Misiune de asanarea a teritoriului de muniţie rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

0

Marţi, 27.07.2015, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, formată din doi subofiţeri, a executat trei misiuni astfel:
1. începând cu ora 10:00, a efectuat cercetarea zonei unde, la sfârşitul săptămânii trecute, un bărbat din judeţul Iaşi a descoperit un proiectil perforant trasor cal. 47 mm, pe care l-a dus la sediul Poliţiei Târgu Neamţ. De pe suprafaţa asanată, respectiv 600 mp., din pădure, în satul Poiana, comuna Brusturi, militarii au ridicat o grenadă de mână defensivă, trei stabilizatori pentru lovituri de aruncător şi nouă cartuşe cal. 7,92 mm.
2. la ora 15:12, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la numărul „112”, de către un tânăr, în vârstă de 29 de ani, angajat al unei firme ce executa lucrările necesare amenajării podului pentru susţinerea unei coloane de apă care va trece peste râul Siret, în satul Adjudeni, comuna Tămăşeni, că a descoperit un element de muniţie pe malul râului. Echipa pirotehnică a preluat o grenadă de mână defensivă, şi a efectuat cercetarea zonei, pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp. fără a descoperi alte elemente de muniţie.
3. la ora 20:32, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la numărul „112”, că un băiat, în vârstă de 15 ani, din satul Budeşti, comuna Făurei, a găsit un element de muniţie pe malul râului Români, în timp ce se afla la scăldat cu încă patru prieteni, şi pe care l-a dus acasă. Echipa pirotehnică a preluat o lovitură de aruncător cal. 60 mm. militarii vor cerceta astăzi zona în care a fost descoperit elementul de muniţie.
Toate elementele de muniţie au fost preluate în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii în condiţii de siguranţă.

Declanşarea elementelor de muniţie care au fost manevrate de alte persoane decât de militarii special instruiţi în acest sens a dus la rănirea sau decesul multor persoane. Chiar în judeţul nostru s-au produs astfel de evenimente, dintre care amintim decesul unui bărbat, în vârstă de 28 de ani, în comuna Bârgăoani, în anul 2009, şi rănirea gravă a unui bărbat din comuna Boghicea, în anul 2012.

Pentru a preveni astfel de situaţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte modul corect de comportare la descoperirea elementelor de muniţie:
– Anunţaţi imediat evenimentul, prin apel la „112”;
– Nu atingeţi elementele de muniţie, declanşarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces;
– Izolaţi zona şi nu permiteţi nimănui accesul în apropierea elementelor de muniţie, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiţii de siguranţă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate