REGELE CAROL I ÎN VIZITĂ LA PIATRA NEAMŢ

1

Reputatul profesor de la Liceul „Petru Rareş „, din urbea noastră, Alexandru Grigorovici, doctor în litere,publică un articol în Anuarul şcolii amintite, din anul 1934-1935, sub titlul „O vizită domnească la Piatra –Neamţ, în anul 1866″. Articolul se referea la vizita”Prinţului Carol, alesul naţiunei”, în august 1866, în aşezarea de la poalele Pietricicăi.
Pentru o bună informare a cititorilor vom prezenta cele mai semnificative pasaje din dizertaţia dascălului de la prestigioasa instituţie de învăţământ, după cum urmează:
principele calrol la piatra„Abia sosit în România, prinţul Carol, alesul naţiunei, s-a hotărât să viziteze ţara spre a vedea cu ochii lui nevoile patriei sale. La începutul lunii august 1866, s-a decis să viziteze Moldova, însoţit de cei doi miniştri moldoveni, Ghica şi Mavrogheni , care se bucurau de mari simpatii în provincia lor de baştină.
Drumul ce trebuia urmat, ducea prin Buzău, Focşani, Adjud,Târgul Ocnei, Bacău, Piatra-Neamţ, Mănăstirile din ţinutul Neamţului, Târgul Neamţ, Fălticeni, Dorohoiul, Botoşani.
…Între timp s-a modificat itinerariul astfel că Prinţul trebuia să plece direct de la Bacău la Roman şi de acolo să vie la Piatra –Neamţ în ziua de 13 august, la ora 8 dimineaţa.
În ultimul moment s-a schimbat din nou acest itinerar şi Prinţul a sosit abia Duminică, 14 august, în oraşul Piatra – Neamț.
S-au luat, de către energicul şi destoinicul prefect Roznovanu, toate măsurile necesare pentru a face, Înaltului Oaspete o primire cât mai strălucită. Toată urbea şi tot ţinutul au fost în fierbere. Drumurile au fost refăcute, muncind zi şi noapte, cu tot timpul ploios, care a făcut să întârzie sosirea Prinţului cu o zi.
Primarul urbei, Teohari, poliţistul,comandantul dorobanţilor şi subprefecţii, toţi şi-au dat cea mai mare silinţă, să contribuie la reuşita primirii.
…În urma adresei primite din partea prefectului, a fost întocmit de Consiliul comunal de sub conducerea primarului Teohari un program cât mai bogat în vederea primirii Înaltului Oaspe.
Ziua aceea, în care a stat Domnitorul în oraşul Piatra-Neamţ, a fost declarată „zi naţională „.
Sosirea Prinţului la bariera oraşului avea să fie anunţată prin 21 lovituri, trase cu ajutorul sacaluşelor. Poliţia a fost însărcinată să cureţe toate uliţele, podeţele şi trotuarele oraşului. În acea zi trebuiau să se facă serbări publice şi orăşenii să-şi manifeste bucuria prin jocuri şi cântece.
Doisprezece tineri îmbrăcaţi în costume naţionale şi cu steaguri tricolore în mână, pe care erau scrise anul şi data vizitei princiare, trebuiau să plece în întâmpinarea Domnitorului şi să-l însoţească până la catedrală. De la marginea oraşului, despre lutărie, s-au pus pe marginea străzii, ce ducea la casele prefectului, brazi, iar stâlpii porţii casei sale trebuiau să fie împodobiţi ce cetină de brad în forma „cornului de abundenţă”.
Puţin mai înainte, la capul podului, spre „lutării”, avea să fie o piramidă cu o inscripţie simbolică şi la baza acestei piramide aveau să stea doi bătrâni cu bărbi şi plete albe,cu capetele descoperite, îmbrăcaţi curat în costume naţionale şi în poziţie de veghe, rezemaţi în toiagurile lor.
În faţa bisericii Sf. Ioan, trebuiau, după program, să stea preoţii în odăjdii,în frunte cu protoiereul ocolului. El trebuia să înainteze spre Domnitor cu Sf. Cruce şi Evanghelia, întâmpinându-l cu rugăciunea „Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.
În biserică va intra Domnitorul cu suita, membrii consiliului comunal, poliţia şi membrii tribunalului judiciar. În curtea bisericii, spre vechiul cimitir, fusese fixat locul pentru elevii şi elevele şcoalei centrale primare, singura şcoală de pe atunci în Piatra-Neamţ. Fiecare şcoală trebuia să aibă drapelul scris şi copiii să poarte o eşarfă tricoloră. La eşirea Prinţului din biserică, institutorul şcoalei centrale, însoţit de profesoara acestei şcoli trebuiau să se prezinte Domnitorului cu cuvintele: „Măria Ta! Fericirea ce aţi făcut cetăţenilor, vizitând oraşul Piatra-Neamţ şi sărbătoarea ce astăzi le daţi cu prezenţa Voastră,vor fi eterne în inimile acestei junimi. Să trăiţi Măria Ta!”.
Pe dealurile Pietrii, aveau să fie aşezaţi ciobani care trebuiau să cânte din buciumele lor doine şi alte cântece naţionale.
Pentru a-l primi pe Înaltul Oaspete aşa cum se cuvine s-au împrumutat trei din cele mai frumoase londouri din oraş, unul pentru Prinţ şi restul pentru suita lui. Acestea l-au aşteptat la piramida de la”poşta veche”.
Trăsura Domnitorului avea să fie însoţită de şase dorobanţi călări.
…Prinţul Carol părăsise Romanul în dimineaţa zilei 14/26 august, luând direcţia spre Piatra. Era o minunată zi de vară, plină de soare. În drum s-a oprit la moşia familiei Ghica din Dulceştii, luând aici o mică gustare; fu primit cu multă atenţie din partea principesei Ghica, născută Hurmuzache şi originară din Bucovina.
Abia pe la amiază a ajuns Prinţul la Piatra, din cauza oprirei sale pe la Dulceşti, şi a primirei entuziaste ce i-a făcut populaţia satelor. Oraşul i-a făcut o impresie bună, încât a spus despre el că e oraşul cel mai frumos situat din Moldova. Primirea s-a făcut conform programului. Prinţul, însă, a stat puţine ore între pietreni. După vizitarea bisericii Sf. Ioan,şi după prezentarea autorităţilor din oraş, a plecat mai departe spre Văratic”.
Prof. Gh.RADU

Sursa foto

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Leo Taxil spune

    Cu precizarea, pentru cei care nu ştiu, că ”Prinţul Carol, alesul naţiunei” nu a fost nicidecum ”alesul naţiunei”, ci intrusul neamţ adus la conducerea Romaniei de gaşca de nemernici care alcătuiau Monstruoasa Coaliţie, si care l-au detronat pe patriotul domnitor Alexandru Ioan Cuza deoarece, prin reformele sale democratice, îi împiedica să mai jefuiască ţara.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate