Karina Ana-Maria Uță, cu pași siguri spre o carieră de succes

0

Karina Ana-Maria Uță este din Piatra-Neamț, are 18 ani și studiază pianul la Liceul de Artă „Victor Brauner”. A descoperit pasiunea pentru muzică de la o vârstă fragedă şi nu şi-ar putea imagina nici măcar o zi departe de pian, iar talentul l-a moștenit de la tata, care este solist vocal și instrumentist. Chiar dacă își petrece mult timp studiind, nu a regretat niciodată că a ales acest drum. A știut întotdeauna că alegând pianul va reuși să  devină un om important, că va avea un viitor asigurat.

Rep: Cum ai știut că pianul va deveni instrumentul tău favorit?

Karina Uţă: Am intrat într-o sală de clasă, unde trebuiau să vadă dacă am ureche muzicală, dacă știu ritmul …atunci am văzut pianul. M-am îndrăgostit de el pe loc. Mi-a plăcut foarte mult cum arată. Am început orele de pian și cu timpul, dacă au văzut că sunt talentată, părinții mi-au cumpărat o pianină.

Rep: Ai avut parte de profesori care au știut să îți îndrume pașii, să te motiveze.

Karina Uţă: Prima dată am avut-o profesoară pe doamna Cristina Popa, iar din clasa a II-a am început să studiez cu doamna Magdolna Cosma, care a fost pentru mine ca o a doua mamă.  M16830348_1376218702452796_1334100249_n-a susținut mereu în tot ceea ce am făcut și mi-a dat cele mai bune sfaturi. O să-i fiu recunoscătoare toată viața.  De zece ani colaborez cu doamna prof. univ. dr. Mihaela Spiridon, căreia îi mulţumesc pentru secretele împărtăşite. M-a învăţat ce înseamnă competiția, m-a învăţat să îmi stăpânesc emoţiile, iar pentru asta îi voi fi veșnic recunoscătoare.

 Rep: Vorbește-ne puțin despre premiile obținute, despre primele tale concursuri la care ai participat.

 Karina Uță: De-a lungul anilor am participat la foarte multe concursuri naţionale şi chiar internaţionale. De asemenea, încă din clasa a V-a am participat la olimpiade de interpretare vocală şi instrumentală, unde am obţinut premii importante. Aveam aproape 8 ani când am participat la concursul ”Primăvara Muzicală”, care s-a desfășurat în cadrul Liceului de Arte ”Victor Brauner”. Am luat atunci premiul I. Un  premiu foarte drag mie  este cel obţinut în clasa a IX-a, la un concurs care s-a desfăşurat în Bacău. Concursul se numea ”Primăvara Artelor” şi au participat atunci peste o sută de elevi, de la toate instrumentele şi toate clasele. Dintre aceştia au fost aleşi doar patru pentru gală, unde s-a concurat pentru trofeu.  În gală am fost trei pianişti şi un violonist, iar la final juriul a decis ca eu să fiu câştigătoarea marelui premiu.

 Rep: Câte ore dedici studiului?

 Karina Uță: Nu poți avansa dacă nu studiezi în fiecare zi. Dacă în timpul săptămânii nu studiezi o zi, două, deja se simte. Niciodată nu mi-am propus să studiez două ore, trei ore pe zi, studiez cât simt. Sincer, am ajuns să studiez câte șapte ore pe zi, cu câteva pauze. Studiez foarte mult înainte de concursuri, pentru că atunci este tensiunea cea mai mare.

16808767_1376218585786141_1168504225_n

Rep: Totuși, anul acesta ai luat o pauză de la concursuri.

Karina Uță: Da, anul acesta vreau să mă axez mai mult pe bacalaureat și admitere. Vreau să dedic timp și școlii, nu doar pianului.  Primul semestru l-am terminat cu media 9.63. 

Rep:  Care sunt materiile tale favorite?

Karina Uță: Îmi plac foarte mult română și limba engleză. Sunt favoritele mele. 

  Rep: Înțeleg că pentru tine este important să ai și cultură generală, nu doar să excelezi la pian.

Karina Uță: Cu siguranță! Atunci când mergi în alt oraș, când ai parte de alt mediu și cunoști oameni importanți, trebuie să ai subiecte de discuție.  E bine să știi din toate domeniile câte ceva, nu doar din muzică. Îmi place să știu câte ceva și despre viața compozitorilor, despre istoria muzicii, nu doar piesele pe care le interpretez. 

Rep: Care sunt compozitorii tăi preferați?

 Karina Uță: Îmi plac foarte mult Frederic Chopin, Ludwig van Beethoven, Serghei Prokofiev sau Maurice Ravel. Toți îmi sunt dragi. 

Rep: Urmărești activitatea pianiștilor internaționali? Care sunt preferații tăi?16838054_1376218605786139_538622141_n

Karina Uță: Sunt câțiva pianiști pe care îi privesc cu admirație: Daniil Trifonov, Lang Lang. De asemenea, îmi plac Evgeni Koroliov sau Krystian Zimerman. Îi ascult cu plăcere și încerc să fur de la ei tot ce este mai frumos.

Rep: Eşti în clasa a XII-a, care sunt planurile tale de viitor?

Karina Uță: Vreau să merg la Conservator, deocamdată oscilez între București și Cuj. Încă n-am decis, însă vreau să rămân în țară. Simt că nu sunt pregătită psihic să fac acest pas. De asemenea, îmi doresc să fac masterul și doctoratul, ca mai târziu să pot preda la Conservator. Totodată, îmi doresc să dau concerte în toată lumea și să împărtășesc din ceea ce am învățat. 

 Rep: O ultimă întrebare. Ce simți atunci când te afli pe scenă, când concertezi în fața publicului?

 Karina Uță: Emoțiile sunt foarte mari, dar trebuie să fii conștient și să ți le controlezi. Oamenii din fața ta se așteaptă să dai tot ce este mai bun din tine. Nu îți permiți să greșești! Întotdeauna mi-a plăcut să cânt în faţa publicului, să le transmit sentimente de bucurie, tristeţe şi extaz. Este și juriul care te ascultă cu mare atenţie. Trebuie să fii pe placul tuturor!

Drumul spre o carieră de succes nu este uşor, fiind pavat cu sacrificiu, muncă și determinare. Karina este un caracter puternic, dârz, fiind o tânără care are toate șansele să ajungă o pianistă de mare succes.

Despre elevii talentaţi şi deosebiţi ai Liceului de Arte ”Victor Brauner”  puteți citi aici și aici.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate