Misoginism vs misandrie

1

Într-una din edițiile emisiunii De vorbă cu Robert Iosub, s-a abordat tema misoginismului, pe marginea căruia realizatoarea de emisiuni la Tele M Ioana Ciochină,  avocata Amalia Vlad și designerul vestimentar Nicoleta Samoilă și-au exprimat părerile.
Dezbaterea pe tema misoginismului a pornit din perspectiva bărbaților care consideră că femeile sunt inferioare. Cele trei doamne care și-au orientat viața profesională pe drumuri diferite, au convenit din primul moment al discuției că misoginismul se trage din neputințele bărbatului de a recunoaște capacitățile femeii și că această formă de intoleranță este de fapt o creație socială.
Însă, realitatea care ne înconjoară este văzută în mod diferit de la persoană la persoană și poate cu atât mai mult de la un gen la altul, dacă e să despărțim lumea pe sexe. Nicoleta Samoilă consideră că un bărbat devine misogin datorită unei femei pentru că i se permite tot de către aceasta: „Nu mă simt inferioară și cred avem ce învăța de la un bărbat și putem să împrumutăm din tăria lui”. Inferioritatea sau superioritatea unei persoane depind de un cumul de elemente, de foarte multe detalii și situații și nu pot fi determinate doar de o simplă sau singură reacție la un moment dat, este de părere Amalia Vlad: „Eu trăiesc într-o lume extrem de competitivă și extrem de populată de bărbați. Nu m-am simțit niciodată inferioară, nu pentru că nu mi s-a indus uneori ideea că aș fi în anumite momente inferioară cuiva, doar că am tratat aceste momente ca pe o provocare și le-am eliminat. Eu nu trăiesc într-o lume misogină, ci într-o lume competitivă sub cu totul alte aspecte și constat că foarte mulți bărbați preferă să aibă încredere într-o femeie, pentru că o apreciază ca fiind mai capabilă să  înțeleagă detalii, gen sentimente, reacții, nevoi spirituale, decât un bărbat”.
Misoginismul, ca o tradiție transmisă din generații în generații, se manifestă mai vizibil în mediul rural, acolo unde femeia este oarecum limitată de activitățile domestice și pe deasupra poate mai suportă și o agresivitate verbală sau chiar fizică. Totuși, în Neamț femeile s-au emancipat, spune Ioana Ciochină: „Femeile noastre, odată cu plecările în afară au început să vadă și o altfel de lume, au înțeles că pot munci și altfel. Revin la ceea ce au spus și colegele de platou, bărbatul este misogin pentru că i se permite de către noi. Misogin nu poate fi doar soțul, poate fi și fratele, poate fi și prietenul. Rămân la ideea că a fi misogin vine de la mai multe frustrări personale. Noi femeile suntem mai atente la detalii, iar bărbații când își dau seama că au pierdut din vedere acele detalii se duc spre doza aceea de misoginism”.
Uneori misoginismul se confundă foarte ușor cu lipsa de educație. Dacă e să aruncăm o privire în urmă, observăm că sistemul de valori s-a schimbat atât de mult și de des, încât ceea ce au învățat bunicii și părinții este modificat radical față de ceea ce reprezintă astăzi scara sistemului de valori. Dincolo de surprizele neplăcute de misoginism din mediul rural, vedem totuși că acolo sunt cele mai solide cupluri. Oameni căsătoriți timp de 60, 70 de ani sau chiar și mai mult, vor spune cât de mult s-au iubit și cât de mult s-au respectat. „Constat cu stupefacție că generațiile de o vârstă cu mine și după mine, trec printr-un fenomen îngrijorător. Băieții sau bărbații sunt educați de mame – femei – să nu facă nimic, să li se cuvină. Apoi ajung în faza în care își dau seama că nu au niciun ajutor pentru că au crescut niște incapabili. Incapabilii sunt de obicei, cei mai puternici și mai profunzi misogini, pentru că ei așa au învățat, că există cineva care să le facă pe toate în locul lor”. În schimb, bădărănismul este o chestiune ce atinge și patologicul, pentru că foarte mulți își exprimă frustrările prin violență fizică sau verbală. De cele mai multe ori bărbatul este cel agresiv, dar există posibilitatea ca femeia să manifeste agresivitate. Bădărănismul are o doză de misoginism dus la extrem. Este o degradare a propriei persoane și a familiei care, de cele mai multe ori are de-a face și cu boala, consumul de alcool sau cu proastele influențe ale celor din jur.
Dacă v-ați întrebat vreodată de ce femeile, de cele mai multe ori, nu sunt acceptate în funcții de conducere sau în funcții cu responsabilități importante, trebuie să știți că cercetătorii și oamenii de știință au ajuns la concluzia că, deși femeile în medie sunt mai inteligente decât bărbații, la ele se manifestă o oscilație a coeficientului de inteligență. Cred că aici discuția e un pic mai complexă. Discriminarea în momentul de față este o infracțiune și eu sunt de acord cu asemenea calificare. Pe de altă parte, faptul că în funcții de conducere ajung greu femei, mai are și o altă explicație. Și în politică și în afaceri și în economie, cel care ocupă o funcție de conducere trebuie să facă la un moment dat o serie de sacrificii, viața de familie fiind prima. Ți se cere să stai peste program, să fii oricând disponibil, să fii capabil de a traversa jumătate de continent dacă e necesar, ori o femeie cedează mai ușor fizic la un asemenea ritm și nu toate femeile sunt dispuse să renunțe la familie, la maternitate, la acel statut de femeie. Un bărbat renunță mai ușor la chestiunile astea pentru că întotdeauna în spatele lui va fi o femeie care să-l susțină, care să-l aștepte. Pe când femeile puternice sunt singure. Nu le așteaptă acasă nici măcar o pisică„. 
În concluzie, misoginismul este o problemă de educație și de societate, și doar pentru că femeile sunt genetic mai sensibile și tolerante, asta nu le face inferioare. Până la urmă și misoginii  au fost născuti de femei, deci de ființe inferioare din punctul lor de vedere. E foarte curios și interesant de aflat procesul prin care devin superiori!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    Pentru a nu fi influentat de doamnele din clip, n-am sa-l urmaresc…. Matriarhatul, va spune ceva d-le Iosub ? Pe vremea aia, adica inainte ca niste muieri smechere sa-l ingenuncheze, barbatul era vanator si intretinea familia, ucigand tot felul de dinozauri, punandu-si viata in pericol, doar pentru ca familia sa sa fie multumita si indestulata. El isi iubea si respecta muierea, precum si pe celelalte creaturi cu parul lung care-l inconjurau. DECI… barbatul n-a fost misogin niciodata ! Eh, odata cu venirea muierilor la conducere, situatia s-a cam schimbat. Femeia….ca femeia, stiti d-vs. Poale lungi….si misandrie cat cuprinde, mai ales in situatia in care, din diferite motive barbatul nu-i mai putea oferi bucata de carne femeii. Aceasta flamanzind. De aici si pana la desconsiderarea stalpului fameliei n-a mai fost decat un pas. Asa a aparut misoginia, o metoda tacuta de a se impotrivi celei pe care o servise credincios toata viata. Astazi, problema e diferita. Barbatul de azi a ramas insa acelasi „vanator” care munceste pt. familia lui. In timpul asta muierile se strang laolalta si-l critica. Misandrie ?? Nuuuu, se mai plang si ele una alteia sa se mai racoreasca. Vreau sa-nchei, spunandu-va ca nu-s misogin ! Mi-s iubitor de muieri. Cu masura.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate