Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 20 august 2019
 • :
 • :

Jurnalul unui activist de mediu: ”De la Chirițeni la Hangu, camioane pline cu lemne pe înserat fără numere de înmatriculare!”

Neregulile din exploatările forestiere din Neamț și din țară sunt bine știute, la fel cum bine știute sunt și situațiile în care unele infracțiuni sau suspiciuni de infracțiuni sunt trecute cu vederea. Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării Neamț a început să funcționeze ca un organism paralel de monitorizare a acestor probleme și s-a dovedit a fi de multe ori eficient în acest sens.

Mai jos sunt imagini surprinse în cursul zilei de astăzi cu camioane pline cu lemn, care ies pe întuneric dintr-o exploatare în zona Ocolului Poiana Teiului care a avut ca termen de finalizare 3 noiembrie. Astăzi, 15 noiembrie, tone de lemn ieșeau din pădure. Nu suntem noi în măsură să stabilim legalitatea sau ilegalitatea acestor fapte. Dar suspiciuni există și ne întrebăm ce măsuri se vor lua în acest sens de instituțiile abilitate…

„Nu știu câți dintre dumneavoastră cunoașteți drumul care duce către Izvorul Alb. Nu știu cum vă mai amintiți dvs. că era starea drumului și cum este acum. În caz că nu se știe sau se uită în fiecare seară, se transportă lemn… Și când spun că se transportă lemn, nu tot este legal… Cel puțin așa aveam să descopăr și eu. Beneficiarii ascunși la întuneric supraveghind de aproape orice transport și poate și cu puțin ajutor din partea „unora” o duc bine mersi.

Mai avem în Neamț instituții abilitate pentru control și după ora 16? Eu nu am văzut. Când lemnul pleacă din pădure direct în gater? Când pe panourile expuse grandios la exploatările forestiere scrie că data finalizării exploatării este de 3 noiembrie iar la aproximativ 2 săptămâni după această dată încă se transportă lemn?

Domnilor, ne credeți proști?

Vă este frică de întuneric?

Direcția Silvică Neamț, Garda Forestieră, Garda de Mediu… a ajuns această postare la dvs.?

Nicio problemă. Vă voi identifica eu problemele dvs. din teren. Și aceasta este doar o zonă. De la Chirițeni la Hangu camioanele pline cu lemne pe înserat fără numere de înmatriculare…

Mai continui…?”, este postarea publică a reprezentantului ANCBP Neamț, Ovidiu Gabur.31 comentarii la “Jurnalul unui activist de mediu: ”De la Chirițeni la Hangu, camioane pline cu lemne pe înserat fără numere de înmatriculare!”

 1. Sebastian

  Dacâ s ar dori se poate afla foarte lesne cine se ocupâ ,presteazâ astfel de transporturi ! Dealtfel situația de la poiana teiuluî , a mai apârut prin presâ , chiar dl .admin de la ziar de fațâ , prezenta modul de vot si cine , cum are voie din consilierii locali sâ exploateze din pâdure .. Ar fi la fel de vâzut , dacâ același fapt se intâmplâ si prin pâdurile printului Sturza ? Ptr câ tot prin acea zonâ sunt si proprietâtile lui . Parcul national ceahlâu administreazâ doar parțile de unde se poate scoate vreo taxâ , in rest ce sâ pâzeasca ? Ia sâ fi fost vreo asociație cum e cea de are o parte din lacul izvoru muntelui , care au avut niste acțiuni impreună cu cei de la poliția naționalâ , contra braconârii . Acum e adevârat câ nu ajunge ca valoare o barcâ de șui ; plâticâ , biban cat 2 camioane de 20 t cu lemn ? 290 ron mc de lemn de foc e o treabâ nu bagatelâ de 3 lei cat e o plasa de pește ptr care ți se face dosar ! Da asta e românia .

  Raspunde
 2. maria cudelcu

  toti reporterii au devenit experti in exploatare forestiera,
  va dati si voi cu parerea inainte sa va informati(daca la data expirarii autorizatiei exista material lemnos in platforma primara, beneficiarul are dreptul legal sa transporte lemnul inca 60 zile dupa termenul de expirare a autorizatiei)

  Raspunde
  1. gogu

   se pare ca -ti scapa principalul mesaj din acest articol, se fura ca in codru dupa ora 16:00 cu masini ce nu au numere de inmatriculare.

   Raspunde
   1. Cudelcu maria

    Îmi place titlul ,,de la CHiriteni la Hangu…..,, si e filmat peste lac la IZvorul Alb
    Dl Gogu, dar este dată vreo lege unde scrie ca nu ai voie sa transporți lemne noaptea? Si ai verificat ca mașinile nu sunt inmatriculate.

    Raspunde
 3. Andrei P.

  Zona respectiva este ,culmea zona protejata !!!!!
  Are si o administratie cu servicu de paza cu angajati cu tot tacamul ADMINISTRATIA PARCUL NATIONAL CEAHLAU) .
  Pe astia chiar nu-i intreaba nimeni de ce iau salariile ….sau exista un beneficiu ,legal sau mai putin legal si pentru ei?

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *