Sanatatea nemteana incotro ?

5

Situatia sanatatii nemtene tinde sa fie scapata de sub control in sensul ca incepe sa fie controlata politic fara a se mai tine cont de profesionalizarea managementului, ci doar de posibilitatea de a se stoarce bani din aceasta ramura bugetara.
Opinia noastra este ca actualul presedinte al Consiliului Judetean Neamt a fost inlaturat tehnic de la a lua decizii in ceea ce priveste spitalul din Piatra Neamt, situatia fiind luata in mana de Gheorghe Stefan sub atenta indrumare a domnului Ghita, fostul director al spitalului care a reusit sa produca cea mai mare datorie a unitatii din toate timpurile, dupa care a plecat in Parlament.
Politizarea excesiva a managementului spitalului din Piatra Neamt va duce implicit la externalizarea cu dedicatie a tuturor serviciilor si chiar a managementului acestei unitati ce  va deveni o vaca de muls  si un punct important in lupta pentru obtinerea voturilor la viitoarele alegeri.
Pentru a ne lamuri in ce directie ne indreptam si pentru ca dumneavoastra sa cunoasteti si opiniile pro si  contra, am luat un interviu domnului Valerica Fratila, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Neamt.
Buna ziua. In primul rand as vrea sa va intreb ce se intampla la spital, pentru ca tot vedem in presa nemteana tot felul de discutii ca este bine, nu este bine, se fura, nu se fura, se schimba nu se schimba, unele articole am vazut ca sunt legate chiar de persoana dumneavoastra. Ce ne puteti spune?
Bine, presa noi stim ca este libera, poate sa scrie ce vrea, cum vrea, adica nu chiar ce vrea si cum vrea, dar oricum, constata niste lucruri, unele adevarate, altele mai putin adevarate,unele au suport, altele nu au suport,in legatura cu articolul care a aparut intr-un ziar local, eu ce vreau sa spun, probabil ca e o chestie de interpretare, n-as vrea sa ma leg de ce s-a scris in ziar.
Dar de la ce a pornit?
Nu stiu de la ce a pornit si nici nu ma intereseaza. Problema este ca, eu vreau sa va spun, in ultima perioada si mai ales dupa ce m-am instalat la Casa de Sanatate am constatat ca sistemul de sanatate, dupa parerea mea, nu este la un standard sau la un nivel la care ne-am dori cu totii, sigur ca sunt foarte multe sincope. Eu zic ca dupa ce spitalele au fost descentralizate si au fost directionate catre consiliile locale si judetene, activitatea a inceput sa mearga mai bine. Foarte multe lucruri care le-au facut consiliile locale si judetene se vad si cu ochiul liber,daca ne gandim la cele 5 spitale din judetul Neamt, dar nici eu si nici ceilalti care lucram in sistemul de sanatate nu suntem multumiti de felul cum merge sanatatea,aceasta din lipsa de fonduri, poate din lipsa de organizare,mai ales la spitale in ultima perioada s-au perindat vreo 5 manageri…
Dumneavoastra vedeti ca din interior treburile merg bine,societatea civila vede altfel lucrurile. In ultimii 20 de ani vedem ca sunt din ce in ce mai putine medicamente, din ce in ce mai putine paturi,din ce in ce mai multi bani, de la anul va intra si coplata, deci graficul de evolutie al sistemului de sanatate  il vedeti pozitiv, iar societatea civila il vede negativ.


Aveti dreptate, dar haideti sa ne gandim ca sunt mai multi oameni bolnavi datorita situatiei care este, haideti sa vedem ca populatia tarii imbatraneste foarte tare, cei tineri si cu potenta de munca au plecat in strainatate,bineinteles motivat pentru ca au familii de intretinut sau chiar ei singuri trebuie sa se intretina. Sigur, in sanatate trebuie foarte multe facute, si probabil ca noua lege a sanatatii, care sa speram ca va fi aprobata, va aduce niste imbunatatiri sistemului de sanatate. Sigur, dumneavoastra aveti dreptate, din afara se vede altfel, dar sa stiti ca inauntru se depun niste eforturi extraordinar de mari ca sa fim cat de cat pe linia de plutire. Paturile s-au redus, s-au redus si cele doua spitale de la Bicaz si de la Roznov.
Povestiti-ne de discutiile legate de medicamentele aduse la spital.Ce s-a intamplat?
Sigur ca eu in timpul de cand ocup aceasta functie aduc prin relatiile pe care le am eu donatii care constau in medicamente si nu numai medicamente, ci si utilaje.Eu am o relatie foarte buna cu aceste firme si sigur am incercat pe cat este posibil sa ajut si eu sistemul de sanatate.
Deci in momentul cand au venit cei de la respectivul ziar  si mi-au luat un interviu le-am spus foarte clar si ce am adus eu de-a lungul timpului, nu s-a mentionat absolut deloc, deci s-au mentionat cateva medicamente despre care eu recunosc si am spus de atunci ca au termen de valabilitate pana in februarie 2012, dar sunt cantitati extrem de mici,si acestea, stiti ce se intampla, am convenit cu cei de la spital sa fie date direct pacientului, celui in suferinta. Sigur de-a lungul timpului, anul trecut si anul acesta, eu am adus peste 40 de paturi si nu paturi care le-a aruncat cineva, paturi foarte bune de spital, am adus peste 20 de noptiere, doua aparate de ventilatie care costa foarte, foarte mult,o masa pentru ginecologie, care au ajuns la cele trei spitale, Piatra Neamt, Bisericani si Targu Neamt, ca Romanul e pe alt palier. Am adus o macara cu telecomanda si vreau sa spun ca a fost o chestie foarte utila  la sectia de chirurgie, la un moment dat au avut o pacienta care avea vreo 180 de kg, a fost operata, si va dati seama efortul de a o ridica si duce  in sala de operatie, de a o aduce  inapoi si atunci cei de acolo in special dl. dr. Koszekhi seful sectiei m-a rugat sa facem rost de o macara cu telecomanda, pe care am si am adus-o, si aceasta este foarte scumpa. Am adus peste 100 de carucioare pentru cei care au probleme cu picioarele  si le-am dat in spitale si la centrele de batrani din tot judetul, am adus hrana pentru spitale, bineinteles in cantitati cum am putut si eu..
Aici vorbim doar de donatii, da ?
De donatii, sigur. Acestea sunt donatii si haideti sa va spun de ce. Eu sunt un tip si credincios si de suflet si ma rog, daca am avut posibilitatea.., dar vreau sa va mai spun un lucru: sa stiti ca nu sunt singurul care aduce si face astfel de donatii la spital. Anul trecut am adus un camion de cartofi ca donatie, m-au ajutat prietenii, cunostintele mele si bineinteles ca a contat extrem de mult la spitalul judetean. Sa stiti  ca referitor la hrana, pe mine ma doare foarte tare sufletul ca nu reusim sa ducem la un standard mai ridicat acea mancare pe care trebuie sa o primeasca pacientul si de multe ori, in ultima perioada sa stiti ca a mai scazut ideea ca pacientul sa cumpere aceste medicamente. O sa ne straduim, la anul vom avea o mancare mai buna la spitalul judetean, vor mai veni cu siguranta vreo 60 de paturi si cred ca o sa le dam tot la spitalul judetean sa mai faca o sectie sau ceea ce le trebuie dansilor si speram ca incet, incet sa schimbam lucrurile in mai bine. Sigur,odata cu noua lege a sanatatii va interveni si parteneriatul  public- privat. Speram ca oamenii care au posibilitati materiale sa se implice mai mult. Stiti ca in lege se spune ca spitalele trebuie sa devina societati comerciale sau fundatii. In momentul in care se realizeaza si fiecare conducere de spital va vedea care este mai buna varianta,ori fundatie, ori societate comerciala, cu siguranta ca rotita asta se va misca mai repede si va fi in beneficiul bolnavului.
Pentru ca ati spus de conducerea spitalului,ca ei vor hotari ce se v-a intampla,iarasi perceptia publicului e ca partidul are o influenta din ce in ce mai mare asupra lucrurilor, iar referitor la sanatatea din Piatra Neamt nu e bine sa ne dam dupa deget, pentru ca orasul este foarte mic si aceste lucruri se cunosc. Tot se perinda foarte multi directori. Cand se va stabiliza managementul spitalului?
Stiu. Haideti sa va spun ca nu partidul. Consiliile judetene, consiliul local sunt cei care dau si bani la aceste spitale si le sustin.
Sigur,nimanui nu-i convine ca la o anumita perioada sa schimbe un manager, dar,probabil, spitalul judetean are o caracteristica putin mai aparte  fata de celelalte spitale, mai sunt si niste orgolii,este cea mai mare unitate in judetul nostru ca numar de personal, are peste 1500 de salariati, ceea ce inseamna  foarte mult. Eu zic ca incet, incet, se va ajunge la o formula care sa fie cat de cat stabila si sigura, impreuna cu noi cei de la casa de sanatate, cei prin care vin banii de la casa nationala si ii da in raport de categoria spitalului si a numarului de paturi. Am vazut in ultima peroada ca sunt niste solicitari ca anumite sectii sa treaca in sectorul privat, in special la ortopedie, acolo sunt solicitarile ,si la radiologie, se urmareste si se fac niste studii de fezabilitate privind externalizarea unor servicii cum ar fi curatenia, radiologia si chiar bucataria si stiti ce se intampla, de vreo 22 de ani tot incercam, dar incercarile astea nu intotdeauna sunt in beneficiul asiguratului sau al bolnavului.
Tot atat de adevarat este ca la ora actuala in tara romaneasca sunt in jur de 11 milioane de asistati care nu platesc un leu la casa de sanatate si, va dati seama, ceilalti 4 milioane si ceva, aproape 5, care platesc este greu sa ii suporte pe ceilalti in spate.
Eu am vazut un afis in interiorul spitalului care spunea: ziua de spitalizare in cazul celui care nu este asigurat este de 250-300  ron, depinde de complexitatea cazului.
Sunt cazuri care platesc acesti bani?
Foarte putini.
Asta inseamna ca din cei care muncesc, 99% se gasesc in Piatra Neamt? Sau inseamna ca sunt foarte multi care vin  fara asigurari la spital si nu sunt luati in evidenta?
Nu. Haideti sa va spun. Deci avem un numar de asigurati la nivel de  Piatra Neamt, care are in jur de 550 000 de locuitori. Din acestia, doar vreo suta si ceva de mii doar platesc asigurari de sanatate, restul sunt asistati, sau sunt cei care au copii care pana la 18 ani nu platesc, femeile gravide, cei cu pensie pana la 700, si mai sunt foarte multi coasigurati. Acum eu va spun si dumneavoastra, eu nu sunt de acord cu acei coasigurati, dar legea asa ne permite si sa va spun si de ce. Ori sotul, ori sotia plateste in tara acel minim pe economie de 5.5% care inseamna cam vreo 30 si ceva de lei pe luna, iar ceilalti,  foarte multi dintre ei, asta stim si noi, dar nu avem ce face, lucreaza in strainatate, castiga o anumita suma acolo si nu este cinstit sa fie coasigurat fiindca platesc eu, dumneavoastra si nu prea ar fi normal acest lucru,dar probabil ca noua lege va reglementa si lucrul acesta.
Am sa va pun o ultima intrebare, care este putin mai delicata, dar este o intrebare care sta pe buzele tuturor inclusiv al celor care lucreaza in sistemul de sanatate. Cine conduce cu adevarat spitalul din Piatra Neamt?
Spitalul Judetean din Neamt este spitalul Consiliului Judetean. Este in curtea dansului si.. eu stiu managerii care au fost pusi de catre consiliul judetean. Uitati-va, luna viitoare in data de 10 va avea loc un concurs pentru un alt manager si nu s-a anuntat nimeni pana acuma, data de 3-4 ianuarie este ultima zi in care se vor depune dosarele pentru conducerea spitalului, pentru managerul de la spital.
Va dati seama ca nici eu nu vreau sa fiu ipocrit, dar discutiile sunt foarte mari, foarte multi chiar din cadrul sistemului de sanatate spun ca deciziile vin din zona primariei, foarte multi spun ca deciziile vin din zona consiliului judetean, foarte multi spun ca partidul dicteaza,ca un om dicteaza, dumneavoastra ne spuneti ca este un concurs, orasul este mic, oamenii fac interpretari,concursul nu prea convinge pe nimeni ca ar fi un concurs corect …
Pai stiti ce se intampla, haideti sa va spun, deci, intamplator eu am fost presedintele comisiei de concurs, dar daca de la domnul Petrovici a fost un singur candidat,  haideti sa o luam si pe partea astalalta, nici eu nu il consider ca un concurs, fiind un singur candidat.Ala nu mai e concurs. A venit omul, dar cum sa va spun,daca ne referim la dl. Petrovici care a fost si a luat acel examen… Haideti sa ne uitam ca dansul este un om extraordinar de bine pregatit,un profesionist care  nu poate fi contestat de nimeni, dansul este medic pediatru, cred ca majoritatea copiilor din judetul nostru au trecut pe la dansul si este un om de suflet. Data trecuta nu s-a prezentat d-na Zamfir pentru ca a prezentat un certificat medical, deci nu am avut cum sa dam acel concurs, acel examen. Se presupune ca in data de 10 vor fi mult mai multe candidaturi si atunci sigur comisia care este formata zic eu din profesionisti, din medici, juristi, economisti sigur va avea caderea sa spuna care dintre ei va trebui sa ia fraiele spitalului judetean. Acum haideti sa va mai spun un lucru, spre deosebire de celelalte spitale,spitalul judetean Neamt a venit cu niste datorii istorice din 2007-2008, indiferent cati bani dadeam, adica nu indiferent, ca nu puteam noi sa dam decat exact cat este contractual, pe numarul de paturi, pe ceea ce fac dansii acolo,pe servicii, casa de sanatate vreau sa va spun inca odata ca plateste doar servicii. Casa de sanatate nu plateste nici salarii, nici lumina, absolut nimic, deci servicii pe care le fac cei din spitalul judetean, conform unui contract care trebuie respectat. Consiliul Judetean ce a facut? Odata cu preluarea spitalului, a incercat in sensul bun al cuvantutui:”Domnule atatia bani avem si noi alocati”, fiindca dupa preluarea acestor spitale, de la guvern nu au venit sa spuna: pentru sanatate aveti atatia bani, deci din fondurile care le are spitalul si din bugetul alocat, de aici cei de la consiliul judetean si consilierii, au aprobat niste sume destul de mari, pentru ca spitalul sa mearga destul de bine, uitati-va aproape doua etaje de la spitalul nou sunt reabilitate si se vor mai face foarte multe proiecte, nu stiu daca trebuie sa spun eu despre proiectele spitalului, sa spuna cei de acolo.
Eu am spus ca este ultima intrebare dar pentru ca ati amintit de datoriile istorice ale spitalului va mai pun o intrebare putin mai dificila. Ce rol sau ce valoare are cuvantul d-lui Ghita in ce se intampla acum la spital?
Domnul deputat Ghita a fost directorul acestei unitati spitalicesti cu paturi cu ani in urma.
Si cand a plecat dumnealui, noi, societatea civila, stim ca au ramas niste datorii extraordinar de mari, trecem peste acest aspect ca nu suntem noi in masura sa il judecam, dar va intrebam ce rol are dumnealui in acest moment?
Nu e relevant.Parerea mea e ca aceste datorii care vin din 2006,2007,2008, nu se datoreaza unei persoane, nu poti sa spui ca Popescu este sau nu vinovat. De-a lungul timpului s-au facut niste datorii, probabil in ideea de a trata mai bine, de a face niste lucruri mai bune, s-au mai depasit anumite sume, n-au putut fi achitate in timp, si acestea au inceput sa se acumuleze penalizari, penalitati, probabil ca si..haideti sa va spun o parere sincera a mea, eu zic ca la conducerea unui spital ar trebui sa fie un om meserias, adica ce inseamna, un economist, un jurist care sa se ocupe strict de lege si de unde vin banii, unde pleaca banii. Eu am zis dintotdeauna, in momentul in care intra un leu pe poarta spitalului, este deja o afacere, sigur noi nu ne dorim la spital sa facem profit, ca nu e de unde, nici nu ne dorim si nici legea nu ne da voie, dar atatia bani cati au intrat, un leu, sa fie cheltuiti si acestia, trebuie urmarit foarte bine pe ce se cheltuiesc aceste sume.
Sunteti un interlocutor foarte abil dar tot nu mi-ati spus care este rolul domnului Ghita la ora actuala.
Domnul deputat Ghita la ora actuala, sigur pe cat este posibil, incearca sa ajute spitalul, vreau sa va spun ca am fost in repetate randuri cu dansul si la casa nationala de sanatate si am fost si la minister cu dansul, incercand sa facem, incercand sa aducem niste bani mai multi si vreau sa va spun ca atunci cand au fost preluate cele doua spitale de la Roznov si de la Bicaz, ramasesem descoperiti doua luni, nu aveam fonduri pentru a-i salariza, a-i plati pe cei 180 si ceva de oameni care au fost preluati de spitalul judetean, si aceasta sa stiti ca a fost o povara extraordinar de mare si impreuna am fost la casa nationala, si impreuna am adus acesti bani pentru a putea sa platim pe cei care au muncit la spitalul judetean.
In concluzie, dumneavoastra vedeti un viitor mai roz.
Da il vad mai roz, in ce sens, in ideea in care, se vor pune lucrurile la punct,va fi un management stabil,acest management va face un plan foarte bine structurat pe ceea ce inseamna spitalul judetean si ceea ce dorim de la spitalul judetean si va mai spun un lucru, atata timp cat dupa ce vom avea un manager stabil, acesta va putea sa treaca la planul doi,sa incheie acel contract de manager pentru fiecare sef de sectie si va dati seama ca atunci fiecare va trebui sa se incadreze in suma alocata si eu va garantez ca nici un bec, dau un exemplu, poate nu este cel mai elevat, nu va mai fi aprins oricum. Sigur, atunci fiecare sef de sectie, cei care vor lua acest examen de sef de sectie, nu este obligatoriu sa fie actualii sefi de sectie, in momentul cand acesti sefi de sectie vor semna pentru ceea ce fac, cu siguranta ca vor scadea foarte multe din cheltuieli. Sigur, acuma sa luam partea cealalta, sa stiti ca sanatatea nu se poate face fara bani. Dar haideti sa vedem si partea cealalta a ce inseamna sistemul de sanatate.Sa stiti ca si noi in Piatra Neamt, si nu numai, si la Roman, si la Targu Neamt, avem meseriasi, adica oameni de exceptie, oameni care sunt foarte bine pregatiti, medici, asistenti, dar va dati seama ca daca noi nu avem aparatura, deci trebuia mai din timp, eu stiu, de cativa ani incoace, cei care au fost la conducerea spitalului, sa se lupte, sa aduca fonduri, si va dau un exemplu,la 100 km de noi exista spitalul de la Moinesti, un spital de urgenta, intr-un orasel mic care are de toate, are 400 paturi si 406 angajati, deci este foarte simplu sa te incadrezi in sumele pe care le primesti de la casa de sanatate. Sigur, in timp, cu externalizarea, cu luarea unor masuri, fiindca nu se poate si mai ales daca dupa 2013-2014 vor aparea acele case private de sanatate, sa stiti ca acelea vor avea niste reguli mult mai riguroase si nu vor accepta eu stiu, anumite situatii care nu sunt normale. Vedeti ca fiecare, si pe noi  de vreo doi ani de zile ne intereseaza fiecare leu cum este cheltuit de cei cu care noi suntem in contract. Parerea mea este ca acum parteneriatul public-privat in judetul Neamt in sistemul de sanatate este foarte mic.Au aparut niste clinici private care dupa parerea mea, nu dau exemplu, sunt foarte bine dotate, aparatura de ultima ora, dar din punctul asta de vedere sa stiti ca spitalul judetean schioapata ca nu avem ceea ce ne-ar trebui, sau de multe ori stau de vorba cu medicii si sefii de sectie si ar dori sa aiba mai mult si dansii. Stiti,degeaba ei se duc la niste intalniri internationale, degeaba citesc, ne trebuie si aparatura si aparatura este foarte, foarte scumpa.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. zinaida spune

    da la Moinesti asa este ..

  2. Radu Nastasă spune

    Alo!!! Chiar crede cineva inepția aia cu 400 de paturi și 406 angajați?

  3. panturu elena liliana spune

    In spitale se „doneaza” medicamente expirate si se mai folosesc 3 luni.de aceea se intarzie procesul de insanatosire.EXTERNALIZAREA serviciilor,da,are dreptate dl janel,in bz,cantina a fost luata de cuscra[ a batrana ] a presedintelui consiliului judetean.Bine subliniaza dl iosub robert :”societatea civila vede altfel lucrurile”.[in interior e legea tacerii.]din aceasta lege se finanteaza toate partidele.Ei se trateaza la VIENA.

  4. popa gheorghe adrian spune

    Domnul Janel Iosub este pe baricade si metereze. MULT SUCCES! Speram sa le dati cetatenilor orasului Piatra Neamt sanatatea inapoi, cand veti ajunge…unde v-ati propus (nu spunem unde sa nu se faca campanie, desi portocalii au furat iar startul)

  5. iosub janel spune

    Nu pot sa-mi imaginez cum ar putea „eminentele” locale sa externalizeze serviciile, atata timp cat UE a spus ca externalizarea serviciilor este extrem de paguboasa!! La noi la romani, externalizare inseamna sa dai contractele unitatii pe mana finilor, cumetrilor,membrilor gastii de partid, pentru a „mulge” sume considerabile din banii publici!Daca ne uitam la spitalul judetean, contractele cele mai banoase sunt monopolizate de personaje controversata din actuala clica de guvernare! La SAJ Neamt(ambulanta), madame Damoc este si ea „experta” in externalizare, dand contractele pe „ochi frumosi” cui ii pofteste inimioara! Deoarece vorbesc in cunostiinta de cauza, v-as recomanda sa studiati ordinul 886, pt. a vedea ce prevede acel ordin si cat se respecta din acel ordin! Problema este ca, multe contracte sunt date clientelei de partid invocandu-se externalizarea, insa pe documente nu apare nicaieri! Politia economica doarme, pachetul doarme, DNA-ul doarme, toti dorm deoarece totul in aceasta tara este politizat! De ce nu la-ti intrebat pe dr. Ghita unde sunt cele doua milioane de euro evaporati in campania electorala precedenta, de ce nu o intrebati pe managera ambulantei Neamt unde se „sifoneaza” cate un milion de euro anual si de ce nu-l intrebati pe dl Fratila de ce tainuieste si la ordinul cui tainuieste aceste sifonari de bani publici!! Este adevarat ca viitorul nu este roz, ci mai degraba o PANTERA ROZ, sanatatea fiind ultima institutie de unde se pot „ciordi” bani frumosi!! Pacat ca lumea nu intelege ca acesti bani sunt bani publici, sunt banii nostri a tuturor platiti cu multa truda si multa sudoare! Retul e can-can si multa gargara ieftina!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate