Măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme

0

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 10 – 14 iulie 2017, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 322.482 de euro, adică 1.483.000 de lei. Au fost depistate 117 de persoane care desfășurau muncă fără forme legale.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.083.000 de lei din care 785.000 de lei pentru muncă fără forme legale. Au fost efectuate 1.461 de controale din care 32 au fost pe timp de noapte.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 400.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 88 de evenimente care vor fi cercetate de inspectorii de muncă. Au fost efectuate 1.152 de controale în domeniu.

Din cauza temperaturilor extreme înregistrate în perioada 26.06.2017 – 21.07.2017, Inspecția Muncii a desfășurat ample acțiuni de control privind respectarea O.U.G 29/2000. Astfel, au fost controlate un număr de 1.161 unități, au fost constatate 486 deficiențe, fiind aplicate în total un număr de 11 amenzi contravenționale în valoare de 65.000 lei. Inspecția Muncii trage un semnal de alarmă și atenționează toți angajatorii să respecte prevederile O.U.G. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.

Ne concentrăm atenția pe sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfașoară activități ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eșalona ziua de lucru pe două perioade. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, trebuie să stabiliească de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților alte măsuri cum ar fi: reducerea programului de lucru sau eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru.” – Dantes Nicolae BRATU, Inspector general de stat.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate