Search
luni 11 decembrie 2017
  • :
  • :

Prima editie a concursului judetean “Micii sanitari priceputi”

Prima editie a concursului judetean “Micii sanitari priceputi” este organizata de ISJ Neamt, Palatul Copiilor Piatra Neamt si scoala cu clasele I-VIII “Nicu Albu”. Organizatorii isi argumenteaza initiativa prin faptul ca rezolvarea in conditii optime a unor urgente care pot pune in pericol viata umana depinde in primul rand de organizarea unui sistem complex care trebuie sa intre in functiune din primele minute de la declansarea accidentului si care antreneaza atat societatea civila, cat si diferite institutii responsabile. Din aceste considerente, se doreste oferirea unei educatii potrivite inca de la cele mai fragede varste, pentru a da societatii oameni responsabili, prompti si cu initiativa.

Scopul acestui concurs judetean este asigurarea eficienta a asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor in caz de accidente. Grupul tinta este reprezentat de elevii claselor II-IV din scolile judetului Neamt. Parteneri in cadrul proiectului sunt ISJ Neamt, unitatile scolare, DSP si CRR (Crucea Rosie Romana), filiala Neamt.

Fiecare unitate scolara va putea participa cu doua echipaje, iar confirmarea de participare se va face pana cel tarziu pe 7 mai, la profesor Draghiceanu Daniela, 0743 131 158.

Concursul va avea doua etape, una teoretica si una practica. Proba teoretica va consta in rezolvarea unui test grila format din 10 intrebari, avand la dispozitie 30 de minute.

Juriul va fi format din inspector de biologie Balan Ion,  profesor de biologie Draghiceanu Daniela, Pielea Florin, presedinte CCR Neamt, un reprezentant al DSP si un invatator. Se vor oferi diplome si premii.

Descarca PDF cu ghidul „Micii sanitari”

“Sanitarii Priceputi” este singurul concurs pentru sanatate si prim ajutor care se desfasoara in scolile din Romania. Este un program cu o traditie de aproape o jumatate de secol.

Concursul pentru sanatate si prim ajutor „Sanitarii priceputi” este organizat de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii Publice si Ministerul Administratiei si Internelor.

Primul ajutor reprezinta o serie de tehnici medicale simple pentru salvarea vietii unui om in situatii de urgenta medicala, inainte de interventia personalului calificat .

Concursul se adreseaza copiilor si tinerilor si vizeaza atingerea urmatoarelor obiective:
– insusirea cunostintelor de baza si a deprinderilor practice pentru acordarea corecta a primului ajutor si a celor de prevenire a accidentelor;
– pastrarea si imbunatatirea sanatatii fizice si morale;
– promovarea ocrotirii mediului inconjurator;
– dezvoltarea sentimentului solidaritatii umane fata de cei aflati in suferinta si a respectului fata de persoanele in varsta;
– insusirea cunostintelor de baza despre Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, despre istoria Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, despre Principiile Fundamentale ale Crucii Rosii.

Crucea Rosie Romana a luat fiinta la 4 iulie 1876 din initiativa unui comitet, avandu-l ca organizator principal pe doctorul Carol Davila. Societatea de Cruce Rosie este o organizatie de masa, voluntara, cu scopuri profund umanitare , care contribuie , prin forme specifice, la apararea sanatatii oamenilor si la ajutorarea cetatenilor care au suferit de pe urma diferitelor calamitati naturale. In anul 1922 s-a organizat “Crucea Rosie a tineremii”.
Crucea Rosie Romana numara in randurile sale peste 7000000 de membri. Este organizata in comitete si comisii la nivelul judetelor si oraselor.

Filiala de Cruce Rosie Neamt a incheiat, in anul 2007, parteneriate de colaborare cu urmatoarele institutii: Serviciul Judetean de ambulanta Neamt ( SJAN), Inspectoratul pentru situatii de urgenta Neamt ( Petrodava), Inspectoratul scolar al Judetului Neamt, Directia de Sanatate Publica Neamt (DSP), Fundatia Speranta Doraly, Fundatia Sf. Cuvioasa Parascheva si Ioana si Biserica din Pangarati.


bannerLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *