PIATRA NEAMȚ DE ALTĂDATĂ (II)

1

logoÎn ceea ce privește prețuirea acestei așezări istorice, din cele mai vechi timpuri se datorează, conform celor afirmate de Semaca, „la început pentru valoarea ei strategică, mai târziu pentru liniștea codrilor și izolării din regiunile mai populate și abia în timpurile noastre pentru frumusețile naturale și valoarea ei climaterică”.

Un aspect care nu se elucidase la acea vreme era cel referitor la data întemeierii localității. După autorul nostru, „date precise asupra întemeierii nu avem”. De fapt, era vorba de menționarea documentară. Ne făcându-se cercetări ample asupra problemei în discuție, a urmat fel de fel de supoziții care n-au rezistat de-a lungul timpului, provizoratul încheindu-se în ultima decadă a veacului XX.

Prezentăm ipotezele din lucrarea de la 1938 cu privire la mențiuni documentare despre urbea de la poalele Pietricicăi, după cum urmează:

Una dintre acestea ar fi că întemeierea orașului este mai înainte chiar de stăpânirea romanilor în Dacia… ținând seamă că în inima Daciei era Ardealul în care era și capitala Sarmisegetuza și nu ne putem închipui ca un popor atât de războinic să nu-și fi luat măsuri de apărare împotriva vrăjmașilor de la răsărit, cu care era în veșnică bătălie. În continuare se arată că „văile Bistriței, Trotușului și Moldovei erau cele trei porți ale Daciei cisalpine deschisă năvălitorilor. Aceste trei porți trebuiau apărate, de aceea credem că cetatea Baia, cetatea Neamț care este așezată în calea unui alt drum care răspunde în valea Bistriței spre trecătoarea către Ardeal a Tulgheșului de azi, cetatea Pietrei și o altă cetate care în mod imperios trebuie să fi existat tot pe valea Trotușului, făceau parte dintr-un sistem de apărare, încă din vremea Daciei, înainte de ocupația romană și mai vârtos după aceea. Astfel că legenda care spune că Petro-Dava ar fi fost o cetate romană din anul 110, pare că se apropie de adevăr, dacă ținem seama de așezarea ei strategică și de faptul că s-au găsit acolo cu prilejul unor surpări de maluri, vase de pământ din epoca romană”.

Mai departe de presupune că „această cetate a Petro-Davei trebuie să fi fost contemporană cu cetatea dacică a „Neamțului” ca făcând parte din sistemul de apărare de care am vorbit mai sus”. Se conchide până la urmă că „Cetatea de Piatra sau Cetatea Pietrei ar fi deci una din cele mai vechi așezări din Moldova, împreună cu Neamțul, Baia ți Trotușul”.

Totodată se mai recunoaște că până la începutul veacului al XV-lea „nu avem nici o dată precisă, deși valea Bistriței era un drum folosit mai înainte chiar de descălecare și că maramureșenii descălecători îl cunoșteau prin sașii de la Rodna și de la Bistrița (Ardeal), care se coborâseră deja pe apa Bistrița până la Piatra lui Crăciun (Karacsonko), adică Piatra de azi. Cum drumurile de munte dinspre trecătoarea Ardealului erau impracticabile, transporturile din această regiune și chiar din Ardeal ca lemnărie, fân, vite se făceau pe plute până la Piatra, unde era loc de oprire, mai întâi fiindcă de aici înainte râul era mai puțin navigabil din cauza apei împrăștiată pe o albie prea lată, apoi pentru că din acest loc începeau drumuri bune care se răsfirau în toată câmpia Moldovei. Deci, târgul trebuie să fi fost, încă din acel timp, o așezare bine cunoscută până departe”.

În sfârșit, ne mai spune Semaca, „abia în 1431 se determina un fapt mai precis, când găsim pe Alexandru cel Bun făcând danie Mănăstirii Bistrița, casa lui Crăciun din Piatra”.

Dorim să amintim cititorilor noștri că problema primei atestări documentare a reședinței județului Neamț s-a elucidat în anul 1995, în urma unor cercetări exhaustive a informațiilor documentar-istorice și științifice despre urbea de pe malul stâng al Bistriței. Toate acestea urmare a aniversării a 600 de ani de la prima atestare a orașului Piatra Neamț, cu o contribuție majoră a profesorului de istorie Mihai Gicoveanu de la Colegiul „Gh. Cartianu” Piatra Neamț. E vorba de data de 30 ian. 1395, după un act emanat de cancelaria maghiară a regelui Sigismund de Luxemburg, cu ocazia expediției acestuia în Moldova la sfârșitul lui ianuarie 1395, fiind înfrânt de oștirea moldoveană la începutul lui februarie, același an, atât la Cetatea Neamț, cât și la Hindău-Ghindăoani.

Prof. Radu Gheorghe

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. MARIANA TASNEI spune

    INTERESANT!MULTUMIM FRUMOS!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate