Onomastica feminină şi bărbătească de altădată

0

logoPentru cunoaşterea prenumelor femeilor din Moldova nu dispunem de izvoare suficiente, până în veacul XVIII. Dacă numele soţiilor şi fetelor de domnitori sunt binecunoscute, nu acelaşi lucru se poate spune despre femeile din popor, care formau majoritatea şi pe care documentele nu le menţionează până în feudalismul târziu. Abia în catagrafiile fiscale de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi din prima jumătate al celui următor găsim înregistrate şi un număr de femeii ,,bătrâne“, scutite de plata birului.

După cum se cunoaşte, cea mai veche catagrafie, efectuată în Moldova şi care se păstrează pentru majoritatea satelor şi oraşelor, cu numele tuturor capilor de familie, este cea efectuată de ruşi în anii 1772-1774. Pe lângă preţioasele informaţii de ordin social, economic şi demografic din această parte de ţară românească din secolul amintit, catagrafia conţine şi importante ştiri cu privire la vechile prenume româneşti ale unor femei născute în Moldova, inclusiv în fostele ţinuturi Neamţ şi Roman.

Astfel, cele două mii cinci sute şaizeci şi cinci de femei înregistrate purtau în total 242 de nume. Dintre acestea, cele mai frecvente, în ordine, erau următoarele: Maria, Ioana, Aniţa, Nastasia, Măriuţa, Ileana, Catrina, Paraschiva, Irina, Sandală, Dochiţa, Ilinca şi Gafiţa. Femeile care purtau aceste 13 nume formau 62 la sută din total. Restul de 38 la sută purtau 229 de nume: Ana, Anca, Călina, Draga, Magda, Rada, Marina, Sofica, Ştefania, Vasilica, Stana, Ştefana, Tudora, Zamfira, Păuna, Rubina, Mariana, Marica, Gherghina, Doina, Floarea, Cătălina, Alexandra etc.

În această scurtă prezentare a onomasticii feminine a unor veacuri trecute, constatăm că multe nume erau atât de frumoase, încât s-ar putea acorda şi azi fetiţelor, la naştere,în locul unor nume din import, uneori bizare şi care nu au nimic comun cu frumoasa onomastică feminină a strămoşilor noştri.

Fiind o catagrafie fiscală, apar înregistraţi cum era şi firesc, numai capii de familie, adică bărbaţii. Totalul bărbaţilor înregistraţi nominal în aşezările meleagurilor moldovene se ridică la 8624, din care la Piatra Neamţ-232, Roman-198, Târgu Neamţ-145 etc. Născuţi aproximativ în perioada 1700-1725, ei purtau în jur de 100 nume. Dintre acestea, cele mai frecvente, în ordine erau următoarele: Ion, Constantin, Vasile, Ştefan, Pavel, Gheorghe, Toader, Neculai, Ilie, Dumitru, Gavriil, Simion, Petre, Andrei, Irimie, Manole, Radu, Matei, Toma, Grigore, Bogdan, Sandu, Mihai, Alexandru, Dragu, Marian, Filip, Mitre, etc.

Aşadar ca şi în cazul numelor de femei, aceleaşi constatări: nume deosebit de frumoase pe întregul pământ al Moldovei şi ale plaiurilor dintre Bistriţa, Moldova şi Siret.

Prof. Gh. RADU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate