Peripluri francofone: trupa de teatru SCENIC – CNCH

0

După recenta participare la două festivaluri de teatru (în Bulgaria, la Festivalul Internațional de Teatru Școlar Francofon din Stara Zagora, și la Iași, într-un eveniment ce a reunit spectacole în franceză, engleză și germană sub titlul The National Theaterfestival des Elèves – Ediția a VII-a), membrii trupei SCENIC, elevi ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, ne-au împărtășit câteva dintre beneficiile experienței lor scenice francofone.

Flavia Herciu, elevă în clasa a X-a, a trăit – odată cu cele două turnee – debutul său, despre care vorbește cu entuziasm și nostalgie: „Încă din prima clipă, am fost primită și privită atât cu căldură, cât și cu interes de persoane pe care le cunoșteam deja, dar și de cele cu care nu interacționasem până în acel moment. Erau cu toții, de anul trecut, membri ai unei trupe de teatru în care se simțeau, împreună, împliniți, entuziaști, aventurieri ai scenei. O trupă pe care pretindeau că o pot numi, fără pic de exagerare, „familie”. Intrarea mea în această echipă a pornit din dorința de a desluși misterul zâmbetelor cu care fiecare știa să-i întâmpine pe ceilalți, al cuvintele pe care le foloseau cu alte sensuri decât cele comune, ca să nu mai spun de replicile în franceză care se iveau între ei aparent spontan, cu scântei de amuzament molipsitor!”.

Odată cu distribuirea rolurilor pentru scenariul  „A cause du prof”, un colaj de texte contemporane având ca tematică visele adolescentine și întrebările despre viitor, Flavia a primit un rol egal cu al celorlalți actori prezenți pe scenă pe tot parcursul piesei, astfel că a trebuit să învețe în ce constă munca pentru un spectacol teatral, unul în limba franceză în plus! În acest sens, cei de la SCENIC au fost ajutați în perioada ultimelor repetiții înainte de premiera de la Stara Zagora de regizoarea și actrița Christelle Derré. Pentru Flavia și ceilalți debutanți din trupă, totul a căpătat noi sensuri: «Replici, intonație, mișcare, atitudine, stare, toate intrau într-o logică nouă, comună, pe care am învățat s-o numesc REGIE. Festivalul Internațional de teatru francofon din Stara Zagora (Bulgaria) a devenit, apoi, trezirea la realitate. Scenariul urma să nu mai fie doar al nostru, colajul inedit de texte care imagina adolescenți meditând la «cum e să fii mare» avea să devină mesajul nostru în fața unui public ».

I-am întrebat pe tinerii actori de la SCENIC ce a însemnat pentru ei acest periplu de la text la punerea în scenă. Ne-a răspuns tot Flavia Herciu:  „SCENIC – eu și ei, ceilalți – e locul unde poți crede în teatru, în francofonie, în prietenie, și – nu în ultimul rând – în mentorat! Fiindcă există un catalizator pentru noi, acesta este doamna profesoară Alina Baluș”. La rândul ei, Ilinca Bortișcă, deja o veterană a trupei, ne-a mărturisit că teatrul a ajutat-o să gestioneze emoții, să caute noi semnificații, să-și pună întrebări despre cum se poate crea artă. Teatrul a încurajat-o să încerce noi experiențe, chiar și în domeniul filmului de scurt-metraj, astfel, una dintre încercările sale în acest sens au recomandat-o în selecția Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Ilinca devenind unul dintre cei 15 participanți aleși la nivel național să urmeze cursurile atelierului de film Let’s go digital! (singura din județ!).

Coordonatorul acestor liceeni pasionați de teatru și de  limba franceză ne-a declarat că toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără sprijinul Consiliului Județean Neamț: „De la conceperea unui decor până la cheltuielile de transport, toate aceste resurse ne-au ajutat să lucrăm la visul nostru de a da naștere unui nou spectacol, fără temerea că drumul său se va încheia în sala de repetiții. Mulțumim și pe această cale consilierilor care au aprobat proiectul de finanțare. Iar asta ne va face să putem visa mai departe, fiindcă tinerii ca ei au nevoie de vise ca să poată construi!.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate