Modificările Codului fiscal aplicabile de la 1 ianuarie 2017

0

Unele prevederi ale Codului fiscal în vigoare sunt aplicabile începand cu 1 ianuarie 2017. De asemenea, există reglementări care vor dispărea din 2017.

Una dintre principalele prevederi aplicabile din 2017 vizează reducerea cotei de TVA, de la 20 la 19%.

Taxa pe stâlp dispare la sfârșitul anului în curs.

În ceea ce privește contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), vor avea loc unele modificări în 2017, astfel:

– dacă totalul veniturilor obținute lunar va fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, contribuția individuală se va calcula în limita acestui plafon.

– în cazul persoanelor care obțin venituri din pensii,  în situația în care veniturile depășesc valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, CASS individuală se va calcula în limita acestui plafon.

– pentru veniturile realizate din activități independente, din 2017 baza lunară de calcul nu va putea fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.

– pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reține la sursă, începând cu 1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut. Din 2017, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală vor fi incluse în baza de calcul a CASS, chiar dacă beneficiarul va obține venituri din salarii, pensii sau activități independente.

– veniturile obținute din dividende vor fi incluse în baza de calcul a contribuției la sănătate, chiar dacă beneficiarul este salariat, cu menținerea aceleiași plafonări.

– în cazul veniturilor din activități agricole, silvicultură și piscicultură, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.

– pentru persoanele care realizează venituri din investiții sau din alte surse, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decat valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut.

– în situația persoanelor fizice care beneficiază de drepturi banesti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, precum și a celor care primesc indemnizație lunară pentru creșterea copilului, dacă totalul veniturilor obținute lunar va fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, contribuția individuală se va calcula, din 2017, în limita acestui plafon.

Din 2017 va intra în vigoare impozitul specific unor activități, pentru industria hotelieră și de alimentație publică. Impozitul specific va fi calculat în funcție de câteva variabile (suprafața, rangul localității sau sezonalitatea) și va fi datorat de toate societățile care au inscrise în actul constitutiv una sau mai multe activități din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate