Interviu cu doamna Mihaela Mereuță, manager interimar al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț

0

Destinele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț sunt conduse din luna mai a acestui an de doamna Mihaela Mereuță, un bun profesionist, cu studii în Istorie, Drept, studii postuniversitare de Biblioteconomie şi ştiinţa informării și, printre altele, un master în Studii Europene.
Doamna Mihaela Mereuță, manager interimar al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, este un om care s-a perfecționat în permanență și care a decis să pună cunoștințele acumulate în slujba comunității.

  • Biblioteca este inima comunității, acel spațiu cultural în care artele se împletesc într-un mod armonios.

R: Ce reprezintă pentru dumneavoastră meseria de bibliotecar și cum ați ajuns să o practicați?

Mihaela Mereuță: În bibliotecă am venit în anul 1994, pe un post de bibliograf. Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț este cunoscută în România ca o instituție de cultură care are are o carte de vizită foarte importantă, pe lângă acele servicii dedicate publicului, prin existența acelui fond documentar, Fondul  Kirileanu.  Biblioteca a fost pentru mine un punct de reper și de orientare. Fiind absolventă a Colegiului  Național „Calistrat Hogaș”, profilul filologie-istorie, practica o făceam la Biblioteca Casei de Cultură. Tot ceea ce înseamnă cultură românească, spațiul cultural românesc nu sunt străine unui absolvent din domeniul umanist. Am rămas cu gândul și la partea de învățământ, 10 ani de zile, am predat și istoria în diferite instituții de învățământ din județ. Am un deosebit respect pentru ceea ce înseamnă meseria de dascăl, iar aici la bibliotecă, practic, cele două s-au completat.  În acești peste 20 de ani de activitate, s-a reușit închegarea unui colectiv și  dezvoltarea serviciilor de bibliotecă. Pot spune că am inima împărțită între învățământ, carte, bibliotecă și tot ceea ce înseamnă activități educative și de formare pentru tineri.

R: Care este cel mai important proiect pe care l-ați făcut sau la care ați participat în cadrul bibliotecii? 

Mihaela Mereuță: Cel mai important proiect este acela care a contribuit la dezvoltarea serviciilor de bibliotecă. În anul 1997 a fost reînființat serviciul bibliografic, s-a realizat bibliografia locală, tot ceea ce înseamnă articole de presă reprezentative din bibliografia locală sunt tezaurizate în acel sistem de catalogare electronic. De asemenea, am strâns o bază de date despre personalitățile locale, am dezvoltat parteneriate și proiecte educative pentru tineri. Un alt proiect drag mie, dar și colegilor,  este proiectul național Biblionet, prin care Biblioteca Județeană a fost dotată cu calculatoare, utilizatorii au făcut cursuri de alfabetizare în domeniul IT,  iar colegii bibliotecari s-au specializat în utilizarea calculatorului și folosirea unor aplicații (povești digitale, advocasy, comunicare, dezvoltarea serviciilor de bibliotecă).  A fost un proiect mamut, fiind implicate și bibliotecile din județ. Am încercat, împreună cu colegul meu Virgil Cojocaru, cel care a fost coordonatorul acestui proiect la nivelul județului Neamț, să dezvoltăm și în biblioteci centre de training, pentru că nu este importantă doar dotarea cu calculatoare, ci instruim și bibliotecari prin cursuri succesive de formare. De asemenea, ca şi proiecte importante dedicate copiilor şi tinerilor au fost „Piatra-Neamţ citeşte”, prin care s-a promovat cartea şi lectura în comunitate, și „Al Treilea spațiu al cetățeniei activei” prin care am creat și modernizat un cuib al democrației în spațiul Centrului de Informare Comunitară. 

R: Ce proiecte sunt în derulare la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț? 

Mihaela Mereuță: Sunt foarte multe, dar o să menționez câteva mai importante. De exemplu, pentru copii avem ateliere de lectură, ateliere creative pentru dezvoltarea competențelor de comunicare și socializare, dar și pentru dobândirea unor aptitudini de realizare a unor obiecte și colaje, un cerc de dezbateri pe diferite teme științifice etc. Bineînțeles, accentul este pus pe atelierele de lectură, ceea ce înseamnă „Ora poveștilor” și „Poveștile copilăriei”. În momentul de față se desfășoară „Atelierele lui Moș Crăciun” , prin care încercăm să realizăm mai multe activități dedicate copiilor, cum ar fi „Bucuria Crăciunului” – ateliere creative (handmade, quilling, desen artistic),  „Scrisoare către Moș Crăciun. Poveste de Crăciun” – ateliere de scriere creativă.  Acestea se vor desfășura până la începutul lunii decembrie. De asemenea, ne propunem să realizăm și o carte în care să prezentăm tradiții și obiceiuri de Crăciun din diferite colțuri ale lumii, dar și cinci povești, cele mai frumoase, scrise de copii. Pentru adulți ne-am gândit la câteva seri în care să îmbinăm muzica și literatura, iar prin Secția de împrumut carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu” sunt realizate o serie de proiecte în parteneriat cu Fundația „Crizantema” și Centrul Social „Pietricica”, dedicate muzicii, poeziei și  dezbaterilor pe diferite domenii. Totodată, avem până la sfârșitul anului, un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918. De asemenea, prin proiectul „Maluri de Prut-Basarabia necunoscută”, realizat împreună cu Radio România Chișinău, am găzduit o serie de dezbateri-dialog, expoziții de documente, publicații,  fotografii pe diverse teme, proiect care continuă până la sfârșitul lunii decembrie.

R: Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț are personal suficient?

Mihaela Mereuță: Biblioteca este într-o continuă transformare. Va trebuie să extindem acea arie de cercetare a istoriei locale, dar e nevoie și de o digitizare și valorificare a Fondului documentar Kirileanu. Credem că atragerea unor specialiști spre bibliotecă, pentru aceste două paliere,  trebuie să fie o preocupare a managementului, indiferent de context.

R: Cine sunt utilizatorii care frecventează cel mai des biblioteca? Cam câte persoane au trecut pragul bibliotecii anul acesta?

Mihaela Mereuță: Utilizatorii care frecventează cel mai des biblioteca sunt copiii și tinerii, însă serviciile oferite de bibliotecă fiind multe şi diverse, programe de audiţii muzicale, prezentări de carte, documentare, vernisaje, fac ca spre bibliotecă să vină un număr apreciabil de persoane adulte. Pe zi avem aproximativ 800 de utilizatori, care sunt beneficiari ai serviciilor de bibliotecă în mod direct (persoane care beneficiază și se implică în activități culturale), dar și utilizatori care accesează virtual tot ceea ce înseamnă resursele electronice ale bibliotecii. 

R: Un mesaj pentru cei care nu au trecut niciodată pragul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț…

Mihaela Mereuță: Un om informat este un un om puternic. Biblioteca este un pas spre cunoaștere, spre dezvoltare personală…. și este a dumneavoastră. Încercați să o descoperiți, veniți alături de noi și poate împreună vom fi mai puternici. 

 

 

 

 

 

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate