Pancreatita acută

0

Supranumită şi „marea dramă abdominală“, pancreatita acută este una dintre principalele cauze ale prezentării la medic în perioada sărbătorilor de iarnă. Ea apare pe fondul meselor copioase, stropite cu alcool, avertizează specialiştii.pancreatită
Pentru că afectează unul dintre organele cu rol esenţial în funcţionarea corpului uman, pancreatita poate duce chiar şi la decesul persoanei în cauză, dacă nu este tratată precoce şi corect. Specialiștii  precizează  că amestecul de mâncare grasă şi de alcool de iarnă este una dintre principalele probleme în perioada sărbătorilor. Practic, în cazul pancreatitei acute are loc un proces de distrucţie a pancreasului şi a ţesuturilor din jurul său de către propriile enzime.
Rolul pancreasului în digestie este esenţial
Un organ extrem de complex, care îndeplineşte şi rolul de glandă, pancreasul participă activ la procesul de digestie. De fapt, porţiunea care ocupă cel mai mult din corpul pancreasului este cea exocrină. Mai exact, celulele pancreatice responsabile cu funcţia digestivă ocupă 90% din masa totală a acestuia. Produsul pancreatic care participă la digestie este sucul pancreatic. Acesta este compus din enzime digestive, produse de celulele acinare, şi din bicarbonat, secretat de celulele epiteliale.
Sucul pancreatic trece prin canalul pancreatic (Wirsung) şi apoi, prin duoden, se varsă în intestinul subţire. Acest suc nu se secretă însă permanent, ci doar atunci când ţesutul duodenului şi cel al stomacului eliberează, la rândul lor, o serie de hormoni (gastrină, secretină şi colecistochinină), ca răspuns la prezenţa alimentelor.
De asemenea, bicarbonatul produs de pancreas are rolul de a neutraliza în intestinul subţire aciditatea sucului provenit din stomac.
De ce apare pancreatita?
Alimentele foarte grase, afumate, combinate cu alcool şi cu tutun suprasolicită pancreasul, care trebuie să elibereze enzime digestive. În timp, eforturile prelungite ale pancreasului duc la deteriorarea acestuia. De altfel, medicii avertizează  că pancreatita acută are două mari cauze: pietrele la fiere şi mesele îmbelşugate, stropite cu alcool.

Persoanele care suferă de litiază biliară, deci care au pietre la fiere, sunt expuse riscului de a face pancreatită din cauza consumului de alimente grase precum smântâna, maioneza, sarmalele sau pomana porcului. „Aceste alimente stimulează golirea veziculei biliare şi eliminarea pietrelor care vor bloca vărsarea bilei şi sucului pancreatic în intestin. Astfel, se declanşează o cascadă de reacţii chimice în interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei şi a ţesuturilor din jur. În plus, se produce o alterare a stării generale ca urmare a acestei intoxicaţii enzimatice“, explică specialistul.
În cazul consumului de alcool, se distrug glandele pancreatice prin eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului., iar  posibilităţile de tratament sunt destul de reduse, astfel încât aceste forme au o evoluţie mai gravă cu risc de mortalitate mai ridicată.
Principala metodă de prevenţie a pancreatitei acute este evitarea consumului de alimente grase în exces, la masa de sărbători, mai ales în cazul persoanelor care ştiu că suferă de pietre la fiere. De asemenea, un truc care ar putea preveni problemele cu pancreasul este ca, la fiecare masă, legumele, verdeţurile şi fructele proaspete să deţină rolul principal. Acestea aduc organismului o parte dintre enzimele necesare şi, deci, pancreasul nu mai este suprasolicitat.

Ce trebuie evitat
Evitaţi băuturile dulci, de tipul cocteilurilor sau lichiorurilor, deoarece combinaţia de alcool şi zahăr este foarte greu de metabolizat. Înlocuiţi clasicul pahar de bere cu unul cu vin roşu sau, de ce nu, cu 100 ml de votcă. Votca este băutura cel mai uşor procesată, în timp ce 500 ml de bere rămân în organism până la 48 de ore.
Cum se manifestă pancreatita acută
Aproximativ 85% din cazurile de pancreatită acută sunt forme moderate sau uşoare. Acestea se manifestă printr-o durere suportabilă, dar persistentă în partea superioară a abdomenului şi iradiată în spate. Pot apărea şi vărsături intense, repetate, ameţeală, febră, puls rapid, precum şi transpiraţii.
Totuşi, în 15% din cazuri, se poate declanşa pancreatită acută severă. Simptomele includ creşterea în volum a abdomenului, o durere persistentă şi practic, o stare de şoc manifestată prin hipotensiune, cu tendinţă de leşin, o reducere a debitului urinar şi chiar apariţia icterului. „Formele grave de pancreatită necesită un regim de Terapie Intensivă sau chiar o intervenţie chirurgicală. Perioada critică pentru pacient este între prima şi a treia săptămână după declanşarea pancreatitei acute severe.

Cum evităm cazurile de pancreatită
Ajustarea dietei este una dintre primele recomandări în cazul diagnosticării cu pancreatită.
1. Iaurtul cu probiotice – reduce inflamaţiile din corp, inclusiv pe cele de la nivelul pancreasului şi este indicat mai ales în caz de pancreatită acută.
2. Spanacul – conţine o concentraţie ridicată de fier şi de vitamine din grupul B, importante pentru buna funcţionare a pancreasului.
3. Tofu – reduce nivelul de grăsimi din sânge, una dintre cauzele pancreatitei.
4. Ciupercile Reishi – echilibrează funcţiile pancreasului şi, în acelaşi timp, au efect antiinflamator, fiind eficiente în ambele tipuri de pancreatită.
5. Remedii din plante cu efect antiinflamator, cum sunt anasonul (300 ml infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă, în trei reprize), nalba şi vâscul (ambele sub formă de macerat la rece, preparat dintr-o linguriţă de rădăcini la 300 ml apă; se bea o cană pe zi).

sursa: www.doar.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate