Salvaţi Copiii oferă ecografii și consultații prenatale gratuite gravidelor din comunităţile defavorizate din zona Moldovei

0

antet-salvati-copii1 iulie 2015 – În perioada 1-5 iulie, Organizaţia Salvaţi Copiii va ajunge în județele Neamţ, Vaslui şi Iaşi pentru a oferi consultații prenatale complete gravidelor din comunităţi defavorizate. Aproximativ 60 de gravide vor beneficia de consultație și consiliere prenatală, ecografie morfologică de sarcină și o evaluare a bunăstării fetale. Un punct important va fi informarea tinerelor mame cu privire la pregătirea pentru travaliu și alăptare.

Caravana Salvaţi Copiii, dotată cu echipamente medicale avansate- ecograf și cardiotocograf, va ajunge în comunităţile Boghicea (1 iulie) şi Bahna (2 iulie), din jud. Neamţ, Mironeasa, din jud. Iaşi (3 iulie), Dumeşti şi Băceşti, din jud. Vaslui (4 iulie).

Gravidele vor primi sfaturi şi îngrijire medicală de la o echipă dedicată de medici voluntari din Bucureşti, formată din: Dr. Ilinca Gussi, obstetrician, Dr. Adina Diaconescu, obstetrician, Dr. Marilena Băluţă, obstetrician, Marilena Tăcutu – asistentă și Adina Păun – moaşă.

România continuă să se mențină pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou-născuţi vii în 2013, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Cifra este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, 50% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

În judeţele în care se desfăşoară caravana Salvați Copiii dedicată oferirii de servicii medicale femeilor însărcinate, ratele de mortalitate infantilă sunt printre cele mai ridicate din întreaga ţară: Neamţ – 8.7 ‰, Vaslui – 9,2‰, Iaşi – 7.3‰. La nivel general, Regiunea de Nord-Est a României are o rată de 8.9‰.

„Este al doilea an în care organizăm această caravană, iar experienţa de anul trecut ne-a arătat cât de importantă este munca noastră în comunităţi, în special în cele defavorizare. Procentul gravidelor care nu merg la niciun control medical pe parcursul sarcinii, din comunitățile monitorizate de către noi, este încă foarte ridicat – de 36%. Motivele principale sunt costurile ridicate ale transportului către cel mai apropiat punct medical adecvat, dar şi lipsa cabinetelor specializate și a moașelor în comunităţile unde locuiesc. Prin ceea ce facem, oferim suport și cadrelor medicale din aceste localități, care se luptă cu dificultăți ce nu pot fi depășite de unul singur. Pentru multe mămici caravana organizată de Salvați Copiii este prima ocazie de a-și verifica sarcina și de a afla dacă are vreun risc. Şi în acest an, mergem noi la ele, sperând să ajungem la cât mai multe şi să le putem ajuta să aibă grijă cât mai bine de copiii lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În România se constată încă un decalaj clar în funcție de mediul de rezidență. Astfel, rata mortalităţii infantile este în continuare mai ridicată în mediul rural – de 10.4‰ – în comparație cu cea din mediul urban – de 6.8‰ (INS 2013). În anumite regiuni rurale ale României, precum cea de Nord-Est (20,1‰), cea de Sud și Muntenia (19,3‰) sau cea de Sud-Vest (18,2‰), aceasta depășește cu mult media naţională.

Cauzele decalajului rural – urban, în ceea ce privește îngrijirea materno-fetală, aşa cum le relevă cercetările desfășurate de Organizaţia Salvaţi Copiii, ţin, în principal, de accesul redus la servicii medicale, de distanţa mare până la localităţile în care pot fi accesate astfel de servicii, de nivelul scăzut de educaţie al mamei şi de veniturile reduse ale gospodăriei.

În 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul “Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalității copiilor cu vârste de până la 5 ani, până la finalul anului 2015.

Până acum, au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele de deces ce pot fi prevenite, prin îmbinarea componentei principale, de informare şi educare – atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, cu o componentă de intervenţie, care a presupus asigurarea unei alimentaţii sănătoase femeilor însărcinate şi copiilor cu vârsta de până la 5 ani.

În perioada 2010-2014, 12.600 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea, au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program.

Salvați Copiii România și-a asumat susținerea eforturilor medicilor neonatologi prin dotarea a 54 de maternități, din 33 de județe, cu echipamente medicale performante, în valoare de peste 4,8 milioane de lei. Aceste unități medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente moderne, necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur. Mai mult, 100 de medici specialiști au participat la cursuri de pregătire, pentru o mai bună detecție a sarcinilor cu risc și a malformaţiilor congenitale corectabile.

–––––––––––––-
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicaţi în campanile şi programele desfăşurate de organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Contact:
Adina Clapa
Coordonator al Programului pentru reducerea mortalității infantile, Salvați Copiii România
[email protected]
0751.010.533
www.salvaticopiii.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate