Părinți informați – copii protejați

1

Filiala Neamț a organizației Salvați Copiii, în parteneriat cu DGASPC Neamț au lansat joi, 26 noiembrie 2015, o campanie de promovare a liniei telefonice Help-Line – 0800.070.040 și a platformei www.copiisinguriacasă.ro.
Proiectul este dedicat părinților și copiilor afectați de migrația economică, persoanelor în grija cărora rămân copii dar și specialiștilor din domeniul protecției copilului, educației sau altor persoane interesate. Lansarea campaniei s-a făcut de către președintele organizației Salvați Copiii Neamț, Mihaela Ignatovici și directorul DGASPC, Cristina Păvăluță. La eveniment au participat Mariceza Andrei, reprezentantul Instituției Prefectului, Melania Pleșa, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, ai Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, ai primăriei Piatra Neamț dar și ai mai multor școli și unități administrativ teritoriale din județ. „Această campanie are drept obiectiv informarea părinților care au plecat sau care urmează să plece în străinătate cu privire la obligațiile care le revin atunci când părăsesc țara, în vederea desemnării unui reprezentant legal al copilului dar și cu privire la riscurile pe care le implică pentru copii plecarea lor. În perioada următoare vor fi organizate caravane, atât în mediul urban cât și în rural la care vor participa reprezentanți ai organizației Salvați Copiii ce vor fi sprijiniți de specialiștii DGASPC, în cadrul cărora vor fi organizate întâlniri cu părinții, cu copiii sau cu cei care îi au în grijă. Trebuie să ne implicăm toți pentru ca prin demersurile noastre să reușim să îmbunătățim nivelul de protecție pentru cât mai mulți copii afectați de migrația economică a părinților“, a declarat Mihaela Ignatovici, președintele filialei Neamț a organizației Salvați Copiii.
La rândul său, DGASPC Neamț și-a declarat sprijinul pentru derularea acestei activități și disponibilitatea de a colabora cu autoritățile locale atunci când este nevoie. „Datele statistice pe care le avem arată că sunt aproape 6.000 de copii în situația de a avea unul sau ambii părinți plecați în străinătate însă cu siguranță numărul este mult mai mare. Acești copii sunt vulnerabili și se confruntă cu probleme emoționale, sociale sau educaționale și de aceea este de datoria noastră să intervenim, mai ales că acum avem și reglementări legale. Soluțiile nu sunt simple și nici rapide dar fiecare pas contează iar noi trebuie să fim conștienți că investim în viitorul nostru. Pe de altă parte, suntem oricând la dispoziția primăriilor, care au cel mai important rol în minimalizarea efectelor separării copiilor de părinți, pentru a le oferi consiliere și sprijin în identificarea și monitorizarea cazurilor, astfel încât, nu ezitați să ne cereți ajutorul“, a spus Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.
Prin intermediul Liniei  telefonice gratuite Help-line, un psiholog și un jurist vor oferi copiilor dar și celor interesați consiliere precum și toate informațiile necesare despre drepturile și obligațiile pe care le au dar și despre modalitatea concretă de a le obține. Platforma online www.copiisinguriacasă.ro conține articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii precum și o secțiune în care se pot adresa întrebări iar răspunsul este oferit în timp util, pe e-mail.
În Neamț, centrul de sprijin pentru copii cu părinți plecați în străinătate funcționează în cadrul Complexului de Servicii Elena Doamna din Piatra Neamț, iar detalii sau întrebări pot fi adresate la numărul de telefon 0726.490.534 sau pe adresa de e-mail [email protected].

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. tractoristu spune

    Copii uitati sint cei cu Autism.
    Spre rusinea intregului sistem de educatie romanesc.
    Rusine !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate