PARTENERIAT PENTRU ECONOMIA SOCIALA-PARTSES

2

Maine, 28 ianuarie, orele 10,30, la sala de sedinte “Ion Creanga” din incinta Consiliului Judetean Neamt, va avea loc o conferinta de presa organizata de Asociatia ADL-Progres din Piatra Neamt prilejuita de lansarea proiectului PARTENERIAT PENTRU ECONOMIA SOCIALA-PARTSES, finantat de FSE prin POSDRU, Axa 6, DMI 6.1.Dezvoltarea Economiei Sociale.
Proiectul se va derula in regiunile Nord Est si Nord Vest, pe durata intregului an 2015 si este initiat in parteneriat cu Asociatia CONSENSUAL si cu Asociatia INDECO, ambele din Iasi.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta dezvoltarea structurilor economiei sociale din regunile NE si NV, prin implementarea unor servicii adecvate de ocupare si activitati generatoare de profit pentru a ajuta persoanele excluse social, preponderent din mediul rural, sa se integreze pe piata muncii in structuri ale economiei sociale sau in cadrul economiei formale.
La evenimentul de maine sunt asteptati sa participe peste 50 de reprezentanti din institutii judetene de profil, colaboratori si parteneri, reprezentanti ai media locala, primari, ONG-uri si alte organizatii.
Presedintele Asociatiei ADL-Progres va prezenta, finantatorul, scopul si activitatile proiectului, rezultatele estimate, resursele umane si financiare utilizate si impactul pe care acest proiect il va avea in randul celor peste 220 de beneficiari directi implicati in activitatile proiectate.

APLICANT : ASOCIATIA PENTRU DEZVOLTARE LOCALA ADL-PROGRES, Dumbrava Rosie
PARTENERI : ASOCIATIA CONSENSUAL SI ASOCIATIA pentru INTEGRARE SI DEZVOLTARE COMUNITARA – INDECO, AMBELE DIN IASI

Obiectivul general al proiectului il reprezinta dezvoltarea structurilor economiei sociale din regunile NE si NV, prin implementarea unor servicii adecvate de ocupare si activitati generatoare de profit pentru a ajuta persoanele excluse social, preponderent din mediul rural, sa se integreze pe piata muncii in structuri ale economiei sociale sau in cadrul economiei formale. Prin atingerea acestui obiectiv, proiectul va genera un efect pozitiv pe termen lung in primul rand datorita modificarilor pe care le determina la nivelul grupurilor vulnerabile de 145 de pers. din totalul de 224 grup tinta, cu prioritate din mediul rural, in doua regiuni, prin schimbarea mentalitatii si atitudinii acestora, prin obtinerea unui statut demn si onorabil in societate, folosind in mod activ si eficient oportunitatile oferite de FSE ptr.un loc de munca sau realizarea de venituri din mici afaceri sociale. Totodata,proiectul ofera oportunitatea unor programe de formare profesionala, adecvate capacitatilor grupului tinta, care le va dezvolta competente relevante pentru piata muncii din economia sociala si din cea formala. Estimam ca cel putin 37 de pers. dintre cei mediati sa fie angajati in SES-uri create prin proiect. In conformitate cu obiectivul POSDRU, DMI6.1 proiectul va inregistra, la sfarsitul a 12 luni de implementare, 10 structuri de economie sociala,nou infiintate, cu personalitate juridica,(6 in mediul rural), in doua regiuni, vor fi angajate cel putin 54 de pers, din care 37 vor fi din grupul tinta vulnerabil.
Atingerea obiectivului general se va face prin urmatoarele ob. operationale (din care rezulta beneficii concrete pt. Gr.tinta):
Obiectivul Specific.1. Cresterea capacitatii de a ocupa un loc de munca si a adaptabilitatii pers. care fac parte din gr. tinta, prin furnizarea unui set de progr. integrate de ocupare, de formare prof. inclusiv dezv. competentelor de utilizatre TIC: furnizarea serviciilor de informare, consiliere si orientare prof. in alegerea/schimbarea profesiei pt. cel putin 145 pers.vulnerabile; furnizarea serviciilor de formare prof, prin cursuri autorizate ANC, catre 48 pers. La formare profesionala (in domeniul ec. sociale si incluziunii sociale) vor fi incluse si 42 de pers. cuprinse in grupul tinta apartinind sistemului de servicii sociale si al structurilor de ec. sociala, cu precadere din mediul rural, din cele doua reg.
Pe total grup tinta 224 pers, apreciem ca peste 35,0%(79 pers) dintre pers incluse in proiect vor absolvi un curs de formare profesionala (initiere,calificare) cu certificate ANC. Dintre pers. absolvente de cursuri si mediate, estimam ca cel putin 37 sa fie angajati in SES-urile create prin proiect. Activităţile de formare prof. si de consolidare a capacităţilor, competenţelor,cunostinţelor si stimei de sine, dedicate pers. vulnerabile, dezvoltate in cadrul OS1, ii vor ajuta, pe absolventi, să înfiinţeze sau sa lucreze in 10 SES-uri nou create.
Obiectivul Specific.2. Infiintarea si promovarea unor activitati si servicii generatoare de profit prin functionarea unor noi structuri de Economie Sociala, menite sa ajute pers. excluse social sau expuse riscului de excluziune sa se integreze pe piata muncii.In vederea atingerii acestui ob. vom avea in vedere sa identificam si sa promovam idei de afaceri care sa fie de interes pt. grupul tinta si pt. actorii sociali initiatori, pornind de la oportun. oferite de piata, prin sondarea cererii de servicii si produse, si posibilitatile prof.ale gr. tinta din proiect. Prin dezv. si promov. unor activităţi si servicii generatoare de profit, proiectul ajuta pers.excluse sau expuse riscului de excluziune să se integreze pe piaţa muncii, în structurile ec. sociale, prin proiect creindu-se cel putin 54 de noi locuri de munca dintre care 37 (68,5%) vor fi job-uri pt. pers. vulnerabile din grupul tinta.
Obiectivul Specific.3. Consolidarea capacitatii structurilor din ec. sociala si incurajarea cooperarii intre org. Acest ob. vizeaza implicarea proiectului in promovarea si dezv. de prog. de formare pt. experti si manageri din domeniul Economiei Sociale dar si pentru specialisti implicati in sistemul serviciilor sociale (lucratori sociali, mediatori, ingrijitori, asistenti personali),in special in comunitati rurale din cele doua regiuni de dezvoltare. Prin proiect vom org.6 evenimente de comunicare si promov. in domeniul ec. sociale in cele 2 regiuni, in special in comunitati rurale, scopul fiind acela de a incuraja crearea de parteneriate si a stimula cooperarea intre org. si actorii cheie din domeniul incluziunii si ec.sociale. Vom organiza cel putin 6 asemenea evenimente, la care se adauga si 2 schimburi de experienta cu cel putin 100 de participanti inclusi in Grupul Tinta si un Ghid metodologic, pt. a disemina bune practici in domeniu si a acumula noi experiente. Deci, proiectul prevede infiintarea a 10 structuri de ec. sociala (cu statut juridic) in care vor fi angajati cel putin 54 de pers.,d.c. 68,5% grupuri vulnerabile,actiuni ce vor fi completate cu un set de masuri complexe si integrate de ocupare si formare, dedicate unui grup tinta de cca. 145 de pers.vulnerabile, masuri care sa le faciliteze accesul pe piata muncii, sa creasca oport. lor de ocupare si sa consolideze capacitatea actorilor din domeniul incluziunii si ec, sociale din regiunile NE si NV.
Grupul tinta este forma din 224 pers. care vor beneficia de serviciile oferite prin proiect astfel: 15 pers roma, 20 pers cu dizabilitati, 5 tineri peste 18 ani post institutionalizati (asa cum au fost definiti in Memor. comun în domeniul incl.sociale, MMFPS, 2005),30 femei cu risc (cf.L129/1998),25 pers care traiesc din VMG(Lege 416/2000),30 familii cu peste 2 copii si 10 fam monop. (cf. OUG nr. 68/2003), 10 pers care au parasit timpuriu scoala, 79 specialisti din serviciile sociale: -18 lucrat. sociali,20 asist maternali, 20 asist. Personali, 5 manageri de structure ES si 16 specialisti si formatori implicati in ec sociala, din reg. NE si NV.
Durata de implementare este de 12 luni, respectiv 29.12.2014- 28.12.2015.
Valoarea totala a bugetului estimat este de 6.359.295,24 lei, din care valoarea nerambursabila : 6.230.201,55 lei si contributia partenerilor : 129.093,69 lei .
Din total buget, 25 % este alocat managementului si activitatilor generale din proiect iar 75% este ajutor de minimis pentru cele 10 structuri de economie sociala ce vor fi infiintate prin proiect si care vor crea 54 de noi locuri de munca.

Comunicat ASOCIATIA PENTRU DEZVOLTARE LOCALA ADL-PROGRES

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. feraru marcel spune

    Economia sociala, din cate inteleg eu e o forma prin care se obtin venituri folosite, mai apoi spre folosul celor multi… E un fel de-ati da obolul muncii tale, celor care nu pot obtine venituri ?? E ca si cum am merge iarasi sa lucram la calea ferata Bumbesti-livezeni ? Aia, s-au chemat voluntari, iar perioada aia in care au fost folositi, se chema….Comunism. Chiar ca nu pricep prea mult din bla-bla-ul, consensualilor si a INDECO-istilor. Ce sunt sigur ca „lectorii’ de la „cursurile’ astea, sunt probabil bine platitidin POSDRU sau de aiurea. Ori poate, ma-nsel si baietii fac voluntariat, muncind mocca, pt. social… Fara sa vreau sa blasfemiez, as spune ca biserica, e un exemplu concludent de institutie, unde se duc o multime si lasa pomeni, care mai apoi, n-asa, ajung la cei necajiti… Ca-si mai cumpara parintele un Audi, e cu totul alta poveste, ala fiind premiu de la Sefu’ da sus, pentru munca depusa in folosul comunitatii ! C-o spusei…., ma intrebam.., oare seful unitatii astea Economice Sociale, va primi la fel ca palmasii ? Nici macar de-un loganel mititel ? De la sefii ai de sus…., fireste !

    1. feraru marcel spune

      Pardon, ma scuzati, da’ poate corect e…INDECO-iosi sau INDECO-ioti. N-am idee…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate