Periplu muzical inedit, aseară, alături de soprana Anda-Louise Bogza și pianista Vasilica Stoiciu-Frunză

0

Biblioteca Judeţeană  „GT Kirileanu” Neamţ  a fost joi, 17 august, gazda unui adevărat periplu muzical propus publicului de soprana dramatică Anda-Louise Bogza și pianista Vasilica Stoiciu-Frunză.

Programul a fost unul variat și a cuprins lucrări pentru voce și pian din creaţia unor renumiți compozitori: Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Alfredo Catalani, Georges Bizet, Maurice Ravel, George Enescu și Tiberiu Brediceanu.

Evenimentul, unul încărcat de emoție, a fost un omagiu dedicat memoriei profesorilor Lina Șum și Theodor Macarie de la Școala și Liceul de Muzică din Piatra-Neamț.

„Sunt foarte fericită și încântată că am revenit în orașul meu natal. Piatra-Neamț e un loc pe care îl ador, care mi-a marcat copilăria și unde se desfășoară  „Vacanțele Muzicale”.  Acest recital l-am dedicat cu mare drag primilor mei profesori de muzică, primei mele profesoare de pian – minunata doamnă Lina Șum și domnului Theodor Macarie. Sunt profesori pe care nu-i pot uita, mai ales aici… la Piatra-Neamț.” a declarat soprana Anda-Louise Bogza.

„Greutate și însemnătatea acest întâlnire este una extrem de profundă.  Acești profesori deosebiți ne-au marcat viața, au semnat pornirea noastră profesională” a punctat conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu-Frunză.

De asemenea, pe parcursul evenimentului, publicul meloman a fost invitat să participe la un dialog pe teme muzicale, cu referință la cele două personalități evocate.

Întâlnirea a fost moderată de doamna Mihaela Mereuță, directorul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”.

„Vreau să le mulțumesc acestor doamne minunate care și-au făcut timp să fie prezente la Piatra-Neamț și au încercat să dăruiască din ceea ce înseamnă muzică, cultură. Anda-Louise Bogza și pianista Vasilica Stoiciu-Frunză sunt adevărați ambasadori culturali ai muzicii românești și internaționale. ”, a menționat doamna Mihaela Mereuță.

Anda-Louise-Bogza, o voce splendidă, cu sonorităţi profunde, răscolitoare, este un nume de rezonanţă internaţională, fiind protagonista unei cariere strălucite, afirmată pe scene cunoscute din Europa, Asia şi America.  Formată la Liceul „George Enescu” din Bucureşti şi Academia de Muzica din Praga (studii de pian, clavecin şi canto), artista  a debutat la Opera de Stat şi Teatrul Naţional din Praga unde e angajată ca prim-solistă şi distribuită în numeroase roluri. A obţinut premiul „Thalia” pentru deosebita interpretare a rolului Minnie din opera pucciniană „Fata din Far West” (“La Fanciulla del West”). De asemenea a câştigat Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul Internaţional de Canto de la Vienna.
Anda-Louise Bogza a colaborat cu dirijori ca Zubin Mehta, Maurizio Arena, Fabio Luisi, Günter Neuhold, PierGiorgio Morandi, Renato Palumbo, Marco Armiliato, Adam Fischer, Ascher Fisch, Dan Ettinger, Niksa Bareza, M. Jurovski, F. M. Carminati, I. Anguelov, Jiří Bělohlávek, Carlo Franci, Jim Wang, Jan Latham-Koenig, John Fiore, Hilary Griffiths, Claudio Desderi, Vjekoslav Sutej, Leopold Hager, Jun Märkl, Alexander Vedernikov cu regizori ca  Robert Carsen, Hugo de Ana,Franco Zeffirelli, Nicholas Joel, Graham Vick, Filippo Crivelli, Johannes Schaaf, Alberto Fassini, Manfred Schweigkofler, Mario Pontiggia,Antonio Calenda, M. Corradi, S. Herheim, B. Corsetti, G. Friedrich, V. Morávek.

Vasilica Stoiciu-Frunză și-a clădit activitatea artistică pe trei domenii distincte, consultant artistic la Opera Naţională Română Iaşi (1990-2012), pianist acompaniator şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte “George Enescu” Iaşi.
În cei 22 de ani de implicare în mecanismul de organizare artistică a operei ieşene, a generat idei novatoare, creative, apreciate la superlativ de specialişti şi public, spre exemplu stagiunea permanentă de muzică de cameră, realizarea operei Oedipe (spectacol-concert), cicluri de concerte – proiect Capo d’opera, Vissid’arte, Vocea cântată, Artişti ieşeni pe scena bucureşteană, 2009 – Centenar Paul Constantinescu, Master – class pentru cântăreţi de operă susţinut de mezzo-soprana Viorica Cortez, concerte în spaţii neconvenţionale etc. În anul 2006 a realizat susţinerea publică a tezei de doctorat cu tema Opera Naţională Română Iaşi, viziune cultural-istorică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. Vasilica Stoiciu-Frunză este o prezenţă activă în organizarea celor mai importante evenimente muzicale ieşene de anvergură publică, spre exemplu concertul Classic 300, Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE 2013), este director artistic al Concursului „Emanuel Elenescu” de la Piatra-Neamţ etc. Timp de 25 de ani a fost cadru didactic asociat la UNAGE din Iaşi unde, din toamna anului 2016 are calitatea de conferenţiar universitar dr., pianist acompaniator.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate