Liderul ANCBP Neamț, reacție virulentă la decizia autorităților de a împușca ursul de la Tașca

24

Ovidiu Gabur este cunoscut pentru activitatea sa în cadrul Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării, filiala Neamț. Ferm și asumat, a condamnat de fiecare dată lipsa de implicare a autorităților în respectarea legislației și sancționarea celor responsabili de defrișări ilegale, braconaj sau poluare.

Activitatea ANCBP Neamț a dus de multe ori la prinderea în flagrant a unor infractori, însă cu o floare nu se face primăvară. Este inacceptabil ca un organism independent să ajungă să facă treaba autorităților care sunt plătite din bani publici pentru a vedea cine fură din pădurile noastre, cine ne împușcă animalele protejate, cine ne poluează apele prețioase.

Poate de aici și reacția lui Ovidiu Gabur la ultima decizie luată de autorități: aceea de împușcare a ursului de la Tașca ce a rănit un bătrân.

Cauzele prezenței din ce în ce mai frecvente a animalelor sălbatice în zonele locuite de oameni le știm cu toții: defrișările în exces, lipsa de hrană și, desigur, indiferența celor care nu își fac datoria. Nu e suficient să combatem efectele și să împușcăm urșii. Trebuie să ne aplecăm asupra cauzelor.

Iată ultima declarație a lui Ovidiu Gabur, pe contul său de socializare:

„În timp ce ursul este de negăsit, ne concentrăm pe fapta în sine. În timp ce unii se pregătesc să „pună pixul jos” mândri că pot rezolva situația printr-o autorizație, alții încep să își lustruiască armele și să pornească mașinile. Mă întreb, voi ăștia de la agențiile de mediu… vă rugați să apară situațiile astea să mai știe lumea de voi și să mai ieșiți din birouri? La Tașca, la fabrica de ciment ați fost recent? Că se ard camioane de cauciucuri de nu mai poți respira… Dar praful dens ce le face oamenilor din zonă viața un calvar, despre asta știți? E mai ușor cu ursul… e sălbatic și nu îl cunoaște decât pădurea. Repede sărim să ne vadă lumea că avem activitate.

Propunem, dezbatem și hotărâm. Gata… cea mai bună soluție: împușcăm urșii violenți. Pai, mă nene, cum îmi găsești mie acel urs care a „atacat” acea persoană? Nu contează, împușcăm altul… Lumea și presa în general trebuie să vadă că suntem folositori în sprijinul cetățenilor și mereu la datorie. 

Gata!!! Că nu merge așa. Voi, ăștia de la mediu, pe plan local, puteți face publice atribuțiile dvs. ca să le înțeleagă orice om de rând??? Puteți explica măcar câteva din fotografiile de mai jos? Aveți habar unde? Cum și în ce condiții? Legal sau nu? În momentul când distrugi habitatul animalelor sălbatice prin defrișări ce așteptări să ai? Cum să supraviețuiască?  Pe la ecologizări sau plantări de puieți nu v-am văzut… Nici nu am auzit să fiți în proiecte de acest gen. A… Am uitat, vă murdăriți pe mâini.”

Sursa foto

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
24 Comentarii
  1. Gabur Ovidiu spune

    Pentru ca numarul ursilor din Romania a ajuns greu de gestionat, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Ciprian Pahontu, sustine ca acestia ar trebui pur si simplu ucisi, deoarece relocarea nu functioneaza pe termen lung, iar europenii nu ii vor, desi i-am oferit.Metoda, cel putin de compromis in etapa aceasta, de relocare, nu cred ca va putea functiona, plus ca sunt foarte scumpe aceste relocari. Relocarea se face de echipe specializate, cu niste costuri foarte mari”, a spus Pahontu.Cine isi va asuma responsabilitatea ca nu se va impusca un urs la intamplare si nu ursul agresiv?De obicei se cauta sa fie unul cat mai mare ca sa iasa si la ROMSILVA profit.
    Poate garanta cineva ca ursul mai este in acea zona?
    Eu personal nu cred.
    Praf in ochii lumii…iar ca solutie ar fi ca asociatiile de vanatoare pe zona lor convesionata sa asigure hrana necesara permanenta nu doar in zilele de vanatoare.
    Cu totii stim ca un urs la o partida fe vanatoare consta in bani grei de cateva mii sau zeci de mii de euro.
    In momentul in care ii restrangi habitatul lui natural prin defrisari si lasi si flamand….ce asteptari sa ai? Domnilor specialisti de mediu????

  2. Mihai spune

    Bravo d-le Ovidiu Gabur! Foarte corect!. Doar ca ati fost mult prea fin cu autoritatile, vis-a-vis de ce ar merita.

  3. Zait catalin spune

    Corect..👌asta nu o mai cred ca ursul sa dus pur si simplu la el si la musca…acel urs a fost deranja de catre acel bătrânit….ursul fiind animal sălbatic e ceva normal ca să se apere daca îi era foame il manca de mult pe acel batran….este adevărat ca este un urs foarte mare pe acolo prin zona lam vazut de nenumărate ori..lam si filmat…va urez succes in continuare..mam întâlnit de ne numeroase ori cu dumneavoastră pe lacul bicaz….

  4. Cristian Istrati spune

    Adevart! Dar oare i-a cineva in seama lucrurile astea??? Cineva dintre cei responsabili, bineinteles!!!

  5. Drujbandusman spune

    A verificat cineva, asaaa, din curiozitate zona in care bietul cetatean onest al comunei Tasca a fost atacat din senin de urs. Zic asta findca cam 99 % din atacurile de urs asupra omului sunt datorate actiunilor de braconaj cinegetic cu arma , latul sau capcana. Restul de 1% se impart intre ursoaice cu pui, masculi dominant la puncte de hrana , urs deranjat din barlog etc. Fondul cinegetic din zona colcaie de braconieri el fiind lasat de izbeliste de Romsilva Neamt pe motiv ca e in mare parte suprapus peste Parcul National Ceahlau.

  6. Gina Elena Huma spune

    Ca la noi la nimeni

  7. Maria Ghiurca spune

    Împușcați pe cei care au distrus pădurile!!

  8. Mihaela Gabriela Serban spune

    …..daca nu stiati,mai nou ,,TOT BOBORUL,, isi construieste vilele in padure !!! Pai nu ,la aer curat !? SI BIETII URSII ,UNDE SA SE DUCA SARMANII DE EI ?! LASATI PADURILE ,BIETELOR ANIMALUTE,FRATILOR !!!

  9. Mihaela Bratosin spune

    An loc sa luam masuri vin omorate saracele animale ..ce lege de r…t..

    1. Laurentiu Ionut spune

      Romania e tara cu cea mai mare populatie de Ursi din Romania , vara trec dubele cu numere de Polonia , Germania care duc ursi in padurile noastre urmand ca sa ii lase sa se imperecheze iar primavara sa ii vaneze .

  10. Clement Negurita spune

    Ce frumos prezentati nelegiuirile celor care trebuie să apere Natura. Bine ați spus: un urs a facut fapta si va muri împușcat altul,sau altii” la fel ca in viata de toate zilele.

  11. Cristi Doroftei spune

    Îi știți „numarul de inmatriculare” ori primul cum apare poc și gata?….ăsta era, o să se zică…..

    1. Florin Adam spune

      Da, o sa-i ia amprenta dentara dupa ce-l tranchilizeaza(sau impusca?). Caz rezolvat.

  12. Cristina Rusu spune

    Adevarat ce spuneti

  13. Lory spune

    Are d-nu dreptate,dar,local se stie din vara ca au fost adusi ursi din alta parte cu un camion si vara asta care a trecut a fost un cosmar pt stanile din zona.La una din stani a intrat chiar in fata stanii si a mancat o oaie…

  14. Laurentiu Ionut spune

    Pădurea nu va muri niciodată, oricât ar tăia o

  15. Maria Sfetcu spune

    Păi, e mai ușor și ieftin să împuști un urs decât să-l prinzi, să-l tranchilizezi, să-l transporți în alt loc (chiar din altă țară)! Pac-pac, și rața cade!
    Oare toți funcționarii plătiți cu bani grei din munca noastră au demarat discuții cu reprezentanții altor țări să exportăm pe bani frumoși de altfel, excedentul nostru?
    Nu, e mai ușor să stai și sa nu faci nimic decât să muncești!

  16. Nicoleta Carmen Iacob spune

    Aveti dreptate!

  17. Dorina Simionescu spune

    Excelent aveti dreptate si ati punctat clar lucrurile,speram sa fie si cei birocrati de acord..

  18. Wasy spune

    Sa auzit zvonuri ca pe acolo ar fi fost puse niste capcane si ursul nu ar sari asa deodata la oameni….dar na asta e

  19. Elena Dorneanu spune

    Graitoare reactie, felicitari!

  20. Constanta Iacoboae spune

    Aveți mare dreptate

  21. Mihail Panaite spune

    Bravo

  22. Alexandra Bejan spune

    Corect !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate