Principala problemă a municipiului Piatra-Neamț, în viziunea unor persoane publice

5

Municipiul Piatra-Neamț este, într-adevăr, unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării, apreciat de mulți turiști și admirat, poate, de edilii din alte județe. Cu toate acestea, municipiul Piatra-Neamț nu este cu nimic mai diferit la nivel administrativ față de alte unități locale, confruntându-se, ca orice municipiu reședință de județ cu tot felul de probleme, cele mai stringente fiind cele legate de lipsa locurilor de muncă, gradul de îndatorare,  firme căpușă și multe alte probleme care sunt dezbătute mai jos de o parte dintre persoanele publice care au avut bunăvoința să răspundă la întrebarea adresată de ziarpiatraneamt.ro: „Care considerați că este principala problemă a municipiului Piatra-Neamț?”.

Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamț

dragos-chiticConform studiilor si sondajelor realizate in ultimii ani, precum si din analiza sesizarilor primite de la cetateni, putem afirma ca nu exista o problema majora  a orasului Piatra Neamt.  Comunitatea noastra are, in general, problemele care se regasesc in cea mai mare parte ale localitatilor urbane din tara noastra. Pozitiv este faptul că, la cele mai multe capitole, stam mai bine decat media nationala, calitatea vietii cetatenilor fiind afectata mai putin de problemele  existente decat in majoritatea localitatilor comparabile cu orasul nostru. Evident ca in domenii precum: ordinea publica, cainii comunitari, colectarea selectiva a deseurilor sau infrastructura rutiera mai sunt inca multe lucruri de facut, dar aceste probleme, cat si altele care inca nu sunt inca  rezolvate  la parametrii doriti,  sunt in atentia municipalitatii, existand  strategii concrete si planuri de masuri care sunt puse in aplicare  permanent.

Nu este de neglijat nici situatia financiara dificila in care se afla municipalitatea pietreana, datorata creditelor si datoriilor acumulate in perioada 2004-2008, care uneori face ca rezolvarea unor probleme sa nu se realizeze la calitatea si in termenul asteptate de cetateni.

In calitate de primar al acestui oras sunt interesat sa cunosc cat mai bine problemele reale ale comunitatii pe care o conduc, pentru a fi eficient in activitate si pentru a aloca resursele acolo unde este mai multa nevoie. Nu exista localitate fara probleme, important este ca acestea sa fie cunoscute  iar efortul si resursele publice sa fie directionate cu prioritate pentru rezolvarea lor.

Orasul trebuie sa se dezvolte armonios intr-un ritm continuu, atat prin resurse  private, intr-un climat favorabil pentru investitori, dar mai ales  prin investitii publice realizate, cu precadere in perioada urmatoare, din fonduri europene. Odata cu dezvoltarea orasului se vor rezolva si parte din problemele acestei comunitati, iar confortul si calitatea vietii cetatenilor vor creste.

Sebastian Burduja, președinte PACT

burdujaMunicipiul Piatra Neamț a fost cândva „Perla Moldovei”. Astăzi suntem departe de acest ideal, așa cum aproape întreaga Românie este departe de potențialul său remarcabil. Atât pe plan local, cât și pe plan național, principala problemă este lipsa liderilor politici cu viziune, cu dragoste de comunitate, lideri competenți și integri. Iar urmarea directă a acestei realități este cheltuirea cu rea voință sau în prostie a banului public.

Cel mai bun exemplu este construcția super telegondolei în centrul municipiului și îndatorarea bugetului local cu celebrul credit de peste 40 de milioane de lei, la un cost de 3 milioane de lei pe lună. Și garantarea cu veniturile de la buget. Această investiție nu generează locuri de muncă, nu stimulează economia locală și nu aduce venituri semnificative la bugetul local. Mai mult, investiția implică costuri mari pentru mentenanță și exploatare.

Lista problemelor din Piatra Neamț este lungă. Ar mai merita menționate: calitatea precară a învățământului, rata mare a abandonului școlar și lipsa corelării cu piața muncii; locurile de muncă prost plătite, în sectoare economice cu valoare adăugată mică; infrastructura sanitară deficitară; lipsa conexiunilor cu alte centre de oportunitate regionale și naționale; lipsa unei strategii coerente pentru promovarea turismului etc.

Toate aceste rele provin din pixul decidenților politici din ultimul sfert de veac, cu prea puține excepții. Ca să-i schimbăm, însă, trebuie să ne schimbăm mai întâi pe noi înșine și să fim dispuși să luptăm pentru comunitatea noastră. Am vorbit cu sute sau chiar mii de pietreni și nemțeni în ultimele luni. Prea mulți dintre noi am abandonat lupta și preferăm să ne plângem de milă, zicând că „oricum nu se (mai) poate face nimic”. Putem să dezbatem probleme și putem să propunem cele mai inovatoare soluții (cum ar fi programul nostru România pe bune). Dar prima problemă pe care suntem datori să o rezolvăm este în noi înșine și se numește resemnare.pepene-daniela

Daniela Pepene, manager Katimed

Din punctul meu de vedere problema principala a municipiului Piatra Neamt este – lipsa locurilor de munca.

Luminița Moscalu, consilier local PNL

moscaluNe fac viața mai grea micile probleme, de la traficul greoi, de la primele ore ale dimineții, până la obtuzitatea funcționarilor diverselor instituții.

Dar de fapt, marea problemă  care persistă pleacă  de la subfinanțarea cronică a școlii. Numitorul comun este sărăcia. De la mobilier învechit, lipsa materialelor didactice, starea deteriorată a clădirilor, până la  neacordarea burselor de merit și de performanță pentru elevi.

 Nu pot să nu amintesc de condițiile din Spitalul Județean, ori de infrastructura rutieră. Amprenta  de Orient a orașului,  mai ales din cartierele și zonele mărginașe este rezultatul lipsei de viziune în privința creării unui  profil urban modern.

Jănel Iosub, director Locativserv

Chiar dacă această întrebare nu se referă la societatea Locativserv acolo unde îmi janel-iosubdesfășor activitatea ca director general, am să răspund la întrebarea dumneavoastră pentru că sunt și eu cetățean al acestui municipiu plătitor de taxe și impozite. Consider că principala problemă a municipiului Piatra-Neamț o reprezintă datoriile care sunt o frână atunci când este nevoie de investiții. Din câte cunosc, lunar se plătește o sumă foarte mare de bani cu care s-ar putea face multe lucruri pentru oamenii din municipiu, pentru confortul lor, dar și pentru dezvoltare! Datoria îngreunează posibilitatea de a participa ca parteneri în diverse proiecte pe fonduri europene și în general blochează dezvoltarea! Toate acestea, coroborate cu dezinteresul voit al unor persoane în elucidarea disparițiilor misterioase ale unor sume uriașe de bani din bugetul local în perioadele anterioare, cât și netragerea la răspundere a tuturor vinovaților, face ca administrația locala să fie într-o permanență lipsa de idei și soluții viabile pentru cetățenii municipiului Piatra-Neamț.

Carmen Nastasă, director Centru pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”nastasa

Cunoscând publicul din Piatra Neamț ca fiind unul rafinat, mare amator de evenimente culturale de calitate, mi-ar plăcea să avem o sală de concerte, la standarde înalte, atât pentru audiență, cât și pentru artiști. Evenimentele organizate de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” ar avea nevoie de o astfel de sală pentru multe dintre manifestările sale.

 Romel Bîrjoveanu, consilier local PNL

romelUn răspuns politicianist ar fi: locuri de muncă, cultură, educație, sănătate și șosele. Astfel, aș mulțumi toate categoriile care, din păcate, astăzi suferă. Astăzi, principala problemă a Municipiului Piatra Neamț o reprezintă căpușele. Nu artropodele parazite care sug sângele, ci societățile, firmele sau vechile ”înțelegeri” care papă din bugetul local, adică din banii fiecăruia din noi. Nu te poți dezvolta ca administrație, ca oraș, nu poți să ai viziuni concrete de viitor, până nu dai jos căpușele de pe banul public. Abia după aceea poți să respiri normal… Ca municipalitate, suntem într-o situație financiară deosebit de grea, îngropați în datorii, făcute cu mulți ani în urmă. Reevaluarea societăților primăriei care consumă bani publici este o prioritate urgentă. Când bugetul orașului este la limita de supraviețuire, eficientizarea banului public și al resurselor trebuie să fie pe primul loc. Și acum trag un semnal de alarmă: nu vor veni investitori străini să investească sau să facă parteneriate cu o primărie care se zbate pe linia de plutire! Prima dată trebuie oprite robinetele care curg aiurea, scoatem gunoiul afară, deschidem geamurile să intre aer proaspăt și abia după asta ne putem gândi la ce putem construi…

Emilia Arcan, consilier cabinet președinte CJ Neamț

PRESEDINTE EMILIA ARCANProblemele municipiului Piatra Neamț se identifică de multe ori cu cele ale județului, motiv pentru care voi extrapola puțin tematica propusă și voi aborda aspecte ce țin de viața comunității nemțene, nu doar a celei din municipiul reședință de județ.

Și acum, ca și atunci când eram președinte al Consiliului Județean ori vicepreședinte al acestei instituții, prioritatea zero pentru mine înseamnă asigurarea serviciilor medicale de calitate, în județul Neamț. Pentru asta, îmi doresc foarte mult să ajungă la bun sfârșit proiectul sprijinit de către Consiliul Județean, pentru realizarea noului Bloc Operator de la Spitalul Județean și sunt convinsă de necesitatea reabilitării multor secții care funcționează în această unitate spitalicească. Dacă unele au intrat în reabilitare în ultimul timp și acum sunt la standarde europene, altele arată jalnic și trebuie intervenit pentru consolidarea lor, pentru modernizare și, cred că în cazul a foarte multe dintre ele, este nevoie de dotări care să fie la nivelul celor existente în orașele mari, în centrele universitare, în țările dezvoltate!

Un alt proiect, căruia îi dau importanță și care sper să devină realitate este realizare măcar a unui bloc de locuințe, care să fie date spre închiriere tinerilor medici, care astfel ar fi convinși să profeseze în Spitalul județean. Cu o asemenea facilitate, deficitul de specialiști cu care se confruntă Spitalul Județean s-a reduce semnificativ.

Trecând la un alt capitol al problemelor comunității, vreau să fac referire la educație. Din păcate, și în acest domeniu întâmpinăm mari probleme și asta din cauza nepăsării de peste ani a autorităților, fie ele locale sau centrale, care au lăsat școli să ajungă aproape să te temi să intri în ele!

Avem la sate și orașe unități de învățământ în județ care sunt deteriorate, pentru că nu sunt bani cu care să fie reabilitate sau să se construiască unele noi, pe locul celor care stau să se dărâme. Îndemnul meu către toți factorii de decizie este să nu uite că pentru a ajunge să avem specialiști, e nevoie de școală!

Orice om trece printr-o școală și dacă această instituție nu este una care să corespundă nevoilor celor care o frecventează, să atragă laolaltă elevi și dascăli, rezultatele muncii educative vor fi nesemnificative, oricât ar munci cei din învățământ să vină în întâmpinarea problemelor elevilor.

Și tot în educație mai e de abordat o problemă care mi se pare stânjenitoare și revoltătoare: perceperea de bani de la părinți, acel fond cerut în special la începutul anului școlar, pentru dotarea sălilor de clasă.

Este inadmisibil acest lucru, deși, din nefericire se practică și asta se întâmplă, uneori, cu aprobarea tacită a cadrelor didactice, care nu au de ales dacă vor să îi primească pe elevi în săli de clasă frumoase și cât de cât echipate!

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. Vasile spune

    Felicitari DOMNULUI DIRECTOR IOSUB JANEL! Este de departe cel mai bun, cel mai erudit, cel mai destept om. Mare noroc avem de un asemenea om care sa ne conduca. Este omul care doar cu o privire, cu un gest, transforma o problema intr-un lucru firesc. Si as putea continua dar ma opresc

  2. Dorin spune

    Părerea mea asupra problemelor care se abat in prezent si viitorul apropiat asupra Comunității Noastre ;
    – natalitatea , orașul îmbătrânește , 60% pensionari iar pentru bruma de tineri nu este un pol de atracție in viitor
    – lipsa industriilor , construim magazine si mastodonți de malluri pt a cheltui in avantajul unor economii străine si bruma de bani pe care pensionarii o primesc iar noi care muncim îi câștigam
    – educație , scoli de meserii ! Ultimul deceniu a fabricat o masa de intelectuali cu diplome care nu au practica si nici teorie !
    – siguranța si protecție , văd ca se fac angajări masive la nivel național si speram sa rezolvam acest aspect
    – acordarea de facilitați investitorilor in industrie nu a celor cu Comert ! Atragerea pt crearea locurilor de munca si redezvoltarea mediului urban ! 23% din apartamentele din oras sunt goale ! Tineretul este plecat la munca in alte orașe sau extern .
    – ajutoare sociale si Șomajul !
    Trebuie acordate maxim 3 luni fiindcă locuri de munca sunt dar nu se vrea sa se muncească ! Primim ajutor social 600 lei iar salariul minim este de 950 lei pt o diferența atât de mică stam acasă .
    Rezolvare găsim pt toate dar trebuie Unitate , Dorința si pofta de Munca !

  3. Vukovik spune

    PRINCIPALA PROBLEMA , E faptul ca n ultimii Ani , Am ajuns in Urma celor din BT , care in urma cu cativa ani erau la nivel de VS , din ce cauze Nu mai Spunem ! cum zice si Dl Burduja DIn PERLA Moldovei,,desi Unii zic Ca Slanic Moldova ar fi , Am ajuns la nivel de Ametist .

  4. George Irimia spune

    Sustin ceea ce puncteaza domnul Janel Iosub referitor la multitudinea de datorii ale orasului. Asa cum spune domnul director, un oras prosper necesita fonduri pt investii, servicii publice moderne, activitati culturale si recreative… numai ca aceste fonduri merg spre bancile la care orasul este indatorat

  5. Ionel Iordache spune

    Domnul director general, Jănel Iosub, a punctat foarte bine situația actuală a problemelor cu care se confruntă administrația publică locală, spunând pe bune care este și cauza. Acesta dovedește încă odată că știe ceea ce spune și cunoaște și factorii care au adus municipalitatea la această situație.
    Lipsa transparenței, gen „afacerea Kaufland” arată cam ce vor unii pentru cetățeni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate