Nemțenii care torturează animale ar putea petrece mulți ani în închisoare

0

La Parlament a ajuns un proiect de lege prin care se dorește majorarea pedepselor aplicate celor care torturează sau ucid animale. În acest moment, legea care protejează animalele prevede, pentru astfel de situaţii, pedeapsa cu închisoare de la trei luni la un an.
Deputatul Remus Cernea, unul dintre sustinatorii proiectului, afirmă: “Am depus un proiect de lege, alături de alți colegi din Parlament, prin care încercăm să răspundem solicitării iubitorilor de animale. Conform iniţiativei legislative, pedepsele au fost dublate, de la un an, cât prevede acum legea, la doi ani. Voi depune, totuşi, un amendament prin care voi solicita pedepse mai mari. Poate până la trei ani de închisoare“.

Propunerea legislativă vine ca urmare a unei petiții lansate de Asociația Mișcarea Dreptate pentru Animale. Amendamentul legislativ de mărire a pedepselor pentru cei ce maltratează și omoară animale a fost inițiat și depus de voluntarii MDPA. Până în momentul în care va intra la vot puteți semna si distribui petiția, dând click aici: Cerem pedepse mai mari pentru cei ce abuzeaza, tortureaza si omoara animale.

Iată și propunerea legislativă:

”Având în vedere numarul tot mai mare de cazuri in care animalele sunt omorate, chinuite si torturate consideram ca se impune modificarea Capitolului VII (SANCTIUNI) din Legea 205/2004 in sensul;

– majorarii limitelor de pedeapsa pentru infractiunile prevazute la lit. a, b, c, d, e, f de la art. 25 al. 1,

– majorarii limitelor pedeapsei complementare prevazuta la art. 25 al. 2,

– majorarii limitelor amenzii contraventionale prevazuta la art. 26 al. 2,

– introducerii obligativitatii masurii confiscarii in cazul savarsirii infractiunilor prevazute la art. 25 al. 1 lit. b- f.

Solicitam modificarea art. 25 al. 1, art. 26 al. 2, art. 27 si art. 28 din Legea 205/2004 dupa cum urmeaza:

CAPITOLUL VII
Sancţiuni

Art. 25. – (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani :

a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) rănirea sau schingiuirea animalelor;

f) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. (1), instanţa dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la 2 la 7 ani.

Art. 26. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:

a) nerespectarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1);

b) nerespectarea dispoziţiilor art. 6 alin. (2) lit. e) -g), k) şi m);

c) nerespectarea dispoziţiilor art. 14;

d) nerespectarea dispoziţiilor art. 30 alin. (3).

(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei.

   Art. 27. – În cazul săvârşirii faptelor prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) şi b) de către proprietarul animalelor, pe lângă amenda contravenţională se aplică şi măsura confiscării animalelor. În acest caz, toate animalele vor fi cazate în adăposturi care funcţionează pe lângă consiliile locale, în vederea adopţiei sau a valorificării, în condiţiile legii.”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate