Mobilizare lăudabilă a localnicilor și autorităților din Pângărați în sprijinul lebedelor de pe lac

7

DSC07320Un consilier local al comunei Pângărați, Laurențiu Radu, a făcut un apel pe rețeaua de socializare Facebook la începutul acestei săptămâni pentru a găsi soluții de asigurare a hranei lebedelor de pe lacul din zonă.

„Bietele animale abia găsesc hrană din cauza frigului și a condițiilor nefavorabile. În anii trecuți, domnul doctor Cătălin Rusu se ocupa cu hrănirea lebedelor de pe lacul nostru și astăzi mă gândeam ce frumos ar fi să punem mână de la mână și să cumpărăm grăunțe și alte cereale și să le hrănim! Cred că ar fi binevenită o astfel de acțiune!”, scria Laurențiu Radu pe Facebook pe 10 ianuarie. Iată că în câteva zile, oamenii s-au mobilizat, autoritățile locale au răspuns apelului și vineri, 13 decembrie, lebedele au primit hrana pe malul lacului Pângărați.

La colecta de hrană au contribuit atât autoritățile locale: primarul comunei Pângărați, consilierii locali, cât și localnicii și aici dorim să îl menționăm pe domnul doctor veterinar Cătălin Rusu, care în fiecare iarnă s-a asigurat personal că lebedele au hrana necesară și sunt sănătoase.

„Mă aflu aici cu colegii mei consilieri de la primăria Pângărați pentru a contribui și noi la hrănirea lebedelor de pe lac. S-a dat un anunț pe facebook legat de lebedele de la Pângărați. Ne-am mobilizat, mai mulți oameni ne-au ajutat, iar noi, consilierii, am adunat hrana necesară, grăunțe, pâine și tot ce am putut pentru a ajuta aceste lebede să treacă peste iarnă. Mulțumim celor care au contribuit și așteptăm toți oamenii de bine care pot să ajute pe perioada iernii cu o anumită cantiate de mâncare. Vreau să îi mulțumim și domnului doctor veterinar Cătălin Rusu care are locuința în vecinătatea lacului și va asigura hrana lebedelor.”, a declarat Doinița Ciocan, consilier PSD Pângărați.

DSC07307„De vreo 7 ani mă ocup cu hrănirea și ajutorul lebedelor. În iernile mai complicate le ajutăm cu ce putem și am format un grup de oameni iubitori de animale și ne ajutăm de o parte și de cealaltă a lacului. Ele se hrănesc cu predilecție pe malul lacului, iar dacă apa îngheață nu prea mai au ce mânca. Anul acesta este prima dată când autoritățile ne ajută. În urmă cu doi ani am avut probleme și cu braconajul lebedelor, dar în timp am reușit să îl stârpim.”, a declarat medicul Cătălin Rusu.

Lacul Pângărați este o rezervație naturală de tip acvatic cu o suprafață de 135 de hectare. Acesta a fost declarat arie protejată în 2004. Clima propice și resursele de hrană asigură luciului de apă și împrejurimilor acestuia un mediu favorabil pentru găzduire (iernat), hrană și cuibărit pentru mai multe specii de păsări migratoare de apă ale culoarului est-carpatic, printre care, iată, și lebedele. Migrația lebedelor începe în octombrie și se termină la sfârșitul lui februarie sau martie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
  1. costel spune

    Trebuie hranite in zone supravegheate sau inaccesibile braconierilor, tiganilor sau altor cretini care populeaza tara asta si care vor profita pentru a le prinde. Am vazut multe lebede singure, ori din cat stiu ele sunt perechi „pe viata’ . rezulta ca multe au fost prinse de braconieri cu foamea in gat.
    Altfel este laudabila initiativa de salvare a acestor superbe pasari.
    Toata stima.

  2. Nae spune

    Frumos dar acolo trebuie investit intr-o faleza sau ceva de gen de unde sa admiri intr-un mod ce tine pasul cu vremurile .

  3. hitler spune

    Incercati sa opriti braconatul pestelui. Lebedele vin sa ierneze pe lacul din Pangarati pentru ca acolo gaseau ape un pic mai calde (care vin din hidrocentrala) si peste cu care sa se hraneasca.

    1. Jon spune

      Si maimutele se hranesc cu rame…cateodata. Lebedele mananca foarte multe plante acvatice si mai putin peste, astfel, lebedele sunt utile pentru lacurile Pingarati si Batca Doamnei pentru ca acestea sunt extrem de colmatate si populate de vegetatie. Poate ati observat ca in sezonul cald, nu se mai vede atata masa vegetala in aceste doua bazine. Pestele insa, este consumat foarte puternic de catre rate.

  4. Andrei spune

    Excelenta si laudabila initiativa. Doar ca din cate stiu eu lacurile Vaduri si Pangarati au fost trecute in administrarea PARCULUI NATIONAL CEAHLAU!!!??? Dupa preluare au primit de la Consiliul Judetean Neamt ,fonduri,posturi pentru paza si administrare, barci , drone si alte tampenii.
    Se pare ca respectivii au preluat aceste rezervatii doar ca motiv pentru a capata bani si posturi de la judet . Nu exista nici o activitate a lor in zona . Ce fac oamenii angajati pentru administrarea lacurilor? Nu se putea asigura hrana pentru aceste animale ? Probabil ca nu vom promi nici un raspuns ;la aceste intrebari .

  5. Mihai Mihaita spune

    Da.. De asta nu au curatat statiile de autobuz ….au fost ocupati….

  6. D.j. Max Dragos spune

    Inainte de zapada

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate