Modelul Antim, modelul Păltiniș – Cercuri de studiu și prietenie spirituală

0

Luni, în ultima zi de august, la ceainăria Teaz a avut loc lansarea cărții Modelul Antim, modelul Păltiniș- Cercuri de studiu și prietenie spirituală a scriitoarei Ana Manolescu, apărută în acest an la editura Humanitas. Despre carte, despre însemnătatea ei, a vorbit prof. dr. Adrian G. Romila.
Autoarea Ana Manolescu (n. 1953, Bucureşti) este doctor în filozofie al Universităţii din Bucureşti. A fost cercetător la Muzeul Ţăranului Român (1990–2002). Domenii de interes: antropologie religioasă, studiul comparat al religiilor. În prezent este cercetător şi editor al Arhivei André Scrima de la Colegiul Noua Europă, Institutul de Studii Avansate, din Bucureşti. A publicat articole şi comunicări în volume colective şi reviste ştiinţifice (în România, Franţa, Italia, Liban, Spania) şi în reviste de cultură (Dilema şi Dilema veche, Secolul XX şi Secolul XXI, România literară, 22, Idei în dialog). Traduceri din Simone Weil şi André Scrima.
Cărți: „Locul călătorului“. Simbolica spaţiului în Răsăritul creştin (Paideia, Bucureşti, 2002), Europa şi întâlnirea religiilor, Despre pluralismul religios contemporan (Polirom, Iaşi, 2005), Jurnal de inactualităţi (Paideia, Bucureşti, 2006), Nicolas de Cues ou l’autre modernité (L’Har mattan, Paris, 2010), Stilul religiei în modernitatea târzie (Polirom, Iaşi, 2011).
Adrian G. Romila a făcut un scurt rezumat al volumului și a declarat din start că este o abordare curajoasă a relației dintre modelul unei vieți strict intelectuale și a uneia strict spirituale.
Pe scurt, cartea se concentrează asupra gru­­pului de rugăciune și me­di­ta­ție filocalică Rugul Aprins, de la Mănăstirea Antim și respectiv, grupul de ini­țiere în marea cultură eu­ro­peană organizat în jurul lui Constantin Noica, la Păl­ti­niș.
Dacă despre grupul organizat la Păltiniș s-a mai scris, despre grupul de la Mănăstirea Antim se știu relativ mai puține lucruri.
Mișcarea Rugul Aprins s-a constituit cu puțin înainte de cel de-al doilea război mondial în zona Cernăuțiului, reușind să iradieze până în anii 58, când comuniștii l-au spulberat și a băgat toți membrii în pușcărie. Din acest acest grup făceau parte monahi sau ieromonahi de tipul Benedict Ghiuș, Adrian Făgețeanu, părintele Andrei Scrima, care pe vremea aceea era un tânăr care de abia terminase facultatea, părintele Sandu Tudor care a murit în pușcăria de la Aiud, fiind grupați în jurul unui monah adus de Armatele Române din zona Odesa, Ioan Kulîghin. Pe de altă parte ei coagulaseră şi întelectuali din Bucureşti şi nu numai, interesaţi  de acest fenomen. I-aş numi aici pe Vasile Voiculescu, poetul tradiţionalist şi practicant a Rugăciunii Inimii în vremea aceea ajuns la vârsta de 70 de ani…pe fizicianul şi chimistul Alexandru Mironescu.
Cartea este cert o analiză destul de elitistă a celor două fenomen, fenomenul Antim şi fenomenul Păltiniş şi se adresează celor interesaţi de posibilul destin cultural a celor două grupuri, grupul format în jurul lui Noica pe de-o parte şi grupul format în jurul părintelui Andrei Scrima, pe de altă parte”, a mai precizat Adrian G. Romila.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate