Piata 22 Decembrie va deveni pasaj pietonal?

1

Primaria Piatra Nemt a dat de pe 17 martie unda verde la concursul de solutii pentru transformarea urbanistica a Strazii Piata 22 Decembrie in strada pietonala. Conform documentatiei puse la dispozitie pe siteul oficial al Primariei, concursul de propuneri urbanistice este de tipul deschis, cu o singură fază, conduce la atribuirea contractului de proiectare, fără organizarea altei proceduri, si urmăreste realizarea următoarelor obiective:

1. Reconsiderarea zonei respective prin schimbarea functiunii din stradă carosabilă cu pietonal aferent în stradă pietonală cu dotări specifice, cu rezultat continuarea zonei centrale pietonale si de recreere a Parcului central;

2. Mutarea traficului auto ce leagă Bulevardul Decebal de Bulevardul Republicii si parcărilor în spatele Blocului nr. 3 – B2;

3. Realizarea dotărilor specifice unui pietonal situat în zona centrală a municipiului.

In aceasta zona se afla cateva institutii de reper pentru orasul Piatra Neamt:  Scoala nr.3, Biserica Sf. Gheorghe, Agentia pentru Protectia Mediului, Casa Paharnicului.

Concursul de solutii urmareste rezolvarea problemei traficului auto si pietonal in intersectia dinspre Piata 22 Decembrie si Bulevardul Decebal cu pasaje subterane pietonale (daca va fi cazul). De asemenea, se urmareste remodelarea spatiilor verzi, trotuarelor, practic crearea unei piete dedicate numai traficului pietonal, frumos amenajata, aerisita si care sa puna in valoare cladirile din zona.

De asemenea, se urmareste amenajarea spatiului pentru a favoriza amplasarea unor constructii cu destinatii de cafenele-ceainarii, galerii de arta etc., amplasarea unei cladiri cu destinatia Casa Casatoriilor.

Concursul este organizat în perioada 17.03.2011 – data anuntării si 14.04.2011 – data afisării rezultatului jurizării concursului plus rezolvării eventualelor contestatii.

Juriul concursului va fi format din 7 membri titulari:

1. Presedintele – City-manager Bogdan Puscasu

2. Arhitect sef Municipiul Piatra Neamţ– Dan Florea

3. Arhitect sef Judeţul Neamţ– Aurelia Nicolae

4. Arhitect reprezentant O.A.R. Filiala Bacău – Neamt – Gelu Tudorache,

5. Arhitect reprezentant R.U.R. Iasi – Mircea Grigorovschi

6. Arhitect din Institutul de Arhitectură ION MINCU Bucuresti – Sef Proiect Reactualizarea P.U.G. al Municipiului Piatra Neamţ – Florin Machedon

7. Arhitect din Institutul de Arhitectură ION MINCU Bucuresti – Sef Catedra Arhitectură – Mihai Cocheci.

Nu vrem sa insistam prea mult cu partea tehnica a concursului. Mai multe detalii despre acest concurs gasiti aici.

Dincolo de aspectele pozitive pe care acest proiect le are, consideram ca nu s-a mediatizat suficient de bine intentia autoritatilor de a transforma aceasta piata in pasaj pietonal. Intelegem dorinta de a avea un oras frumos, cu un centru vechi bine amenajat, insa sunt foarte multe necunoscute in propozitie.

Cum va afecta acest pietonal traficul din zona? Cine va fi cel care va castiga concursul si cum va putea sa acopere o gama atat de larga de atributii? Sa fie acest concurs de solutii similar cu lipsa de transparenta a autoritatilor in cazul  asa numitei “licitatii” propuse pentru amenajarea unei cafenele in Parcul Tineretului (mai mult aici)? Acestea sunt cateva dintre problemele pe care le-am sesizat pana acum. Dar nu vrem sa spunem mai mult, pentru ca vom fi din nou acuzati de carcoteala… Promitem insa ca vom urmari licitatia si prestatia celui care va castiga concursul de solutii. Sa speram ca va fi spre binele orasului si nu doar spre binele unora dintre nemteni.

Piata 22 Decembrie va deveni pasaj pietonal?

Emilian Zaharia


Reclama sponsorizata
Actualitati Piatra Neamt, Articole, Piatra Neamt - Neamt

1 Comentariu

  1. dihorul| Rang Junior > 100 comentarii 22 martie 2011 la 2:32 PM -  Răspunde

    Concursul se tine joi iar postul e ocupat de marti. (Toma Caragiu)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. *

Stiri de ultima ora

  • Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra Neamt

    PROGRAM VIZITARE MUZEE: PERIOADA 24 DECEMBRIE 2014 – 4 IANUARIE 2015

    Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Muzeul de Etnografie Piatra Neamţ, Muzeul de Artă Piatra Neamţ, Muzeul Memorial „Calistrat Hogaş”, Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Artă Roman, Muzeul de Ştiinţe Naturale Roman, Muzeul de Istorie Bicaz, Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu…

Sondaj

Sunteți de acord ca Facebook-ul să fie considerat spațiu public în România și să puteți fi trași la răspundere, penal sau civil, pentru orice postați în contul personal de Facebook ?

Vezi rezultatul sondajului

Crepes D’art

Ultimele emisiuni Neamt TV

Spatiu publicitar

Euro Travel

saltele piatra neamt

Rifil

Parking

oldtowncafe

lista firme

Din grila de programe Neamt.tv

de vorba cu robert iosub

stiri neamt tv

autoritatile la raport

retrocedarea luminii

romania incotro

Oameni de succes

portia de cunoastere

vocea strazii

vocea strazii

tagma