigurator care să ne spună ce vrea el, cum făceau cei de la Astra, ci o indicație unde putem vedea un document oficial care să ateste ce ne spune asiguratorul în legătură cu procentul în care este reasigurat.
Aceste informații strict secrete țin de fapt departe asigurații de adevărul că foarte multe firme de asigurări au reasiguratori dubioși, la fel ca în cazul Astra, sau sunt reasigurate într-un procent foarte mic, ca în cazul FNI. Reasigurarea într-un procent redus înseamnă că atunci când firma de asigurări dă faliment, majoritatea celor asigurați rămân cu banii dați și nedespăgubiți. Aici vorbim de oamenii care cotizează zeci de ani la asigurări de sănătate, de viață, la pensii private, etc.
Într-o logică elementară, dacă un asigurator din România ar fi reasigurat 100% nu ar avea absolut nici un motiv să nu ofere public această informație, ba mai mult, să o folosească pentru a câștiga încrederea potențialilor clienți, dar din păcate, cota de reasigurare este o informație inaccesibilă muritorilor de rând.
Pentru ca asiguratul să scoată banii din buzunarele noastre, agenții de asigurări răspund imediat la întrebarea – cine e reasiguratorul și în ce procent reasigură – cu un nume pompos și un procent de 100%, dar când ceri un document care să ateste că ceea ce spun ei nu e o escrocherie, discuția se blochează și respectivul agent de vânzări de asigurări dispare definitiv din viața dumneavoastră. Până acum am avut astfel de discuții cu mai mulți agenți de asigurări dornici să ne ia banii care au promis cu toții că vor reveni cu documentul și cu polițele de asigurare pe care să le semnăm numai că … nu a mai revenit niciunul.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. gigel spune

    Buna ziua domnule ziarist!
    Nu este prima data cand nu publicati comentarii care nu va convin.
    Deh, presa…

    (veti raspunde, ca de obicei, ca de pe acest IP nu a fost trimis nici un comentariu)

    trist…

    ADMIN: De data asta ai fost grabit să tragi concluzii …s-a aprobat comentariul dar mai tarziu … 🙂

    1. gigel spune

      Da, ai dreptate. Dar, dupa cum spui chiar tu, de data asta, deci au fost ocazii in care observatia a fost valabila… zic si eu…

  2. gigel spune

    Domnule ziarist,
    Sunt de parere ca faceti o greseala. Vorbiti de un procent de reasigurare de 100% (sau mai mare!!!).
    Conform legii: „asigurătorul, în calitate de reasigurat, cedează prime de reasigurare, în schimbul cărora reasigurătorul contribuie, potrivit obligaţiilor preluate, la suportarea indemnizaţiilor pe care reasiguratul le plăteşte la producerea riscului care a făcut obiectul reasigurării.”

    Financiar (vezi raporul ASF indicat de dvs), prin reasigurare se intelege „valoarea primelor subscrise cedate in reasigurare” (raport ASF, pct. 4.7, alin.2).

    Astfel, conform celor afirmate de dvs, daca un asigurator ar fi reasigurat in proportie de 100% (sau mai mult) asta ar insemna ca a cedat TOATE sumele de bani incasate (prime subscrise) (sau chiar a mai pus el bani !!!) catre un reasigurator. Adica, pe romaneste, nu ar da doar toti banii incasati, ci ar mai aduce de acasa…
    Astfel, intr-o logica elementara, care ar fi afacerea asiguratorului, daca cedeaza TOTI banii incasati catre un reasigurator?

    Cu stima,
    Gigel

    ADMIN: Nu zice nimeni să se reasigure cineva 100% dar măcar 40-50% ca sa nu rămâna oamenii faliți dacă dă faliment. Nu ca acum 10% … cum a fost in cazul FNI dacă țineți minte … si cum este acum in cazul ASTRA …

  3. Lolita spune

    Reasigurarea este scumpa. Valoarea creste cu procentul de afaceri. Cine sa plateasca asa ceva ? Nici o companie de asigurari din lume nu face bani si nu poate sa plateasca toate politele ci doar le arunca pe reasigurarea care de fapt este un praf in ochii tuturor.

    De ce sint asigurarile obligatorii ?

    1. Dihorul spune

      Bună întrebare ! ca sa aiba niste fosti securisti salarii babane. Cum zicea unu”, – ”cam doua rezervoare de benzina”….acolo.

  4. nepotu` spune

    Robert, cam esti pe langa esenta. La ce mai conteaza daca firma e reasigurata sau nu??? oricum e, ca asa e legea asigurarilor; apropo, ai citit-o?

    ADMIN: Normal și am discutat și cu cei de la ASF … din păcate legea nu obligă asiguratorul la o reasigurare intr-un procent mai mare de 10% … dar poti sa vezi cu ochii tai in raportul ASF care sunt valorile de asigurari si reasigurări și să calculezi un procent … uite si linkul cu raportul ..vezi de la pagina 60 in colo http://www.asfromania.ro/publicatii/rapoarte-anuale/rapoarte-asf

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate