Intalnire cu tinerii din Istanbul in cadrul unui proiect Comenius

0

In perioada octombrie 2014, 5 cadre didactice și 21 de elevi de la Colegiul National „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț au participat la prima întâlnire din cadrul proiectului bilateral „YOUTH INITIATIVES TO ENHANCE THEIR LIFE DEVELOPMENT, mobilitate ce s-a desfășurat in Istanbul, Turcia.
Mobilitatea in Turcia s-a desfășurat conform unui program bine stabilit de echipa de proiect a țării gazda. In prima zi ne-am întâlnit în sala de conferințe a școlii, bucurându-ne de revederea celorlalți participanți. Am vizitat școala – o școala de stat, cu aproximativ 230 de elevi).
Acest parteneriat propune studiul dezvoltării personale și sociale ale adolescenților prin dezvoltarea abilităților care sa ii ajute sa se descurce mai bine în viața si sa fie cetățeni activi în comunitățile in care trăiesc, prin identificarea locurile corupte în orașul lor și propunerea de soluții pentru o viață decentă, europeană, în scopul de a opri creșterea comportamentului violent și anti-social, care se datorează, în mare parte, lipsei moralei și conduitei în școlile și societatea noastră.
Obiectivele primei mobilități au fost:
• crearea unui mediu în care tinerii se simt în siguranță si în care simt că aparțin și pot dezvolta relații pozitive ,
• învățarea limbilor străine, mai ales a celor care nu sunt de circulație (română, turcă) prin intermediul limbii engleze, promovarea înțelegerea dintre culturi diferite și pregătirea pentru studiile interculturale de colaborare în viitor ,
• studiul mediului si standardelor de viață pentru tineri, ceea ce este comun sau diferit în viața lor în ambele țări, problemele din orașele lor, ceea ce ei doresc să vadă într-un oraș prietenos si ce ii poate ajuta pentru dezvoltarea lor ulterioara,
• implicarea tinerilor în procesul de dezvoltare a vieții orașului, oferindu-le posibilitatea de a sugera idei și încurajarea îndeplinirii lor ori de câte ori este posibil,
• sprijinirea tinerilor in trecere prin etapele de tranziție din viața lor, in accesul la informații si ajutor, sprijinirea și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor lor, de îmbunătățire a competențelor TIC și de integrare in societate.
Proiectul se adresează în primul rând adolescenților, deoarece sunt la vârsta la care explorează limitele comportamentului lor și sunt curioși despre ei înșiși și lumea înconjurătoare. Parteneriatul nostru a fost generat de nevoia comuna a celor două școli pentru sensibilizarea adolescenților pentru valorile europene comune, care întăresc capacitatea de înțelegere reciprocă, empatia, respectul reciproc. Ne dorim sa studiem stilul lor de viață, orientările și comportamentul lor în societate si mai ales așteptările lor de viitor.

Elevii noștri s-au bucurat cel mai mult de atenția și ospitalitatea prietenilor turci, descoperind prin observație directa și trăiri profunde atât lucruri și obiceiuri comune cu aceștia cât și elemente de tradiție și civilizație foarte diferite.
In vederea familiarizării participanţilor cu unele valori reprezentative ale culturii turce au avut loc vizite de studiu alături de profesori și elevi la Muzeul Aya Sophia și Palatul Dolmabahçe din Istanbul.
Menționam ca la activitățile din Turcia, au fost realizate o serie de activități școlare cum ar fi lecții europene de istorie și de limbă turcă, de informatică, arte si de limba română, alte activități extracurriculare, culminând cu organizarea unui eveniment special, anume o expoziție de desene, si picturi prin metoda EBRU, precum si de postere care să exprime stilul de viață aș tinerilor, problemele și dependențele care apar in viața lor.
Consider că elevii s-au dezvoltat atât pe plan personal cât şi pe plan profesional, și-au îmbunătăţit competenţele de utilizare a limbii engleze, mi-am lărgit orizontul cultural, am stabilit legături de colaborare cu alţi colegi din alte ţări europene.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Coordonator: prof. Nadia Cîrcu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate