Necesitatea contorizării individuale pentru apa potabilă la Piatra Neamț… un mit spulberat

11

Azi a avut loc la Apa Serv o conferință de presă legată de contorizarea individuală pentru apa potabilă. S-a explicat din nou cum se poate face contorizarea individuală și ce înseamnă asta, dar, dincolo de această conferință de presă, haideți să vedem cum stau lucrurile în realitate.
Aproape 2 ani de zile unii jurnaliști nemțeni și câțiva autointitulați reprezentanți ai asociațiilor de locatari au făcut mare tărăboi pe această contorizare individuală. S-au organizat dezbateri, mitinguri de protest, comisii care au conceput metodologii și tot bâlciul aferent unor astfel de situații.
Acum avem de ceva timp metodologia aprobată, dar absolut nimeni nu se înghesuie să treacă la contorizarea individuală deși unii rupeau cămășile de pe ei spunând că indiferent de costuri sau condiții pietrenii vor să nu mai depindă de nimeni, să își tragă apă separat, etc.
Acum, când orice bloc poate trece la contorizare individuală, nimeni nu se mai înghesuie și, ce să vezi… au dispărut cu totul cei care țipau ca din gură de șarpe că musai trebuie să se facă acest lucru. Nici un jurnalist nu mai vine să pună întrebări la conferințele de presă de la Apa Serv, nici un reprezentant al locatarilor nu mai zice nimic, politicienii care ne explicau ca vine sfârșitul lumii dacă nu se face contorizarea individuală au tăcut și pietrenii fix de contorizarea individuală nu mai pot.
Doi ani de zile am fost blamați pentru că am susținut că nevoia de contorizare individuală la apă este o intoxicație și o dezbatere falsă, pentru că majoritatea pietrenilor nu vor să își spargă pereții și să suporte deranjul aferent montării de țevi.
Iată că din nou, contrar tuturor opiniilor și criticilor am avut dreptate. Avem metodologie aprobată, costurile ar fi undeva în jurul a 1.000 lei de apartament, ceea ce e suportabil dacă e să comparăm cu contorizarea de la gaz, dar nimeni nu se înghesuie …

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
11 Comentarii
  1. e TAMBA ELENA spune

    platim – platim si iar platim si in dreapta si in stinga, dar secretele incasarilor raman tot la ei

  2. Nastasa Radu spune

    Atunci sa stau sa ma declupeze ori de cate ori vecinii mei nu-si permitsa achite facturile? Eu am intrebat la ApaServ daca ma pot contoriza individual si raspunsul a fost nu. Nu e unmit Robert, e o forma de iobagie pe care astia de-i ridici tu in slavi o folosesc iar noi tori suntem clienti captivi din cauza lipsei de alternativa. Managementul ApaServ, oricat ai vrea tu sa-l colorezi, e de kko, cat timp avem apa atat de scumpa si pierderile atat de mari. Asta e performanta? Mi-e scarba si de articolele pro ApaServ si defigurile obosite din conducere. Jeguri politice si nimic mai mult! Suntsubtiri profesional si nu au solutii pentru problemele cu care se confrunta compania. Repet Robert: performanta lor este indirect proportionala cu locul ocupat in clasamentul pretului apei potabile si al procentajului de pierderi.

    ADMIN: Este opinia ta pe care o respect. Pe orice parte am intoarce noi situația și oricât am discuta decizia pentru tot ce se intâmplă la Apa Serv e in mâna consilierilor județeni, a primarilor și a celor din AGA si CA. Adica mai concret decizia este 100% POLITICĂ.
    Un adevăr șinut ascuns este faptul că Apa Serv are credit de multe milioane de euro la bancă, credit făcut pentru cofinanțare, bani care sunt scoși lunar din buzunarele noastre. Doar la Neamț și la Buzău cofinanțarea este pusă in cârca companiilor de apă și se regăsește in preț. Restul județelor au plătit cofinanțarea de la Consiliile Județene neobligând populația să suporte prin pret ratele și dobânzile la credite.
    Dar stai așa, că la viitorul proiect care incepe in cateva luni, județul Neamț va fi singurul care nu asigură cofinanțarea de la Consiliul Județean și ghici ce … cofinanțarea va fi facută de companie tot cu credit la bancă, credit care inevitabil va fi platit tot din banii consumatorilor …

  3. Lolita spune

    Dezbaterile de pe aici sint constructive in sensul expunerii intereselor alesilor locali. Sa nu uitam ca prima data se fac bani din investitii si apoi ele trebuie sa aiba si un anumit profit deci de aici si scumpirea continua si totodata necesitatea acoperirii cererii de mai mari salarii in Apaserv. O mina spala pe alta si amindoua se spala cu partea dorsala in acest caz. Oare cum se pensioneaza directorul Apaserv cind stie ca in viitor nu va putea sa-si permita apa decit prin conducta speciala trasa prin care poate sa fure ???

  4. Stefan spune

    E un „”mit spulberat”” in mintea celor platiti sa spuna asta!Multi consumatori au contoare individuale si ar trebui sa plateasca doar ce inregistreaza contoarul.Asa se intampla in toata lumea civilizata.Marele manager Dughir si gasca de neveste si neamuri ale potentatilor locali ar trebui sa plateasca din buzunarul lor pierderile !

    ADMIN: Care pierderi de la Apa Serv sunt plătite de dumneavoastră ? Cât ați plătit pentru pierderile companiei ?
    Este clar că se pierde peste 50% din apa care se captează.
    Dacă e să facem un calcul simplu, dumneavoastră dati 8,18 lei pe metru cub apa/canal iar metru cub de apă bruta costă 5 bani și cheltuiala de pompare de 10 bani. Asta iseamnă ca pierderile se regăsesc in prețul apei intr-un procent de 1,84 % sau mai rotunjit 2%.
    Tot la fel de simplu dacă calculăm un consum de 10 metri cubi de apă pe lună inseamnă că pierderile de la Apa Serv scot din buzunarul dumneavoastră 15 bani X 10 = 1,5 lei pe lună …..
    Nu vreau să vă cert sau să vă critic pentru că și eu am judecat greșit aceste pierdeti până am ințeles ca nu contează in preț. Și ar mai fi o mare intoxicare media la Piatra Neamț pe tema prețului apei. Prețul apei nu e marit sau stabilit de Apa Serv ci de reprezentanții primăriilor și consilierii județeni. Adica de politicienii votați de noi. Nimeni de la Apa Serv nu poate mari sau micșora prețul la serviciile de apa/canal acest lucru este strict atribuția consiliului județean și al primăriilor. Mai concret… politicienii zic că vor să scadă prețul la apa dar prin spate, de 10 ani in coace s-au adunat an de an la Consiliul Județean Neamț și au votat și aprobat in UNANIMITATE creșterile de preț la apa și canal …. și așa vor face in continuare pentru că fără creșteri de preț la apă nu se pot confinanța proiectele europene de zeci și sute de milioane de euro de unde papă toate firmele de construcții ale acestor politicieni …. acesta este adevărul.
    Ca să nu mai fiți prostiți de politicieni și de jurnaliștii finanțati de ei rețineți un singur lucru APA SERV NU POATE MARI PREȚUL LA APA … prețul apei poate fi mărit doar prin votul consilierilor județeni sau ai reprezentanților primăriilor din Neamț.

    1. Stefan spune

      Pai , daca apa bruta costa 5 bani si pomparea 10 bani, ce intra in pretul apei de cca 6.6 lei fara TVA?!In ce afacere de pe lumea asta pretul de vanzare e de 44 de ori mai mare decat materia prima si energia consumata pentru livrare?!Va spun eu , stimate domn:in pret intra „investitiile ” ineficiente, salariile nesimtite ale conducerii, salariile celor peste 500 de angajati (inclusiv nevestele si neamurile celor din primarii si CJ) si, bineinteles, cheltuielile cu reclama si publicitatea.A propos, d-le Iosub, care este ponderea salariilor in costul apei?!Stiu ca tarifele sunt votate de consilieri, dar cati din ei citesc ce voteaza sau indraznesc sa se opuna sefului de partid?

      ADMIN: Apa bruta + pomparea reprezintă puțin pentru că vorbim de apa care nu mai e contorizată, evecuată, epurată și trecută prin alte proceduri care presupun cheltuieli.
      Din calculele mele apa potabilă la Piatra Neamț ar trebui să coste cu tot cu canal undeva in jur de 5 lei nu 8 dar politicienii noștri au decis ca in tot județul apa să aibă acelați preț. Astfel in comunele unde apa este adusă de la distanțe mari și consumatorii sunt puțini prețul ar trebui să fie 12 lei dar e tot 8 lei pentru că așa e schema decisă și votată de politicieni … se cheamă …. ”solidaritate”.
      Mai concret. Ca să beneficieze 5 case dintr-un sat de pe un deal de apă și canal ar trebui să plătească 10 lei pe metru cub de apă și 15 lei pe canal dar și acolo costă tot 8 lei pentru că noi de la Piatra Neamț prin politicienii votați de noi am decis să fim ”solidari” cu jumătate din comunele din Neamț și să plătim și pentru ei …

      1. Stefan spune

        Pai ,ceva nu se leaga!Costul de pompare este sau nu 10 bani pe metrul cub?!Penru localitatile izolate, ar fi trebuit sa se adopte alte solutii de alimentare cu apa-canalizare „:captari locale, fose septice pe grup de locuinte.Dar nu, s-au bagat bani in cele mai scumpe conducte de canalizare !Pe de alta parte, d-le Iosub, aveti dreptate in chestiunea cu co-finantarea.Nu Apa Serv, ci Consiliul Judetean (cu bani de la guvern, eventual) ,trebuia sa asigure cofinantarea!Oricum, cred ca s-a cheltuit mult prea mult cu acest program de apa -canal fiindca ar fi fost si alte solutii tehnice mult mai putin costisitoare!

  5. Adina spune

    De ce trebuie sa suporte beneficiarii acestui serviciu costurile pentru facturarea corecta.

  6. Pin spune

    ‘contorizare individuala ‘ ? Ciudat spus, contorizarea individuala este la nivel de scara sau mai rau la nivel de asociatie. M-am interesat ( la Apa serv) in ce consta contorizarea individuala, ptr ca locuiesc intr-un bloc, la parter si chiar mi-am dorit sa nu mai platesc pierderile de apa la nivel de scara, in conditiile in care demisolul este uscat. Mi s-a explicat ca nu pot sa-mi fac contorizare individuala daca ceilalti vecini nu vor, astfel raman la mana vecinilor care din comoditate sau lipsa de bani nu vor contorizare individuala. Daca s-ar permite realizarea contorizarii individuale, asa cum s-a permis instalarea centralelor individuale de apartament ( fara obligarea vecinilor), in maxim 2 ani toti locatarii se vor implica in aceasta actiune, ptr ca n-o sa le convine sa plateasca pierderile de apa la nivel de scara daca sunt la comun ( asa cum s-a intamplat, ceva ani in urma, cand cativa locatari si-au montat centrale termice, iar ceilalti locatari au fost nevoiti sa plateasca pierderile de caldura la nivel de scara sau asociatie). Astfel, pana cand metodologia nu permite contorizarea individuala pe apartament si fara obligativitatea intregii asociatii sau a tuturor apartamentelor din scara si cu atata hartogaraie, acest proiect va ramane de neatins.

  7. Privitor spune

    Diversiuni fara limite – contorizare individuala, in conditiile cand preturile la apa canal sunt cele mai mari din tara si in care sunt incluse si megapierderile de peste 70% din apa taxata – despre implicarea administratiei locale si managemetul la oha, chiar nimic? (inteleg ca sponsorizeaza gros din pierderi si trusturile de propaganda). .

  8. ion spune

    Domnii de la Apa serv manaca curechi pe varza pt ca si acum toti locatarii au contorizare individuala si in plus nu cred ca i-a impiedicat nimeni sa vina sa citeasca apometrele din locuinte, dar dansii nu se pot cobora la acet tip de activitati! Eu unul as fi deacord cu propunerile lor numai in urmatoarele conditii:
    1. Sa plateasca lucrarea si sa-mi aduca starea apartamentului la starea initiala,
    2. Sa stipuleze in contract ca eventualele pierderi nu mai cad in sarcina locatarilor
    3. Scaderea pretului apei potabile si realizarea periodic de teste pentru stabilirea calitatii apei.
    Si sa ne intelegem, ApaServ nu e proprietarul apei pentru ca nu o fabrica ci e un produs din natura, acestia fiind niste prestatori de servicii care se ocupa cu distributia si purificarea apei, servicii de care ne cam indoim referitor la calitatea lor.

  9. popescu spune

    INCOMPETENTI DE LA APA SERV.OAMENI DIN CONDUCERE FARA COLOANA VERTEBRALA NISTE TAICA NIMENI PLATITI REGESTE DIN BANUL CETATENILOR.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate