O parte din ”Comorile Peleșului”, dezvăluite ieri, 9 iunie, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

0

Vineri, 9 iunie, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ a avut loc vernisajul expoziţiei ”Comorile Peleşului”. Evenimentul, anunţat ca unul de amploare, a reunit un public numeros, venit să admire exponate deosebite din colecţia decorativă a Castelului Peleş.
O prezenţă aparte în cadrul evenimentului a fost cea a domnului academician Răzvan Theodorescu, fost Ministru al Culturii, care şi-a amintit cu plăcere de momentele din tinereţe petrecute la Piatra-Neamţ.

Acad. Răzvan Theodorescu: ”Închipuiți-vă cu 65 de ani în urmă un personaj cu părul vălvoi şi pantaloni scurți, care, în timpul verii, făcea naveta între Valea Viei, Dragoș Vodă, zona Curții Domnești, cobora treptele și mergea în casa unui unchi al său din fostele Case Vorel. Eram eu. Familia mamei mele are origini pietrene, iar mătușa mea dragă, care în multe momente pot să spun că m-a crescut, era o bravă moldoveancă măritată cu avocatul venit din Geneva al regelui Ferdinand. Acest avocat era fratele arhitectului Roger Bolomey, care, lucru mai puţin ştiut, a fost însărcinat de Carol al II-lea să facă planul director al Bucureștiului. Acest unchi al meu vorbea exact ca Ion Creangă.”

Totodată, evenimentul desfăşurat ieri a prilejuit şi lansarea volumului „Despre cultura de ieri și românii de azi: convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu”, redactat de istoricului Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș.

Despre însemnătatea a acestui eveniment cultural au mai făcut vorbire:  Dorin Nicola – directorul interimar al CMJ Neamț, Laurențiu Dulamă – vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț și Mihaela-Cristina Verzea- director adjunct interimar al CMJ Neamţ

Dorin Nicola – directorul interimar al CMJ Neamț: „Este rodul unei activități deosebite pe care specialiștii Complexului Muzeal Județean Neamț o desfășoară cu Muzeul Național Peleș, alături de care am mai avut alte colaborări în trecut, şi Muzeul din Galaţi. Ce vă propunem ca act cultural sunt obiecte de colecție, obiecte care au fost adunate cu acribie de către monarhi, conducători ai statului nostru, care și-au arătat dragostea pentru trecut, dragostea pentru cultură, pe care noi astăzi încercăm să le readucem în atenţia dumneavoastră.”

Laurențiu Dulamă – vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț: „Acest gen de  evenimente se vor înmulţi la Piatra-Neamţ. Vom fi deschişi la orice expoziţie cu însemnătate pentru judeţul nostru.” 

dr. Mihaela-Cristina Verzea -director adjunct interimar al CMJ Neamț: „Suntem martorii unui eveniment cultural de excepție, remarcabil. Castelul Peleș reprezintă, indiscutabil, cea mai frumoasă reședință a familiei regale a României. Această expoziţie gândită ca una itinerantă  ne prilejuieste un moment aparte, pentru că ne concentrăm atenția asupra unor comori ale Peleșului mai puțin vizibile: obiecte din ceramică, orfevrări orologerie și artă plastică ale fostei reședințe de vară a regelui Carol I.”

Expoziția ”Comorile Pleșului” va putea fi vizitată de public până în ziua de 11 septembrie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate