Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 23 mai 2019
  • :
  • :

Instituția Prefectului Neamț: Primele demersuri pentru realizarea unui recensământ al animalelor cu stăpân din județ

Asociația Future din Piatra-Neamț este o persoană juridică non-profit care până în prezent a derulat îndeosebi proiecte de ordin cultural, educațional sau social. În cadrul proiectului permanent Există Județul Neamț, Asociația Future a reușit prin intermediul „motorului” principal, publicația www.ziarpiatraneamt.ro, și nu numai, să se implice în mod consecvent și constructiv în rezolvarea problemelor comunității.

Întrucât în ultimii ani problema animalelor fără stăpân a devenit din ce în ce mai acută la nivelul județului Neamț, Asociația Future, prin prisma obiectivului său de contribuție la dezvoltarea locală, a implementat o inițativă civică de conștientizare și sprijinire a cauzei animalelor fără stăpân intitulată „Comunitatea Iubitorilor de Animale din Neamț”. Menționăm că în perioada 2016-2017 prin intermediul publicației www.ziarpiatraneamt.ro s-au intermediat aproximativ 100 de cazuri de adopții ale animalelor fără stăpân din județ.

Proiectul „Comunitatea Iubitorilor de Animale din Neamț” demarat în luna septembrie 2017 are ca scop principal reducerea numărului de animale fără stăpân la nivel local prin campanii de adopții, campanii de sterilizări, publicarea de materiale informative, colaborări și asocieri cu voluntari și organizații cu același scop, cu diverse persoane fizice sau juridice române sau străine și obținerea de fonduri. Activitatea din cadrul proiectului poate fi urmărită pe pagina dedicată de Facebook. Click aici.

Ultima acțiune de interes civic este lansarea unei petiții care propune instituțiilor din județul Neamț realizarea recensământului animalelor cu stăpân din Neamț, deoarece s-a dovedit în decursul anilor că principalii „furnizori” ai animalelor fără stăpân sunt câinii cu stăpân. Proprietarii, marea majoritate, nu respectă prevederile legale în ceea ce privește sterilizarea animalelor deținute și interzicerea abandonului sau uciderii puilor fătați.

Click aici pentru a vedea și semna petiția.

Un recensământ al tuturor animalelor cu stăpân și verificarea respectării prevederilor legale de către proprietari, precum și îndrumarea lor de către organele abilitate pentru a steriliza câinii deținuți și de a nu mai abandona puii ar avea un impact uriaș asupra limitării numărului de animale fără stăpân din Neamț și, implicit, o creștere a confortului și siguranței cetățenilor.

În acest sens, subprefectul de Neamț, Doru Ungureanu a fost informat cu privire la petiție și lista semnăturilor strânse până în prezent, domnia sa arătându-și susținerea  în acest demers prin intermediul instrumentelor pe care Instituția Prefectului le deține.

Iată răspunsul oficial primit în prima fază a colaborării cu Instituția Prefectului Neamț:

„Institutia Prefectului apreciaza initiativa proiectului ,,Comunitatea Iubitorilor de Animale din Neamt” și impactul generat de rezultatele sale concrete – organizarea de campanii de adoptii, campanii pentru sterilizarea cainilor fara stapan, mobilizarea de voluntari, actiunile de fundraising.
Problematica cainilor comunitari necesita atat implicarea autoritatilor locale și alocarea de resurse, dar și responsabilizarea celor care detin animale de companie și trebuie sa cunoasca și sa respecte prevederile legale in domeniu.
In acest sens, la solicitarea asociatiei FUTURE, institutia prefectului a transmis Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor Neamt o copie a petitiei dvs, solicitand o situatie actualizata la nivelul judetului, a efectivelor de caini cu stapan, inregistrate in RECS (Registrul de evidenta a cainilor cu stapan), prezentata in anexa .
Institutia prefectului va continua sa informeze pe astfel de subiecte autoritatile locale și institutiile abilitate in domeniu și va sprijini initiativele civice destinate asigurarii sigurantei cetatenilor și protectiei animalelor.”, se arată în răspunsul oferit de Instituția Prefectului Neamț.

Instituția Prefectului ne-a furnizat și o primă statistică a câinilor înregistrați în RECS la această oră în județul Neamț. Cu sprijinul autorităților locale, în special a celor din zonele rurale ale județului Neamț, sperăm să se reușească înregistrarea tuturor câinilor cu stăpân prin microcipare, iar proprietarii să fie informați de prevederile legale care impun sterilizarea animalelor și interzicerea abandonului sau uciderii puilor fătați.

La această oră sunt înregistrați 34661 de câini cu stăpân în județul Neamț, dar situația din teren indică faptul că numărul lor este, neoficial, mult mai mare.

De altfel, din statistici se observă că zonele urbane stau mai prost decât multe zone rurale la capitolul înregistrări în RECS, media fiind de aproximativ 300 exemplare înregistrate în zonele urbane. Excepție face orașul Târgu Neamț, care stă ceva mai bine, cu 600 de exemplare înregistrate.

Sprijinul Instituției Prefectului Neamț este mai mult decât lăudabil în acest demers, însă autoritățile locale și societatea civilă trebuie să înțeleagă că problema câinilor fără stăpân nu se va rezolva fără un efort comun, fără programe specifice de sterilizări, fonduri alocate cu scop precis, înregistrări în RECS, adopții și, mai ales, fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

Dacă nu mai vrem să fim mușcați de câini pe străzi, trebuie să înțelegem că fiecare trebuie să contribuim cu ceva în acest sens. Primul pas ar fi, dacă avem animale de companie, să le sterilizăm și înregistrăm în RECS.
Un comentariu la “Instituția Prefectului Neamț: Primele demersuri pentru realizarea unui recensământ al animalelor cu stăpân din județ

  1. Natasha

    Veterinarul…. este pe felia lui…… iar problema semnalata e extrem de importanta, restul problemelor sunt rezolvate in judetul nostru…..
    Bravos!

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *