Nevoia implicării autorităților locale în eradicarea tuberculozei, prin finanțarea unor servicii gratuite de suport psihologic și social pentru pacienți

0

Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup a organizat astazi, 4 Martie 2015, ora 11.00, o dezbatere pe tema reintegrării profesionale și sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză. Evenimentul s-a desfasurat la Hotel Central Plaza, sala Millenium (Piața Petrodava, nr.1-3, Piatra Neamț), iar printre invitați s-au numărat reprezentanți ai autorităților locale, medici pneumologi, psihologi, asistenți sociali, coordonatori județeni, dar si pacienți.

Fundația Romanian Angel Appeal a înființat, în luna iulie 2014, servicii de suport psihologic și social în 4 spitale de pneumoftiziologie din țară, (București, Bisericani, Baia Mare și Leordeni). Serviciile au fost create cu fonduri europene, în cadrul proiectului “Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză”, sunt oferite de specialiști (psihologi și asistenți sociali), sunt gratuite și se adresează pacienților tratați în aceste unități. Serviciile au fost înființate pentru a sprijini aderența la tratament a bolnavilor de tuberculoză (TB) și a crește rata vindecării, având în vedere că netratarea bolii sau abandonarea tratamentului înseamnă risc de deces pentru pacient și risc de transmitere a TB în comunitate. Pentru sustenabilitate, este nevoie ca aceste servicii să fie preluate de sistemul de sănătate și sprijinite de autorități prin includerea lor în bugetele locale.
În acest moment, Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) în parteneriat cu Millenium Image and Communication Grup desfășoară o campanie prin care informează autoritățile locale cu privire la problematica tuberculozei și la rolul pe care acestea îl au în dezvoltarea infrastructurii pentru tratarea bolii, în vederea eradicării TB din România.
În România, sunt diagnosticate în fiecare zi 43 de persoane cu tuberculoză (TB) și 3 persoane mor din cauza acestei afecțiuni (16.000 de îmbolnăviri și 1.100 decese, în fiecare an). România este cel mai afectat stat din Uniunea Europeană, cca 20% din numărul de bolnavi de TB din UE provenind din țara noastră. Mai mult decât atât, România se confruntă cu o rată foarte mare de abandonare a tratamentului: până la 25% dintre pacienți renunță la medicația anti-TB, atât din cauza efectelor adverse puternice, cât și a lipsei resurselor financiare pentru medicamente complementare, transport la dispensar, regim corespunzător de hrană și odihnă.
Pentru a menține aderența la tratament și a se vindeca, pacienții au nevoie de suport social și psihologic care să-i ajute să depășească neplăcerile medicației, dar și de sprijin financiar, căci pe perioada tratamentului (6 până la 24 de luni) aceștia trebuie să renunțe la locul de muncă și nu mai au, practic, un venit. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, un pacient cu TB pierde, în medie, pe perioada tratamentului, trei sau patru luni de muncă și își reduce veniturile anuale ale familiei cu cca 30%.
Tuberculoza este o boală care, depistată timpuriu și tratată corespunzător, se vindecă.
Netratarea bolii sau abandonarea tratamentului de către pacienți reprezintă o amenințare serioasă atât pentru sănătatea lor cât și a comunității. Un singur bolnav cu TB activă poate infecta până la 15 persoane pe an.
În cadrul celor 4 servicii înființate de Fundația RAA la spitalele de Pneumoftiziologie din București, Bisericani, Baia Mare și Leordeni, 1000 de pacienți cu tuberculoză primesc consiliere psihologică și socială, precum și sprijin financiar pentru susținerea tratamentului până la finalul proiectului (iulie 2015).
De la înființarea serviciilor și până la 28 februarie 2015, doar la Spitalul de pneumoftiziologie de la Bisericani:
-200 pacienți au fost înrolați în proiect, evaluați din punct de vedere medical, social și psihologic
-200 planuri de intervenție individualizate au fost dezvoltate;
-181 persoane au beneficiat de sprijin financiar (100 ron/ lună pe perioada tratamentului).
Pacienții rămân beneficiari ai serviciilor și după externare. Orice pacient cu TB din acest spital poate deveni beneficiar al serviciilor de asistență psihologică și socială înființate.
După încheierea proiectului însă, serviciile nu vor mai putea fi oferite dacă nu vor fi preluate în sistemul de sănătate și susținute financiar de către autoritățile locale.
Mai mult decât atât, având în vedere că, la momentul actual, statul român nu asigură suport psihologic și social pacienților cu tuberculoză din nici o unitate TB din țară, este imperios necesar ca astfel de servicii să fie dezvoltate și susținute în toate spitalele de pneumoftiziologie din România.

În acest context, rolul autorităților locale în dezvoltarea infrastructurii pentru tratarea tuberculozei rămâne unul extrem de important, prin:
Susținerea financiară a serviciilor de asistență și consiliere înființate prin proiect – preluarea la bugetul local a cheltuielilor legate de echipare și de salarizare a specialiștilor.
Încurajarea și sprijinirea înființării, în cadrul spitalelor de pneumoftiziologie sau a dispensarelor locale din întreaga țară, a unor servicii de asistență psihologică și socială pentru pacienții cu TB și susținerea lor financiară. Serviciile trebuie să fie oferite de specialiști – psihologi și asistenți sociali, și să aibă capacitatea de a deservi, gratuit, toți pacienții cu TB aflați în tratament și observație la unitățile spitalicești.
De asemenea, autoritățile locale pot juca un rol important în depistarea timpurie a bolii și începerea tratamentului, prin derularea unor campanii locale de informare cu privire la tuberculoză.
Cel mai bun control al tuberculozei începe cu informarea cu privire la simptome, astfel încât oamenii să se prezinte la medic la cea mai mică suspiciune, să fie diagnosticați timpuriu și să-și urmeze tratamentul corect, până la negativare și vindecare.

“Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză” este implementat de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup. Programul a demarat la 29 aprilie 2014, are o perioadă de implementare de 15 luni şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeşte în oameni!”

Comunicat de presă

La acestă dezbatere au participat: subprefectul Gheorghe Neculae, ca reprezentant al Instituției Prefectului; dna Emilia Ciobanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Bisericani; dna Marcoci Daniela, director executiv adjunct la Direcția de sănătate Publică Neamț; Conache-Gavriliu Angela, inspector CJ; Rădulescu Mirabela, consilier Primărie; Doroftei Elena, asistent social în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț (CPECA); Chicoș Laurențiu, asistent social Dispensar TBC Iași; Roxana Ștefănescu, asistent social spital Bisericani și mulți alții.

Dezbaterea a început printr-o scurtă prezentare a proiectului în cadrul căreia au luat cuvântul dna Iuliana Copil, reprezentant al Fundației Romanian Angel Appeal și dl Răzvan Ostroveanu, reprezentant al agenției de comunicare Millenium, care au subliniat faptul că: „Tuberculoza este o boală democratică care ne poate afecta pe toți, în egală măsură.”

Primul care a luat cuvântul a fost dl subprefect Gheorghe Neculae, care a ținut să precizeze faptul că „sunt de apreciat eforturile Primăriei Alexandru cel Bun, care s-a implicat în mod deosebit în reabilitarea spitalului Bisericani” și că „primarul comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, este un primar curajos, care va finaliza proiectele de reabilitare începute acolo.” În continuare, dna Emilia Ciobanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Bisericani a ținut să mulțumească cadrelor medicale și membrilor fundației implicate în proiect în numele pacienților bolnavi de TBC, actuali beneficiari ai proiectului.

Nicoleta Mănescu, managerul proiectului dă startul dezbaterii afirmând faptul că Organizația Mondială a Sănătății estimează că orice pacient netratat poate infecta, în fiecare an, între 10 și 15 persoane din comunitatea în care trăiește, lucru pentru care este necesară implicarea activă a autorităților locale în eradicarea tuberculozei.

Înainte de a veni cu propuneri, dna Marcoci Daniela a meționat faptul că proiectul are un concept limitat, deoarece nu se ia în considerare faptul că, din start, medicii de familie sunt limitați din punct de vedere al posibilitățior de dotare a cabinetelor medicale, pacienții din mediul rural merg la consultații foarte rar și, pe plan local, există o lipsă acută a personalului specializat.

Propuneri discutate cu privire la subiectul dezbaterii:

  • Implicarea activă a Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț în informarea populației  cu privire la riscurile ridicate de contactare a TBC-ului, în special în cazul persoanelor consumatoare de droguri. Doroftei Elena, asistent social în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț menționează faptul că, deși la nivel local, CPECA are doar 3 membri, aceștia vor face tot posibilul să sprijine această acțiune de conștientizare și de informare a populației cu privire la riscurile pe care le implică TBC-ul.
  • Suplimentarea numărului de asistenți sociali din comunitate, prin angajarea la DSP, care să facă muncă de teren, sub supravegherea primăriei locale.
  • Atragerea de noi fonduri în vederea suplimentării numărului de asistenți sociali și psihologi din comunitate și instruirea celor existenți.
  • Asigurarea medicamentelor pentru efectele adverse produse de medicamentația necesară pentru TBC.
  • Alocarea de fonduri pentru remunerarea asistenților sociali și psihologilor din Programul național de TBC.
  • Acordarea de tichete de masă bolnavilor de TBC.
  • Implicarea ONG-urilor în informarea populației.
  • Informarea viitorilor asistenți medicali generaliști și de farmacie din cadrul școlilor postliceale locale.

Alexandra Lică

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate