Proiect de înfrățire între Colegiul Național „Petru Rareș” și Liceul „Saint-Exupery” din Franța

0

3 grupÎn perioada 5-13 februarie 2017, a avut loc o vizită a unui grup de 21 de elevi (clasele a X-a şi a XI-a) şi 4 profesori (Loredana Mitrea, Cristina Grigori, Raluca Rusu, Sonia Iacoban) de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ la liceul „Saint-Exupéry” din localitatea Saint-Raphael, regiunea PACA, Franţa.

Acest schimb de experienţă se încadrează în proiectul de înfrăţire a celor două licee, care impune două schimburi de elevi pe an şcolar. Această înfrăţire (al cărei document oficial a fost semnat în luna mai 2016) este rezultatul colaborării excelente pe care cele două licee au avut-o în cadrul proiectului Erasmus+ „De la scrieri la ecrane”, desfăşurat în perioada 2014-2016. Vizita din februarie 2017 a liceenilor români la liceul francez a însemnat atât participarea la orele de curs, cât şi la activităţi culturale şi artistice.
4 grupTema proiectului din acest an a fost „Origini latine comune. Tradiţii diferite”. Elevii români au prezentat regiunea şi oraşul Piatra-Neamţ, un film despre cetatea Bâtca Doamnei, un film despre tradiţiile de iarnă la români şi câteva legende ale muntelui Ceahlău, lucrări foarte apreciate de francezi. Românii au prezentat şi două expoziţii de fotografie, despre ceramica de Cucuteni şi despre tradiţiile de iarnă, expoziţii organizate în spaţiul Performance al CDI-ului liceului francez, în paralel cu expoziţia foto a artistei franceze Alexandra Rio.

Descoperirea originilor latine ale aşezării franceze s-a făcut cu sprijinul Muzeului de arheologie din Fréjus, care a asigurat două activităţi remarcabile, interactive, prin care elevii au fost invitaţi să descopere ei înşişi punctele de reper ale civilizaţiei romane pe teritoriul francez.

În cadrul Mediatecii din Saint-Raphael, elevii au putut participa la activităţi demonstrative în spaţiul CreaLab (FabLab, atelier de creaţie digitală, jocuri video, imprimare 3D, biblioteca de tineret) şi au vizionat un film pe marginea căreia a avut loc o dezbatere foarte apreciată de prietenii francezi. Pe lângă acestea, un atelier de slam a oferit elevilor români posibilitatea de a-şi arăta măiestria şi creativitatea în folosirea limbii franceze.

Comunicarea în cadrul schimbului a avut loc în limbile franceză şi engleză. Au fost apreciate, de ambele părţi, implicarea cu entuziasm a tuturor participanţilor, dar şi legăturile de prietenie ce s-au înfiripat în această săptămână. Implicarea deosebită a profesoarelor franceze (Christine Denel, Florence Delcos şi Aurélie Eloto), a directorilor liceului francez, s-a concretizat într-un program bogat şi diversificat de activităţi, care s-a încheiat cu o excursie la Nisa, în prima zi a carnavalului.

Elevii români au avut ocazia să participe şi la un meci de handbal al echipei din Saint-Raphael, ai cărei portar şi antrenor secund sunt de origine română. Deplasarea elevilor şi a profesorilor români s-a făcut cu finanţare proprie.
1 grup

În perioada 21-28 mai, 18 elevi francezi, profesori şi directorul liceului francez vor veni la Piatra-Neamţ pentru a cunoaşte locurile de care românii sunt atât de mândri şi pentru a desfăşura activităţi pedagogice şi cultural-artistice comune.

Proiectul Colegiului Naţional „Petru Rareş” îşi propune, pentru fiecare an şcolar, nu atât cunoaşterea şi promovarea celor două ţări, a obiceiurilor şi tradiţiilor, a activităţii pedagogice şi educative din cele două instituţii de învăţământ, cât şi învăţarea prin practică nemijlocită a limbilor străine.

Este o nouă ocazie de deschidere a liceului nostru către exterior, de prietenie şi schimburi reciproce cu alte unităţi şcolare, din ţară şi din străinătate. În stadiu de proiect sunt activităţi comune cu două licee din Graz, Austria şi Pelplin, Polonia, pe teme ştiinţifice (astronomie).

Director,
prof. Grigoruță Oniciuc

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate