Search
sâmbătă 21 aprilie 2018
 • :
 • :

O batranete mai frumoasa pentru varstnicii nemteni

Batranetea este o perioada a vietii cand omul a terminat de oferit societatii tot ce putea oferi la un randament ridicat si incearca sa isi petreaca timpul cat mai util pentru el sau pentru familie, dar din pacate batranetile nu vin singure ci cu multe nevoi si vrem sau nu, la un moment dat varsta ne obliga sa depindem de societatea pentru care am muncit o viata .
Situatia economica in care se zbate tara noastra face ca multe familii sa se dezbine, batranii ramanand izolati fata de tinerii care merg sa isi caute un rost in viata .
Fara a reinventa roata , societatea moderna a gasit un mod ingenios de a nu uita de batranii sai . In SUA si Canada la inceput si apoi in Europa , acum si in Romania au aparut azile de lux in care batranii sunt ingrijiti in conditii hoteliere de minim 3 stele la care se adauga si asistenta medicala primara si nu in ultimul rand vitalele programe de socializare in care varstnicii pot vizita locuri , pot interactiona cu alti batrani , pot face activitati de gradinarit sau alte lucruri care sa-i faca sa se simta utili .
Aceste azile de lux sunt locatii in care sunt ingrijiti contracost de la cativa batrani pana la maxim 20 fiecare beneficiind de conditii de cazare deosebite , mancare ca la restaurant si o atmosfera calduroasa si familiara .
In SUA si Europa, numarul batranilor ce prefera astfel de locatii se ridica la milioane, doar in SUA aceasta afacere de ingrijire a batranilor  ridicandu-se la sute de milioane de euro lunar .
Efectiv batranii ofera o parte din pensie azilului de lux sau in functie de nevoi aceste sume sunt suplimentate de stat , familie , ONG-uri , etc . Acest gen de servicii a inceput sa prinda contur si in Romania , multi batrani cu pensii mai bune apeland la aceste centre de ingrjire si nu de multe ori plata este facuta de familiile batranilor care, plecate peste granita sau in orase indepartate nu isi permit sa ofere ingrijirea necesara bunicilor sau parintilor .
Desi parea un vis greu de realizat in Neamt si nu ne gandeam ca batranii nostri sa apuce o batranete in lux si fara griji, iata ca, criza financiara a omorat turismul dar a deschis noi oportunitati catre o dezvoltare a segmentului de azile de lux , afacere mult mai profitabila decat un turism instabil si de tranzit . Datorita unei strategii de dezvotare pusa la punct de mult timp de Consiliul Judetean Neamt si chiar aprobata prin sedinta de consiliu, se pot pune acum bazele unei colaborari intre viziunea de azil de lux si necesitatile de supravietuire economica a pensiunilor din Neamt .
Pana acum CJN avea o strategie dar nu avea bugetul necesar construirii acestor miniazile de lux contracost . Iata ca acum zeci de pensiuni din Neamt ramase fara scop se pot adapta imediat cerintelor cazarii in conditii optime a batranilor si se pot transforma in astfel de azile de lux care in toata lumea sunt cotate ca fiind printre cele mai profitabile si stabile surse de venit pentru cei ce le administreaza .
Sa speram ca in curand vom vedea astfel de azile de lux in Neamt si batranii vor fi fericiti sa aiba parte de o batranete fara griji , patronii bucurosi de un venit sigur , CJN mandru de realizarea de noi locuri de munca si de reorientarea unor structuri turistice destinate falimentului si in final inca un pas spre lumea civilizata .
Pretul ingrijirii intr-un astfel de centru privat poate varia intre 1000 lei / luna si 3000 lei / luna, in functie de cotatia pensiunii transformata in azil de lux . Pentru locatiile cotate ca fiind peste 3 stele ingrijirea unui batran poate sari de 5000 lei / luna .
Pensiunile care sunt in colaps din cauza crizei si a diminuarii fluxului de turism sunt asteptate la Consiliul Judetean Neamt  pentru demararea discutiilor in vederea reprofilarii activitatii .

CE SE VA FACE LA NEAMT
Interviu cu domnul Hanganu Mihai , consilier pe probleme de asistenta sociala
Consiliul Judetean Neamt
initiatorul strategiei pentru centrele de ingrijire a batranilor din Neamt .

CE SE FACE IN ROMANIA


O PENSIUNE TRANSFORMATA IN AZIL DE LUX


CE SE FACE IN ALTE TARI
12 comentarii la “O batranete mai frumoasa pentru varstnicii nemteni

 1. Doina Curelea

  Buna, Mama mea locuieste intr-un sat din judetul Neamt si are91 ani. Pana acum s-a descurcatmaicu ajutorulunui nepot,al unui frate carelocuieste la 5 km. de casa ei , dar acum a inceput sase miste mai greu si nu mai poate sa aiba grija singura de ea.
  As dori unele informatii despre un astfel de AZIL in judet,in apropierea Comunei Grumazesti.
  M-ar interesa conditii de inscriere in astfel de locatie, daca sunt dotati cu asistenta medicala si costurile pentru un locatar al acestei locatii.
  Va multumesc si astept un raspuns pertinent de la Dvs.
  Doina Curelea

  Raspunde
 2. Adi

  Doamne fereste, sa fie ca in occident, in UK e o industrie de acest gen foarte dezvoltată , residential, care si nursing home-uri.Lucreaza mii de oameni in aceasta bransa dar sa nu va inchipuiti ca peste tot bătrânii sunt tratati asa cum trebuie! Eu lucrez de 2 ani cu o agenție si am ocazia sa lucrez in diferite locatii. Si aici tot ce e privat ( care nu au suport de la serviciile sociale) e aproape ok, in rest sa nu va inchipuiti ca astia de aici nu au escare ( chiar mai rea decât am văzut in RO!) iar la capitolul igiena …. Si câte si câte! Cel mai bun sistem il au nemtii, dar au alocații foarte mari!Sa nu ne mai imbatam cu apa rece , sa terminam odată cu mitul asta al Vestului perfect, au si ei gunoiul lor ascuns sub pres!

  Raspunde
  1. marius

   Salut un Roman, care are curajul sa ne arate si partea mai putin luminoasa a occidentului.
   Vrem o tara,ca afara,strigau manifestantii.
   Iata ca,atunci cand informatiile despre occident apar necoafate,O AVEM.

   Raspunde
 3. Ana

  S-o fi gandit cineva la resursa umana? Degeaba conditiile sunt ca in occident daca cei care lucreaza in aceste centre sunt asemeni infimierelor din spital, care nu misca o plosca pina nu le strecori banutul in buzunar! Imi povestea cineva despre o ruda care a stat undeva, intr-un azil din acesta, pe Valea Muntelui. Adusa acasa pentru obstescul sfirsit, biata batrina arata de parca iesise dintr-un lagar de exterminare: escare suprainfectate, cu lenjerie imbibata in urina, infometata. Daca asa o fi fost (desi nu cred ca amicul meu m-a mintit), ar trebui ca responsabilii sa se gindeasca serios la scolirea personalului ce va urma sa lucreze in aceste centre. Pentru ca multi dintre batrini nu se pot descurca singuri. In rest, sa dea Domnul, asa sa fie! Ca in occident.

  Raspunde
 4. x

  SE tot acrediteaza ideea ca statul ar trebui sa dea ceva si nu are de unde.Statul nu trebuie sa dea nimic pur si simplu in acest sistem ar trebui sa nu mai ia nimic,daca pensiunile sau stabilimentele transformaste in azile de batrini ar fi scutite de TVA si orice taxe si impozite catre stat inclusiv impozitele pe salar ale personalului ce deserveste azilul s-ar ajunge la niste preturi decente de intretinere si oricum statul ar cistiga.Se creaza locuri de munca de pe care nu se incaseaza impozite dar nici nu se platesc ajutoare sociale sau somaj,plus ca statul ne-a jecmanit destul cit am fost in activitate.De la comisia nationala de statistica ni se spune ca in medie un pansionar romin a cotizat la fondul de pensii 42 de ani innainte de a iesi la pensie si ia in medie 14 ani pensie pina da coltul.Daca 42 de ani i sa confiscat din salar 32% pentru pensie(11% opriti din salar si 21% platiri de angajator bineinteles tot din munca angajatului) cit ar trebui sa fie punctul de pensie numai sa ni se returneze banii confiscati? In jur de 93% din salariul mediu pe economie si cit este? In jur de 32%

  Raspunde
 5. Eugen Gaghie

  Prin Legea 17/2000 se acorda asistenta sociala oricarei persoane care a implinit varsta de pensionare stabilita de lege si se afla intr-una din situatiile prevazute in art. 4: nu are familie sau nu se afla in intretinerea uneia/unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozitiilor legale; nu are locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditii de locuit prin resurse proprii; veniturile obtinute nu sunt suficiente pentru a-si asigura strictul necesar traiului; nu se poate gospodari singura sau necesita ingrijire specializata; se afla in imposibilitatea de a-si asigura nevoile socio-medicale din cauza bolii sau a starii fizice sau psihice.
  Aceasta lege treuie imbinata cu initiativa privata , statul sa vina cu o parte din bani iar batranul sau familia cu restul banilor .
  Deja in Romania exista exemple de azile private unde batranii cu pensii de 700-800 lei primesc din partea statului inca 1100-1200 lei si beneficiaza de serviciile unui astfel de stabiliment .
  Deci azilele private nu se adreseaza numai batranilor cu pensii mari ci exista cadrul legal si pentru incadrarea batranilor cu pensii modeste .

  Raspunde
 6. Cici

  Aproape jumatate dintre romani considera ca ingrijirea batranilor este o responsabilitate a statului. Multi varstnici isi asteapta in zadar copiii. Sute de batrani zac in spitalele din Romania, uitati de rude. Multi altii traiesc chinuiti chiar de propriile rude, cu teama de a cere ajutor. Sistemul de asistenta sociala este depasit.
  Ideea azilelor private este o practica obisnuita in tarile civilizate si ar trebui sa devina si la noi un lucru normal .
  E timpul sa lasam ipocriziile si sa vedem care e interesul batranilor , sa spunem lucrurilor pe nume pentru ca generatia noastra este prea prinsa in treburi cotidiene si cam uitam de confortul celor in varsta .

  Raspunde
 7. Corina

  Are dreptate Vlad dar si Micsunica . Daca iti duci un parinte la azil vei fi blamat de toti cunoscutii chiar daca azilul ar fi pe un vas de craziera de 5 stele .
  Astfel de solutii fie ele si de lux sunt pentru batranii singuri nu pentru cei care au familii ce pot si au datoria morala sa se ocupe de ei .

  Raspunde
 8. Vlad

  Parintii mei stau la tara si deabia pot sa aduc cate unul la oras de sarbatori . Vor mai trece 1000 de ani pana ce batranii nostri vor renunta la bucataria lor de vara din curte si la gaina cea baltata din cotet .

  Raspunde
 9. Micsunica

  Locuiesc in afara Romaniei si todeauna am avut o problema in a explica rudelor ca mama mea sta la un centru de ingrijire batrani adica pe romaneste azil pentru ca romanii inca nu fac diferenta intre azilul comunist si conditiile de statiune de lux din aceste centre de ingrijire .
  Un batran la un astfel de azil este ca si cum ar sta intr-o statiune . Cineva face curat in permanenta in camere , mancarea este cu meniul de la restaurant , se organizeaza escursii etc .
  La centrul de ingrijire mama mea este mai bine ingrijita decat daca ar fi stat singura la sute de km distanta de noi si poate chiar mai bine daca ar fi stat cu noi in conditiile in care toata ziua suntem al servici .

  Raspunde
 10. AVOCAT

  Ideea este foarte buna si se practica in strainatate de ani buni .
  Credeti ca cei care au pensiuni falimentare vor intelege ca asta e o afacere ?

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *