Oficial, traficul de persoane a făcut nu mai puțin de 20 de victime în Neamț, în 2016

0

victimeNu mai puţin de 67 de victime au fost înregistrate şi identificate anul trecut de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Bacău ca urmare a solicitărilor D.I.I.C.O.T. Bacău şi Neamţ  sau B.C.C.O. Bacău/ S.C.C.O. Neamţ. Cele mai multe, 47, au fost în judeţul Bacău şi 20 din Neamţ. Din cele 67 victime identificate şi evaluate iniţial în cursul anului 2016, un număr de 64 au beneficiat de apărător din oficiu, iar în cazul a 24 persoane a fost acceptat programul de asistenţă la D.G.A.S.P.C. Bacău- 11, D.G.A.S.P.C. Neamţ-5, Asociaţia Betania- 4, ADPARE Bucureşti- 3, S.O.S. Satele Copiilor Hemeiuş – 1. Cele mai multe victime-62, sunt femei, dintre care 18 minore, cinci sunt bărbaţi, iar 40 provin din mediul rural.

Din statisticile întocmite de poliţiştii şi psihologii Centrului Regional Bacău al ANITP reiese că 62 dintre victime au fost exploatate sexual în ţări ca Germania- 2, Irlanda- 5, Norvegia- 1, Italia- 6,  Spania – 3, Austria – 3, Anglia- 1, cele mai multe cazuri fiind în România, cu 41 de victime, din care nouă tentative.

“În general, victimele provin din familii defavorizate, familii în care controlul este foarte diminuat, de obicei aceste fete prezintă abandon şcolar sau au probleme la şcoală, poate chiar sunt abuzate în familie. Atunci intervine respectivul “lover boy”, prima verigă din reţea. De obicei fetele se îndrăgostesc de cel care urmează sa le traficheze. Sunt persoane destul de tinere, care au un şarm aparte, sunt foarte îngrijite, un adevarat lover boy”, spune comisarul şef Ioan Munteanu, şeful Centrului Regional Bacău al ANITP.

Trist este că de multe ori traficantul face parte chiar din familie.“De foarte multe ori concubinul mamei sau persoane din familia extinsă se folosesc de fete. Avem cazuri concrete în care traficantul este concubinul mamei, iar fata provine din altă căsnicie. Mama de multe ori în astfel de cazuri îl alege pe el. Pentru că este tatăl copiilor mai mici, pentru că este sursa de venit, pentru că este siguranţa ei. Practic, o sacrifică pe fata care e din altă relaţie”, adaugă comisarul şef Munteanu.

Ca şi vârstă, 18 dintre victime sunt minore, cu vârsta între 14 -17 ani, 33 de fete şi trei bărbaţi au între 18- 24 ani, ponderea cea mai mică-13-, din care 11 femei şi doi bărbaţi, fiint reprezentată de victimele trecute de 25 de ani. Poliţiştii spun că, de regulă, traficanţii de persoane se orientează spre victimele din mediul rural, cu situaţie materială precară şi fără o pregătire, sau cu o pregătire medie.

Astfel, din cele 62 de femei, doar patru au studii superioare, 38-liceul, patru au absolvit şcoala primare, iar două sunt sunt neşcolarizate. Din cei cinci bărbaţi folosiţi la muncă sau exploataţi sexual, trei au doar gimaziul şi doi sunt neşcolarizaţi.

La nivel local, activitatea de prevenire a traficului de persoane a urmărit în primul rând acoperirea principalelor forme de manifestare a acestui fenomen (exploatare sexuală, exploatare prin muncă, obligarea la cerşetorie) şi menţirea / extinderea parteneriatelor locale prin intermediul activităţilor preventive, elementul de unitate şi de coerenţă fiind reprezentat de concentrarea mesajului pe riscurile asociate traficului de persoane. Astfel, campaniile de prevenire au vizat în primul rând o interacţiune directă şi indirectă cu grupurile ţintă prin punerea la dispoziţia populaţiei a materialelor,  filmelor documentare, spoturilor campaniilor şi a mărturiilor  victimelor traficului de persoane,  inclusiv a informaţiilor necesare evitării situaţiilor periculoase”, mai spune şeful ANITP Bacău.

Sursa: ZiarBacau.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate