Primăria Piatra-Neamț va prelua creditul societății Perla Invest

8

Primăria Piatra-Neamț urmează să fie executată silit, în urma cererii formulate de Alpha Bank prin executorul judecătoresc Nicolae Daniel Păncescu. Este vorba despre împrumutul garantat de Primăria Piatra-Neamț societății Perla Invest, în 2007.  Suma pentru care banca va putea executa silit primăria este de 42.164.260,57, credit și penalități.DSC_0242
Astfel, pentru a clarifica situația, primarul Dragoș Chitic, city-managerul Bogdan Pușcașu și secretarul municipiului, Florin Fecic, au organizat, miercuri, 27 aprilie, o conferință de presă.

În baza OG nr. 22 din 2002, după ce Judecătoria Piatra-Neamț va comunica oficial hotărârea, Primăria Piatra-Neamț va avea un termen de 6 luni pentru a întreprinde demersuri în vederea achitării debitului.
Debitul provine dintr-un credit contractat de Perla Invest și garantat de Primăria Piatra-Neamț pentru aprobare în Consiliul Local în 2007, iar întreaga sumă garantată este prinsă în registrul datoriei publice și luată în calcul la gradul de îndatorare a municipiului. Practic, odată cu această executare nu crește datoria municipiului, aceasta era în toate situațiile financiare luată în calcul.
Situația executării garantului este generată de incapacitatea debitorului Perla Invest de a achita ratele aferente acestui credit, în special de la începutul anului 2014, când nu s-a mai reușit plata acestor rate, astfel încât creditul a devenit scadent și banca a intrat în procedură de executare”
, a declarat Florin Fecic, secretarul municipiului Piatra-Neamț.
Aceste debite nu sunt o noutate, primăria a fost la curent mereu, iar din 2014 primăria a întreprins demersuri cu privire la posibilitatea plății creditului de primărie. În acest sens au fost emise 3 hotărâri ale Consiliului Local, de preluarea a creditului și a activului colateral al Perlei Invest.
„Din păcate, punerea în aplicare a acestor hotărâri s-a blocat în lipsa acordului Ministerului de Finanțe (s-a dorit schimbarea calității primăriei din garant în împrumutat). În acest caz, era nevoie de un aviz al Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, aviz care nu a fost obținut din cauza gradului de îndatorare”, a mai precizat Florin Fecic.
Totodată, secretarul municipiului a subliniat că la ultima discuție avută cu cei de la Alpha Bank s-a ajuns la concluzia că această procedură de executare silită este o soluție prin care primăria ar putea plăti în baza unei negocieri și eșalonări de grafic creditul, fără a mai fi nevoie de avizul Ministerului Finanțelor.
Parte bună a executării silite ar fi faptul că primăria, în momentul achitării creditului, va putea prelua activele și hotărî gestionarea activității Perlei Invest.

City-managerul Bogdan Pușcașu a punctat faptul că publicul a fost informat mereu despre această situație, subiectul fiind abordat  cu ocazia hotărârilor de Consiliu Local  și a unor conferințe de presă.
La final, primarul Dragoș Chitic a făcut următoarea declarație:
„Eu constat cu surprindere că sunt persoane care par să se bucure că primăria poate avea o dificultate și vreau să le asigur că vom ști să gestionăm această problemă care nu reprezintă nici pe departe un risc iminent, ci mai degrabă tranșează și rezolvă odată pentru totdeauna o situație pe care am menționat-o de-a lungul timpului.
Am tot vorbit, încă de la preluarea mandatului de primar interimar, despre riscurile financiare pe care primăria le are, vorbeam despre E.ON, despre societatea Urban și despre societatea Perla. Reamintesc că acest credit a fost contractat în 2007 de societatea Perla Invest, aprobat în Consiliul Local, consiliu din care nici eu, nici colegii mei nu făceam parte, votul fiind, la momentul respectiv, al întregului spectru politic.
Dar, nu căutăm vinovați, știm problemele cu care se confruntă primăria și suntem pregătiți să le rezolvăm. Faptul că preluăm acest credit atrage după sine și câteva avantaje, prin preluarea acestui credit, cât și plata respectivei sume de bani, bunurile care reprezintă gaj pentru acest credit, respectiv telegondola, telescaunul, clădirile plecare-sosire trec în mod automat în proprietatea municipalității așa cum s-a întâmplat și cu ștrandul municipal, având șansa să le gestionăm mult mai eficient. Vă asigur că, așa cum am rezolvat problema E-ON, care era o problemă mult mai dificilă, pentru că era vorba de peste 60 de milioane de lei, vom găsi o soluție și pentru creditul de la Alpha Bank.”, a menționat primarul Dragoș Chitic.


DSC_0241

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. terente revine! spune

    dar de ce marele chitic preia numai creditul si nu toate datoriile.de ce doreste ca perla invest sa intre in faliment si sa o lichideze?ce interese are si pe cine vrea sa acopere?

  2. Lolita spune

    Analizele economice pe baza carora a fost aprobat imprumutul de catre cine au fost realizate ? Acele firme trebuie a fi cercetate pentru informatii false puse la dispozitia consiliului local.

    La toate investitiile realizate se pare ca profitul a fost introdus in tot felul de firme private ce au avut contracte cu Perla Invest. Apoi toate pierderile au fost luate si acum aruncate in spatele primariei. Adica populatia orasului sa suporte prin cresterea taxelor vilele care si le-au facut pinalti si gasca lui.

    Frumos dle Chitic, si acuma eu sa tac chitic ?

    Mai meritati sa fiti votati ? Eu cred ca nu.

    STOP VOTAREA popor neinformat !

  3. FLORIN spune

    Toti cei care NU condamna hotiile colosale de pe vremea lui Pinalti sunt complici in mod direct sau indirect.

  4. Tudorel Nada spune

    Hoție la drumul mare! Cum a fost o problema politica? Voi ce pazeati in aceasta politica? Sa va spun eu? Voi așteptați profitul si sunt convins ca chiar ați avut acest profit. Încercați sa mințiți ca va fi un profit pentru primărie. Vax! Va fi o uriașa pierdere pe care o va plăti cetățenii iar voi veți minți in continuare.

  5. Privitor spune

    Halal administratori a treburilor publice – niste invartiti si imbarligatori „publicul a fost informat mereu ..” – nu zau si despre cat ati furat de v-ati facut vile si dus copii in strainatate la studii si la afaceri, iar acum mai vreti o tura calare pe malaiul sutit din buzunarul fiecarui „informat”.

  6. Portocala spune

    Telegondola ar trebui scoasa la licitatie si vanduta daca o vrea careva…

    1. Lolita spune

      De acord. Dupa ce devine proprietar primaria poate, dar pina atunci mai sint 10 ani.

  7. Ciobanu Vlad spune

    ATENTIUNEEEEEE , PITRENII !!!
    SECTA CRIMEI ORGANIZATE INSTITUTIONALIZATA din PRIMARIA PIATRA NEAMT – ne OBLIGA sa platim BANUL JEFUIT in STIL MAFIOT de MASONERIA care a CONFISCAT PRIMARIA (PORTOFELUL PIETRENILOR ) .
    TREZITI-VA PIETRENII !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate