Sărbătorile au devenit din ce în ce mai seci, iar oamenii din ce în ce mai goi

12

sarbatoriNu am văzut o atrofiere spirituală mai mare ca cea din ultimii ani. De când crizele financiare au sărăcit săracii și au îmbogățit bogații, de când rețelele de socializare au mutat viața din realitate în mediul online, de când biserica a devenit o afacere cu suflete, și nu un spațiu de comuniune și evoluție spirituală, de când omorâm miei și porci de sărbători doar pentru că așa e tradiția, fără să ne mai gândim și la suflet, am uitat cine suntem și ce putem face. Noi, poporul, cel care avem puterea.

Am văzut în zilele acestea de Paști multă ipocrizie. Oameni fără scrupule și lipsiți de etică s-au transfigurat în purtători de lumină și cuvinte bune. Persoane care ar tăia în carne vie pentru propriul interes sărută oamenii pe obraz, ca Iuda, de sărbători. Pentru aparențe. Pentru că dă bine în poză. Și pentru că fraierii, uzați din toate punctele de vedere de lipsuri și suferințe, chiar cred. Chiar se bucură că, în sfârșit, după luni de biciuire din partea contextelor sociale cineva le transmite o vorbă bună.

Însă totul este doar de fațadă. Pentru a impresiona. Și pentru a obține unii niște beneficii, unii niște voturi în plus, alții niște bonusuri de imagine. Căci asta fac cei care gonesc după putere. Putere în politică, în administrație, în religie, în sănătate, în educație, în controlul minții și sufletelor oamenilor. Umilesc, pentru ca apoi să își aroge dreptul de salvator.

A fost lumea la Înviere, să ia Lumină. Și aștepta să i se dea. Așteptau, cu toții, în întuneric, să li se dea Lumina. Acesta este cel mai mare flagel al societății actuale. Oamenii își uită potențialul. Uită că au Lumina în ei și forța să se autoîntrețină, să evolueze pe cont propriu și să obțină tot ce își doresc făcând, acționând, nu așteptând să le cadă comoara din cer. Dacă vom continua să mergem pe acest drum care nu e altceva decât o fundătură, respectiv dacă vom alege lideri de la care avem doar așteptări, fără a acționa și noi, în dreptul nostru, vom pierde de fiecare dată și ne vom pierde și pe noi înșine.

Poate ar fi timpul să renunțăm la superficialități de ordinul mâncatului și băutului de sărbători, îngurgitatului de urări de bine din partea unor oameni care nu și-au văzut decât propriul bine și să încercăm să ne umplem golul interior cu ceea ce suntem noi cu adevărat. Să nu mai așteptăm să ni se dea. Să muncim suficient de mult încât să ajungem să putem da noi înșine mai departe. Să fim un preaplin. Și să învățăm să nu mai cedăm aparențelor. O vorbă bună nu înseamnă o faptă bună. Un om îmbrăcat bine nu înseamnă un om bun. Un om care oferă Lumină nu înseamnă un om luminat. S-a ajuns aici pentru că nu știm să alegem obiectiv și nu știm să vedem dincolo de fațadă.

Haideți să ne alegem bine oamenii de lângă noi și să construim împreună o lume mai bună. Poate așa sărbătorile chiar vor avea un sens, iar Lumina primită nu se va mai regăsi pe factură, ci în noi înșine.

M. I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
12 Comentarii
  1. Mihai Popa spune

    Un articol inspirat, percutant, bine scris, de folos pentru minte si inima.

    Fosti atei, inversunati, au devenit, peste noapte, mari „credinciosi”. Dupa ce, pe vremuri, si-au transformat catedrele si pupitrele de sedinta in amvoane de propaganda comunista, azi au naparlit ideologic, s-au convertit, si s-au transformat in „crestini practicanti”. Totul, „in numele Domnului”. Daca „Hristos a inviat”, ei, „fostii”, de ce nu ar „invia”? De ce nu ar fi, din nou, ce-au fost, „si mai mult decat atat”? De patimile lui Hristos vor avea parte toti cei care i-au invocat numele, in mod fatarnic.

    Nu doar ca festivismul autoritatilor este unul de circumstanta: chiar si cu prilejul „urarilor de sarbatori” se urmaresc diverse interese electorale, sau materiale – care nu au nimic in comun cu spiritul sarbatorilor. Trebuie sa prospere si „firmele clientelare”, care tiparesc „felicitari de partid”, nu-i asa?

    Poate ar trebui introdusa o noua sintagma: „SPAM religios”. Zic asta, avand in vedere cate „urari de Paste” am gasit in cutia mea postala. Bani irositi pe maculatura… Imi inchipui ce placere resimte un „penelist” cand primeste o felicitare de la un „pesedist”… Cred ca îi vin in minte numai „urari cu sfinti” si cu „obiecte de cult bisericesc”…

  2. mihai spune

    intr-o tara in care fiecare este pentru el, nu vom putea sa ne gandim sau sa ajutam pe cel de langa noi niciodata…

    intr-o tara in care avem un presedinte fals… avem sefi de partide condamnati penal care nu se retrag… avem candidati la primarie care ne trimite carti postale cu poza de craciun… avem hoti si bisnitari care se dau drept consilieri locali si judeteni…

    o tara in care oamenii inteligenti si cu, coloana vertebrala nu vor sa se implice, pentru ca ar insemna sa te balacesti prin noroi cu toti

    o tara care oricum va inceta sa existe pentru ca se voteaza pensii si salarii mari la bugetari, in timp ce copii nou nascuti n-au nicio sansa, spitale mizerabile, alocatii de 2 lei, indemnizatii de crestere a nou nascutilor mai mici decat normele de hrana pentru puscariasi

    pentru mine e tarziu, am 31 ani, si m-am resemnat ca oricum nu am o sansa la o bunastare mai buna facuta in mod cinstit prin munca si determinare, numai daca ma apuc de bisnitareala, de smenuieli, de prostit lumea, de inselat pe oricine apuc… poate atunci imi va creste nivelul de trai

    ma bucur totusi ca imi voi permite sa-mi cresc fiul ne-nascut inca, si il voi creste cu premisa ca el s-a nascut aici, dar viitorul lui e afara, in tari unde chiar se pune accent pe resursa umana, si nu pe „da mie cat imi iese din afacerea asta?”

    ma bucur cand vad cum biserica romana isi sapa singura groapa, cum vin tinerii din spate, si cum vor ignora complet biserica, vor avea probabil o credinta, dar nu vor fi slugile popilor pline de mertane si de catedrale pline de babe care „morcotesc” la colt de strada, si apoi se duc sa-si spele pacatele prin biserici.

    noi sa fim sanatosi… vorba aia` 🙂

  3. un român spune

    Poate că așa trebuie să se întâmple: e necesară o de-cădere pentru ca o societate să se ridice. E nevoie de moarte pentru Înviere. Este evident faptul că societatea românească postrevoluționară își trăiește moartea.
    Să vedem dacă va veni și Învierea!!!!

  4. MARCEL spune

    FOARTE bine Punctat si UMAN ! din pacate dle NU prea ai cu CINE ! asa cum spuneti chiar dumneavoastra Sarbatorile au devenit un prielnic Moment de iesit la gratare ,cel putin anul acesta a coincis si cu 1 MAI , de baut ca o camila si dormit cu capu in nisip ca strutu ,pe Litoral ori de luat , femeia ,soacra ,copii ,catelu suiti in aototurism , scosi pe malu vreunei garle ,iaz , cautat un cadru cu ceva stuf ,o barcuta ,facut SELFIE ,dupa care postat pe FACEBOOK si laudat la pretenari ca sa dus pri Delta , ori la Munte cum fac cei din Is , de erau ieri insirati de la Baraj Bicaz in Sus , inrosisera telefoanele , aparatele facand Poze Cu cadre , imagini din ELVETIA ! pe la unii dintr e ei ,de prin Tansa , Tibana , Madarjac ,Popricani etc , mergand varianta ca respectivele imagini sunt facute in ELVETIA , in rest exact Aparenta Si Parvenism , sa ajuns aici si din cauza unor post Tv nationale ,care au o fobie ,o fixatie sa arate care ,cum si ce ori ce mai mananca ,se imbraca , bea , NELSON e in tendinte acum ,pe Barosoneala .

  5. Cristina Moldovanu spune

    Oare din cauza cui?

  6. IOANA spune

    FELICITARI pentru articol, pentru toate articolele, pentru curajul de a scrie si a prezenta ADEVARUL (adevarul dureros). Domnule ziarist sunteti un om extraordinar.

    Va multumim pentru LUMINA din sufletul dumneavoastra.

  7. Popescu spune

    Un articol obiectiv .Felicitari

  8. eu spune

    asa este din pacate…trist dar adevarat! doamne ajuta la mai bn!

  9. ana spune

    Foarte adevarat si trist

  10. duicu mariana spune

    Felicitari pentru aceasta sinteza..Minunat articol!

  11. george T spune

    Felicitari pentru articol! Este perfect adevarat si minunat prezentat

  12. Dumitru Daniel spune

    Problema oamenilor este însă că, în loc să iubească Lumina, ei se tem de întuneric..și astfel, devin captivi, prizonieri ai acestuia…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate