Painea, aliment de baza pentru nemteni

0

DSCF0058Dupa cum bine obisnuim, in fiecare dimineata mergem sa cumparam paine de la super-market, magazin mixt sau piata. In aceasta dimineata, am stat de vorba cu o comercianta, careia i-am adresat cateva intrebari.

I:”Buna dimineata, imi puteti spune va rog, ce sortimente de paine prefera nemtenii?”

R:”In ultima vreme, in topul preferintelor se afla painea neagra, painea cu seminte si painea la tava, insa  pe langa aceste sortimente se mai cumpara foarte bine si painea alba franzela, feliata sau bagheta.”

I:”Care credeti dumneavoastra, ca este principalul motiv pentru care nemtenii prefera painea neagra si nu pe cea alba la tava sau feliata?”

R:” Un presupus motiv ar fi gustul. Se spune despre painea neagra ca este mai gustoasa decat celelalte sortimente, dar si mai sanatoasa datorita continutului de tarate.”

I:”Pe zi, cam ce cantitate de paine vindeti cu aproximatie, iar in cazul in care va ramane marfa ce se face cu aceasta?”

R:” Pe zi vand in jur  de 300 de paini, iar daca am face un calcul am ajunge la cateva zeci de kilograme, iar in cazul in care ramane marfa, lucru care mi se intampla rar, o returnez seara la distribuitor, care la radul sau o duce la fabrica.”

Dupa un studiu realizat de catre Agentia Nationala de Statistica, se arata ca in anul 2013,  circa 80% prefera painea alba, franzela, iar un roman consuma intr-un an in medie 97 de kg de paine, fapt ce ne plaseaza pe primul loc in U.E. ca si consumatori.

Nemtenii au preferinte mai ridicate in ceea ce priveste sortimentul de paine consumat, ceea ce ii face sa aleaga painea integrala(neagra). Aici sunt cateva beneficii ale consumului de paine integrala:

-prevenirea afectiunilor colonului, prin accelerarea tranzitului intestinal, datorita continutului in fibre insolubile (din tarata);

-scaderea nivelului de radicali liberi la nivel celular – sunt surse de antioxidanti;

-furnizarea energiei si fortificarea imunitatii prin continutul in vitamine si minerale (vitamine de tip B, E, fier) continute in germene;

-incetinirea procesului de luare in greutate, conferind satietate (prin continutul in fibre);

-diminuarea nivelului de colesterol prin continutul in fibre solubile din faina care contine si ovaz.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate