Județul Neamț are peste 30 de trasee montane care la ora actuală nu sunt omologate

0

Șeful Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef, semnalează o problemă îngrijorătoare. Acesta a declarat că „Județul Neamt are peste 30 de trasee montane care la ora actuală nu sunt omologate. Documentația pentru omologare a traseelor care corespund din punct de vedere al omologării a fost trimisă, cred, de Consiliul Județean Neamț, spre avizare. Spun „cred” fiindcă nu este atribuția Salvamontului să întocmească sau să înainteze dosare în vederea omologării, conform Horărârii de Guvern 77/2003, secțiunea trasee montane. Noi facem doar propuneri și le-am făcut în fiecare an din 2008 și până în prezent.

Conform legii, documentația pentru amenajarea traseelor turistice montane din Neamț este întocmită de Consiliul Județean, sau de consiliile locale, după caz. Omologarea traseelor turistice montane se face de Ministerul Turismului, în baza documentațiilor realizate la inițiativa Consiliului Județean Neamț sau a consiliilor locale, după caz. La articolul 41, al HG 77/2003, alineatul 1, punctul b atestă că neefectuarea de către consiliile județene sau consiliile locale, după caz, a lucrărilor de amenajare și întreținere a traseelor turistice montane constituie contravenție.

Pe site-ul www.turism.gov.ro, site-ul Autorității Naționale pentru Turism, niciun traseu montan din Neamț nu apare pe lista oficială de trasee montane omologate, disponibilă aici.

Pentru că responsabilitatea documentației pentru omologarea traseelor cade pe umerii Consiliului Județean Neamț, stăm și ne întrebăm cum e posibil ca în anul de grație 2014 Masivul Ceahlău, principala atracție turistică a județului, să nu dispună de niciun traseu omologat?

harta-trasee-turistice-ceahlauConform site-ului www.viziteazaneamt.ro, care prezintă poziția Consiliului Județean Neamț, sunt prezentate 7 trasee montane pe muntele Ceahlău:

traseul 1, marcat cu punct albastru+ bandă albastră (cca 3 h) prin -Curmãtura Lutu Rosu (1020m) – Piatra cu Apã – Detunatele – Cabana Dochia;

traseul 2, marcat cu punct albastru+triunghi albastru (cca 4h) prin Curmãtura Lutu Rosu – Pârâul Izvorul Alb – Stânca Dochiei ( 1185 m ) – Jgheabul cu Hotar – Cabana Dochia;

traseul 3, marcat cu bandă roșie (cca 7 h), prin Poiana Maicilor (1328 m) – Clãile lui Miron – Piatra Latã – Cabana Dochia;

Cu plecare din Stațiunea Durău (800m) ( se poate ajunge cu mașina pe DN 15, dinspre Bacău) poţi străbate muntele pe:

traseul 4, marcat cu bandă roșie (cca 3,30h), pe la Cabana Fîntînele (1220 m) – Cabana Dochia

traseul 5, marcat cu cruce roșie (cca 5h), prin Poiana Viezuri (1195 m) – Cascada Duruitoarea (1250 m) – Poiana Scãiuș (1400 m) – Curmãtura Piciorul Schiop – Cabana Dochia.

-Cu plecare din satul Neagra (540m), aflat pe drumul naţional DN12C, Bicaz- Cheile Bicazului, te aşteaptă traseul 6, marcat cucruce albastră (cca 7h) şi care trece prin  Curmatura Vãratec (1335 m) – Poiana Maicilor (1326 m) – Clãile lui Miron – Cabana Dochia

-Plecând din Bicazul Ardelean (580m), prin Telec (680m) spre Bistra, pe un drum forestier se desfăşoară traseul 7, marcat cu bandă albastră (cca 5,30h),  prin Confluenţa Bistrelor – Curmãtura la Scaune (1247 m) – Curmatura Stânile (1405 m) – Cabana Dochia.

Nu se menționează, însă, dacă traseele sunt omologate sau nu, motiv pentru care turismul se face în condiții de risc. În condițiile neomologării, există posibilitatea producerii de avalanșe, alunecări de teren sau căderi de pietre. De asemenea, există riscul ca în anumite zone să nu fie amenajări speciale pentru traversarea în siguranță sau terenul să fie extrem de accidentat.

În acest sens, am primit un răspuns oficial de la Consiliul Județean Neamț care spune că traseele sunt transmise către omologare la autoritatea care se ocupă de acest lucru, dar încă nu au venit rezultate. Din traseele propuse pe Masivul Ceahlău, 3 nu au fost trimise la omologat pentru ca nu corespundeau anumitor criterii. Oficial, în acest moment niciun traseu de pe Masivul Ceahlău nu este omologat. Toate așteaptă să fie avizate.

Dacă între timp turiștii se accidentează pe traseele montane neomologate din Neamț, cine e tras la răspundere?

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate